Začíná hmyzí sezóna: Jak se zbavit komárů, mravenců, vos nebo roztočů?

Dívka ukazuje na plné mucholapky UncleFedor / Shutterstock.com

Společně s prvními teplými dny se začne probouzet k životu i hmyz. Je krásné ho pozorovat v přírodě, ale vidět ho v domácnosti už tak příjemné není. Jelikož to s hmyzem většinou po dobrém nejde, většina lidí investuje do chemických prostředků, které mají hmyz odehnat nebo zabít. Když je něco jedovaté pro hmyz, obvykle je to v určité míře jedovaté i pro lidi a domácí mazlíčky. To je důvod, proč je vhodné znát také přírodní způsoby, jak se otravného hmyzu zbavit.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Kdy volit přírodní odpuzovače?

Pokud je váš dům silně zamořený, je vhodné sáhnout po účinné chemii a v některých případech rovnou po deratizaci. Pokud jsou vaše problémy mírného rázu, vyplatí se začít s přírodními metodami. Mnoho studií potvrzuje, že pravidelné používání pesticidů v domácnosti vytváří toxické prostředí, které vede ke zvýšenému riziku rakoviny, zejména u dětí.

Přírodní odpuzovače jsou neškodné, a pokud si myslíte, že jsou neúčinné, vyzkoušejte je sami a budete pravděpodobně překvapeni. Vždy je vhodné zjistit, odkud se k vám hmyz dostává, abyste mohli prostředky aplikovat na správná místa. Nebojte se kombinovat více metod, jak se hmyzu zbavit. Některé prostředky mají hmyz zabít, ale většina slouží především k jeho odpuzení. I když může být hmyz odpudivý, za své vzezření nemůže a jeho odpuzení je zajisté lepší volbou. U přírodních prostředků myslete na to, že je potřeba je aplikovat pravidelně.

Najděte si v akci přípravek, který nikdy nezklame

Jak na hmyz v bytě?

Hmyz můžete hubit i bez použití chemie, jaké možnosti se vám nabízí?

MucholapkyMucholapka je poměrně obecné označení pro účinné pasti. Možná si vybavíte mucholapku v tubě, ze které vymotáte lepivý pás, na který se chytají mouchy. Kromě této verze existují organické mucholapky, které nalákají hmyz do pasti a následně už se nemůže dostat ven.

Lepové pásy – Fungují na stejném principu jako mucholapky, účinné jsou zejména na moly, ale také na mravence.

Elektrický lapač hmyzu – Jde o přístroj, který k hubení používá vysoké napětí a hmyz spálí. Umožní vám v klidu se vyspat, aniž byste museli inhalovat jedovaté pesticidy.

Sítě do oken a dveří – Jedná se o jednorázovou investici, která vám umožní celou sezónu větrat bez toho, aniž byste měli plný dům létajícího hmyzu.

Detail na masožravé rostliny v květináčích Flystock / Shutterstock.com

Vzduchotěsné dózy – Hmyz se v domácnosti drží zejména tehdy, když má snadný přístup k potravinám. Naučte se dávat potraviny do vzduchotěsných dóz a obalů. Naučte se také uklízet nebo přikrývat ovoce, které je častým zdrojem ovocných mušek.

Masožravé rostliny – Pokud si myslíte, že spolykají veškerý hmyz v domácnosti, jste na omylu. V přírodě rostou často na místech, kde je půda chudá na živiny a hmyz mají jako doplněk stravy. I tak vám v domácnosti pomohou pochytat některé nevítané hosty.

Utěsněte domov – Když se k vám nelétavý hmyz snadno dostane z venkovního prostředí, znamená to, že existují cestičky, kterými přišel. Zkontrolujte těsnění u dveří, okna a další místa, která mohou být závadná.

Důkladný úklid – Hmyzí sezóna by pro vás měla znamenat, že budete častěji zametat, vytírat a luxovat. Vylitá šťáva, drobky nebo shnilé ovoce, to jsou velká lákadla. Dbejte i na úklid míst, kam se často nedostanete, například za lednicí, za nábytkem nebo ve spíži.

Co odpuzuje jednotlivé druhy hmyzu?

Pavouci – Na pavouky vyzrajete s citrusy. Umístěte do rozprašovače vodu a vymačkejte do ní celý citron nebo limetku. Tuto směs nastříkejte všude, kudy by k vám mohli pavouci chodit. Ideální je postříkat parapet a práh dveří. Pavouky také odradí rozprostřená citronová kůra.

Komáři – Na komáry je velmi účinná šanta kočičí, kočky ji milují, ale komáři ji nenávidí. Esenciální olej z této rostliny můžete aplikovat na pokožku a komáři se vám budou obloukem vyhýbat.

Vosy – Vosy nenávidí aroma citronu a hřebíčku. Rozřízněte citron na poloviny a zapíchněte do něj několik hřebíčků. Další možností je nastrouhat citronovou kůru, rozdrtit do ní několik hřebíčků a umístit tuto směs všude, kde nechcete mít vosy. Jelikož jde o neškodnou směs, umístěte ji klidně k potravinám.

Deratizátor v obleku vysává před pohovkou Elnur / Shutterstock.com

Mravenci – Jedním z řešení je křída. Když uděláte čáru křídou, mravenci se jí budou snažit vyhnout, aby se jim nezadřela do kloubů. V případě ohrožení ji však překročí a některé druhy si s ní hlavu nelámou. Další možností je ocet. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a několikrát denně potírejte místa, kudy se k vám mohou dostat. Odradí je však také citronová šťáva, skořice a máta peprná.

Mouchy – Mouchám je nepříjemná vůně bazalky, a když ji umístíte k oknu, ke dveřím nebo na kuchyňskou linku, mouchy by to mělo odradit. Použít můžete i sušenou bazalku v textilním sáčku, kterou na důležitá místa zavěsíte.

Ovocné mušky – Naplňte sklenici do tří čtvrtin octem nebo jablečným octem, poté přidejte šest až osm kapek prostředku na mytí nádobí a naplňte až po vrch teplou vodou. Mušky se do roztoku pochytají, což bude také znamenat jejich zkázu.

Nenechte se překvapit malými návštěvníky

Blechy – Střídavé solení a vysávání podlah zabije vajíčka blech. Ale protože blechy mají třídenní reprodukční cyklus, musíte být pilní, tedy po dobu devíti dnů každý den solit a každý třetí den vysávat. Nezapomeňte vysavač pokaždé vyprázdnit, jinak živé vylezou zase ven.

Roztoči – Na ně je účinný skořicový olej. Bylo prokázáno, že olej ze skořicové kůry reguluje roztoče. Vmíchejte několik kapek do roztoku 1:1 vody a denaturovaného lihu. Nastříkejte lůžkoviny, koberce a všechna další místa, kde má tendenci se hromadit prach.

Štěnice – Štěnice účinně zabíjí jedlá soda, která vysaje vlhkost jejich těl, stačí ji poprášit po ložním prádle. Raději ale zavolejte deratizéra, protože štěnice se rychle šíří a zbavit se jich je velmi těžké.