Jak pěstovat eukalyptus doma a na zahradě?

Člověk aranžuje eukalyptus ve váze Canva

Krásně vypadá a příjemně voní. Eukalyptus stoupá na oblibě a vypěstovat si jej můžete i vy. A protože není vhodný pro začátečníky, usnadníme vám to. Tady je pár tipů, jak ozvláštnit interiér touto nádhernou rostlinou.

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Krásný eukalyptus je náročný na péči, ale my vám poradíme, jak na něj. Blahovičník totiž nepříliš dobře snáší české zimy. Nyní je však jaro – a to je ideální čas zasít semínko, ze kterého během léta vyroste okrasný keřík eukalyptu. Tuto úžasnou rostlinu můžete využít nejen při aromaterapii.

Jak pěstovat eukalyptus v domácích podmínkách?

Půvabný keřík s drobnými lístky lze pěstovat i v tuzemských podmínkách. V létě snese letnění venku, na balkonech či terase. V zimě mu vyberte chladnou místnost, kde teplota neklesá pod osm stupňů, ale ani není příliš vysoká. Tajemství pěstování v zimě je omezení zálivky, aby nedošlo k přemokření, současně však nesmí dojít k přeschnutí. Pokud najdete balanc, je dost možné, že eukalyptus zimu přečká. Jen je potřeba vyhnout se přílišné vlhkosti, která v zimě způsobuje edém.

Využijte jarních akcí na substrát

Kdy s pěstováním začít?

Ideální načasování pro výběr rostlinky je pozdní jaro. V dubnu až červnu si pořiďte eukalyptus a věnujte mu péči. V létě při správné zálivce zdvojnásobí svůj objem a naroste. Svůj přírůstek umístěte tam, kde má dostatečné světlo, ale rozptýlené, ne přímé. Vhodným místem jsou východní a západní parapety oken. Nedostatek světla poznáte tak, že rostlinka pouští dlouhé výhonky s pár lístky. Výhony jsou slabé a olistění je řídké.

Při přesazování zakoupené rostliny vyberte základní zahradnický substrát – rašelinový. Přidejte písek v poměru 1 díl písku na 4 díly zeminy. Písek pomáhá chránit kořeny před uhnitím, substrát tak bude propustnější. Keřík eukalyptu zasazujte do o něco většího květináče, ale ne příliš. Blahovičník nezapomeňte podpořit oporou, než zesílí a nabere co do objemu.

Eukalyptus a lahvička s tinturou Canva

Blahovičník, pomocník při astmatu

Eukalyptus je používán nejen při aromaterapii. Důvodem jsou vonné silice, které obsahují jeho lístky. Ty mají antibakteriální a protizánětlivé účinky, které můžete využít i pro své zdraví. Léčitelé je s oblibou používají pro podporu léčby nachlazení, rýmy, bolestí zubů a teploty. Inhalovat se dá i pára z čerstvých lístků pro úlevu při respiračních onemocněních. Ty sušené pak můžete využít třeba jako dezinfekci a ozdobu interiéru, kde účinně vyčistí vzduch.

Nejoblíbenější je však eukalyptový éterický olej – pár kapek v aroma lampě podpoří zdravé dýchání a provoní a vydezinfikuje prostor i tehdy, když se necítíte ve své kůži. I takto se dá využít krásná rostlina, která čím dál častěji zdobí naše domovy.

TIP: Je čas zasadit nejen eukalyptus, ale i další bylinky a krásné pokojové rostliny. Všechny druhy substrátů v akci najdete přehledně na Kupi.cz – do vyhledávače stačí zadat klíčové slovo substrát. Ať už sháníte zeminu pro krásné muškáty, pro výsev nebo právě pro eukalyptus, nepořizujte je draze. Zkontrolujte akční nabídky a hurá do pěstování!