Kdy je ideální čas na přezutí zimních pneumatik na letní? Rozhodující je počasí

Muž mění pneumatiku Standret / Shutterstock.com

S příchodem jara si mnoho řidičů pokládá otázku, kdy by měli zimní pneumatiky přezout za ty letní. Poradíme vám, kdy je ten správný čas, a kromě toho také přidáme návod, jak vybrat kvalitní letní pneumatiky, a několik důvodů, proč na jaře a v létě nejezdit na těch zimních.

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Kdy přezout zimní pneumatiky na letní?

I když výměna zimních pneumatik za letní není zákonem vyžadovaná, vzhledem k bezpečnosti jízdy je rozhodně žádoucí. Povinnost jezdit na zimních pneumatikách platí od 1. listopadu do 31. března v případě souvislé vrstvy sněhu, námrazy, nebo pokud je možné takovouto situaci vzhledem k počasí předvídat.

Na letní pneumatiky tak můžete bez obav z pokuty přejít už od 1. dubna. Nicméně vzhledem k tomu, že zákon není jednoznačný, můžete na ně přejít i dříve. „To, kdy je nejlepší čas přezout zimní pneumatiky na letní, se odvíjí od počasí. Zimní pneumatiky se používají, když je teplota vozovky, nikoliv však teplota vzduchu, nižší než 7 °C. Pokud je teplota vozovky stabilně vyšší než 7  °C, je možné pneumatiky přezout,“ objasnil pro Kupi.cz Pavel Škarohlíd z pražského pneuservisu Autopneu Novák.

Přezout doma, anebo v servisu?

Přezutí zimních pneumatik na letní je záležitostí, kterou zvládnete i doma, ale pouze v případě, že máte takzvaně dvě sady, tedy jak zimní pláště na jedněch ráfcích, tak i letní pláště na dalších ráfcích. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, myslete na to, že za ráfky zaplatíte okolo 3 000 Kč.

Co se týče přezutí gum v servisu, cena za všechna čtyři kola se pohybuje přibližně mezi 700 až 1 200 Kč (za rok zaplatíte dvojnásobek), ráfky můžete mít jen jedny. Výhodou přezutí pneumatik v pneuservisu je, že kola nejen přezují, ale také je vyváží.

Automechanik přezouvá pneumatiky l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Jak vybrat letní gumy?

Že ještě nemáte koupené letní pneumatiky? Právě teď je ten nejvyšší čas si je pořídit. Odborníci se shodují na tom, že vám s výběrem mohou pomoci výsledky spotřebitelských testů. Kromě nich by se však váš výběr měl odvíjet i od toho, jak často autem jezdíte a na jaké vzdálenosti vyrážíte.

Pokud máte při jízdě rádi ticho, měli byste se zaměřit i na hlučnost pneumatik a také na jejich vliv na spotřebu paliva a míru opotřebení. Samozřejmostí je též výběr podle rozměrů, šířky a profilu.

Kolik letní pneu stojí?

Cena jedné letní pneumatiky se standardně pohybuje zhruba od 600 Kč do 3 500 Kč v závislosti na rozměrech, třídě přilnavosti, třídě úspory paliva, vlastnostech nebo výrobci. Mezi ty nejznámější patří například značky Pirelli, Michelin, Matador, Barum, Debica, Dunlop nebo Sunny. Podle odborníků se nevyplatí řídit pouze nejnižší cenou, velmi levné pneumatiky totiž v testech často propadají. Proto je rozhodně namístě investovat do těch dražších, které jsou kvalitní a bezpečné.

Detailní záběr na kolo auta na silnici ve slunečném počasí LeManna / Shutterstock.com

Proč nejezdit v létě na zimních pneumatikách?

Řada lidí namísto přezutí jezdí přes jaro i léto na zimních pneumatikách. Česká legislativa to sice přímo nezakazuje, odborníci se ovšem shodují na tom, že jízda na zimních pneumatikách je zbytečným hazardem. Jsou totiž uzpůsobeny nižším teplotám a ve vyšších teplotách se nejen rychleji opotřebovávají, ale také ztrácí přilnavost a přehřívají se.

Kdy plánujete přezout zimní pneumatiky na letní vy? A zvládáte to svépomocí, nebo raději navštěvujete servis?

Zdroj: AZ Pneu, Kupi.cz