Co je to ozonový generátor? Jako pomocník v domácnosti vás zbaví koronaviru, alergenů i pachů

Ozonový generátor v autě syabika / Shutterstock.com

Už jste slyšeli o generátoru ozonu? Možná vás překvapí, jak může být užitečný – nejen v domácnosti s mazlíčky, ale i během pandemie či chřipkové sezony. Co dokáže dezinfikovat a jakým způsobem?

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Není to pomocník jen pro ochranu zdraví, ale také pro celkovou hygienickou čistotu prostoru. Pomůže velmi účinně dezinfikovat interiér a umí nejen to.

Řeč je o ozonovém generátoru, přístroji, který začíná být čím dál populárnější ve firmách i domácnostech. Zatočí totiž s různými mikroorganismy, viry a pachy.

Jak funguje ozonový generátor?

Co to tedy vlastně je? Ozonizér je tak trochu jiná čistička vzduchu. Pomocí aktivního kyslíku přístroj rychle, ekologicky a efektivně zatočí s parazity, plísněmi, bakteriemi, alergeny, viry, ale i zápachem. Jde o pomocníka pro alergiky, astmatiky, chovatele zvířat a další – zkrátka pro každého, kdo chce docílit dokonale čistého a nezávadného prostředí. Ozon navíc funguje jako dezinfekce – vyčistí všechny povrchy v místnosti včetně textilu a stěn nebo třeba dětských hraček.

Žena má alergickou rýmu a smrká do kapesníku, vedle ní leží pes Canva

Ptáte se, jak to funguje? Generátor z kyslíku, který se nachází v ovzduší, vytvoří aktivní kyslík – ozon (O3). Je to v podstatě plyn, který se zkrátka dostane všude. Protože je však jedovatý a škodlivý pro organismy, je potřeba před samotným čištěním opustit místnost – to platí i pro zvířata a rostliny. Toto oxidační činidlo zničí choroboplodné zárodky, zdroje zápachu i alergeny a po dokončení procesu se přemění na kyslík.

Důležité je místnost nechat projít celým procesem, který trvá hodinu až dvě. Teprve pak je možné důkladně vyvětrat a vrátit zpět pokojové rostliny a mazlíčky.

  • Kromě ozonu lze používat i speciální UV lampy pro dezinfekci povrchů. Hledejte ty za akční ceny v letácích na Kupi.cz. Některé lampy kombinují UV světlo s generátorem ozonu. Například na Mall.cz koupíte Solight germicidní UV lampu za 999 Kč. V Datartu seženete UV lampu Perenio Mini Indigo s 28% slevou za 499 Kč.

Kde využít ozonizér?

Pomocník se vám bude hodit nejen do domácnosti – využít se dá také ve skladech, v autě, garáži a kancelářích. Oblíbený je také v ubytovacích zařízeních, ordinacích a čekárnách – všude tam, kde jsou vysoké nároky na hygienu a čistotu. Jak si ale vybrat ten pravý? Vybírejte podle velikosti prostoru, který chcete pravidelně čistit.

Právě výkon generátoru odhaluje, jak dlouho jej bude potřeba nechat působit v jak velkém prostoru. Výkon 5 000 mg/h? Stačí mu 20 minut ve vozidle, 1 až 2 hodiny pak v místnosti o rozměrech 50 m² až 100 m². Silnější přístroj s výkonem 10 000 mg/h stačí v některých případech zapnout na nízký výkon – s vozem si poradí za 15 minut s nízkým výkonem, s prostorem 100 m² už za jednu hodinu.

  • Tip: Ceny ozonizérů (včetně těch profesionálních) se průměrně pohybují v cenovém rozmezí od 2 000 do 13 000 Kč. Generátor ozonu LifeOX-AIR ® Ozzy s elegantním vzhledem zakoupíte na stránkách nanoSPACE za 3 330 Kč. Alza.cz nabízí VirBuster 4000E generátor ozonu z ocelového plechu za 4 599 Kč. Pokud podnikáte a hodil by se vám profesionální generátor ozonu, velkou nabídku naleznete na stránce ozonove-generatory.cz, se slevou např. koupíte ozonizér Orange 5000 za 6 990 Kč.
Zrzavá kočka sedí na parapetu, vedle ní jsou tři rostliny v květináčích Canva

Jak ozonizér používat?

Odkliďte z prostoru zvířata a rostliny. Nesmí se tam samozřejmě nacházet ani lidé. Prostor před ozonováním ukliďte tak, jak jste zvyklí. Pak už jen stačí nastavit dobu čištění. Čištěný prostor vždy uzavřete a opusťte. Časovač ozonizér sám vypne, do místnosti však pak minimálně hodinu až dvě nevstupujte. Ozon potřebuje čas, aby se rozpadnul na kyslík.

Po skončení čištění prostor vyvětrejte – a máte hotovo. A proč stoupá obliba tohoto způsobu čištění? Ozon je účinný také proti koronavirům. To je možná ten důvod, proč se s nimi teď roztrhl pytel. A co vy, máte s použitím ozonu zkušenost?