Jak na to: Vyrobte si svépomocí vyvýšený záhon. Co všechno se v něm dá pěstovat?

Vyvýšený záhon bylinek s konvičkou Patrick Daxenbichler / Shutterstock.com

Zahrádka bez plevelu, slimáků a bolavých zad existuje! Nejenže vypadá skvěle, výborně i funguje. Pořiďte si i vy stylový a trendy vyvýšený záhon. S trochou šikovnosti si jej zvládnete vyrobit sami a levně. Jak na to a jaké jsou další jeho výhody?

Přečtěte si také

Za balík si připlatíme. Česká pošta se rozhodla od dubna zdražit, týkat se to bude především Balíkovny

Pěstování ve vyvýšených záhonech je čím dál oblíbenější. Je to totiž nejen nesmírně stylové, ale i praktické. Kromě toho, že dřevěné zvýšené záhony působí velmi příjemně esteticky, jsou funkční právě pro svou výšku. K úrodě se nedostane nenechavý značkující pes, slimáci ani plevel. Zní to dobře? Pak je ten pravý čas ozdobit i vaši zahrádku!

Kolik místa potřebujete?

Málo místa, hodně muziky. Ano, vyvýšený záhon nevyžaduje velkorysý prostor – ale umožní vám velkoryse využít i ten nejmenší dvorek. Pokud tedy sníte o pěstování zeleniny v malé zahrádce či betonové džungli, můžete začít. Záhony jsou určeny jak pro pěstování různých odrůd zeleniny, tak pro voňavé bylinky.

Ruce jako v bavlnce i při práci na zahradě

Co je vyvýšený záhon?

Představte si velkou krabici (box) plnou zeminy v horní vrstvě, kde si s radostí pěstujete, co vás jen napadne. Vyvýšený záhon je takové pódium pro vaše pěstování, díky kterému se nemusíte hrbit. Méně bolesti zad, ale i méně škůdců – takoví slimáci mají poměrně slušnou bariéru, přes kterou se dostat. Stejnou překážkou je zvýšený záhon i pro nálety plevele.

Jak by měl vypadat?

Záhon ze dřeva může nakonec vypadat tak, jak chcete. Může jít o jeden obdélníkový záhon, můžete si ale navrhnout jakýkoli tvar, jakoukoli velikost a jakýkoli obklad – díky čemuž může záhon dokonale ladit s fasádou chalupy či jinými stavbami. A jen tak mimochodem – dřevo není jediný použitelný materiál.

  • Vtipné řešení originální zahrady: Starý kus nábytku může být zajímavou možností, jak mít hotový záhon raz dva.

Jaký materiál použít?

Dřevo nebo palety se vám nehodí? Vyvýšený záhon lze postavit také z cihel a kamene. Vlastně je jen na vás, z čeho vytvoříte jednoduchý rám, do kterého umístíte svou zahrádku. Dokonce nemusí sloužit jen pro pěstování surovin do kuchyně, ale klidně i okrasných květin.

Praktičtí pomocníci při výrobě

Nejen při výrobě vyvýšeného záhonu oceníte kvalitní sadu ručního nářadí FIELDMANN s aku šroubovákem (1 099 Kč). Dámy kutilky jistě ocení stylovou růžovou sadu FIELDMANN v praktickém plastovém kufříku, která v sobě ukrývá 51 dílnou sadu nářadí (699 Kč).

FIELDMANN

Kam ho umístit?

Kam takový záhon umístit, pokud už máte jasnou představu? Vyberte si slunečné místo, které je dostatečně chráněno před větrem. Výšku záhonu necháme na vás – můžete ji přizpůsobit vlastním potřebám. Ideální výška je od 50 cm do 1 metru.

Jak vrstvit vyvýšený záhon?

A to nejdůležitější nakonec – vyvýšený záhon vyžaduje speciální vrstvení.

  1. Na dno položte nasekané větvičky.
  2. Na ně je možné umístit zbytky posečené trávy a listí, na které pak navrstvíte částečně hotový kompost.
  3. Další vrstvu tvoří zemina a hotový kompost.

Každá vrstva by měla mít zhruba stejnou výšku. Pozor na výběr zeminy – ta by měla být kyprá a vzdušná. Hotovo? Tak doslova vzhůru do pěstování!

Žena s vrtačkou montuje vyvýšený záhon zlikovec / Shutterstock.com

A je to tu – už stačí jen vybrat, co zasejete. Dobře se tu daří rajčatům, paprikám, ale i okurkám, cuketám nebo dokonce dýním. Pěstovat lze i oblíbenou kořenovou zeleninu, saláty a bylinky. Nakonec si jistě namixujete to, co máte nejraději. Co to bude?