Jak nejlépe bojovat s jarní alergií? Příčiny a prevence v pylové sezóně

Žena stojí u rozkvetlého stromu a smrká do kapesníku Budimir Jevtic / Shutterstock.com

Sotva skončí období zimních chřipek a smrkání, pro alergiky přichází další náročná doba. Sezónní alergie na seno a travní pyly trápí stále více lidí. Možná si myslíte, že přichází problémy, kterým se nevyhnete, ale ve skutečnosti existují způsoby, jak alergii zmírnit a přečkat toto období bez větších komplikací.

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Co je alergie?

Alergie se začaly u živočichů vyvíjet už před miliony let. Zajímavé je, že samotné alergeny jsou ve většině případů zcela neškodné. Problém představuje náš imunitní systém, který se jim přehnaně brání.

Pyl považuje za nebezpečného vetřelce, a proto začne spouštět tělesné reakce, které mají zabránit vniknutí alergenů do těla nebo se postarat o jejich vyloučení z těla. Méně časté jsou alergie u lidí, kteří žijí na venkově nebo v prostředí, kde je přirozeně vysoký výskyt alergenů.

Nejčastější alergie

Čistší a sterilnější prostředí produkuje populaci, která je stále náchylnější k alergiím. Ukazuje se, že určité hygienické návyky mají své kladné i záporné stránky. Alergie na pyl je u každého trochu jiná – zatímco někoho nejvíce dráždí travní pyly, jiní jsou zase více náchylní na pyl ze stromů.

Podle alergenů se tedy orientují i alergické potíže. Mnoha lidem skončí tehdy, když odkvetou určité alergeny, například bříza nebo pelyněk. Pro někoho je nepříjemným obdobím jaro, pro jiné je to léto a někteří trpí v obou sezónách.

Nejčastější příznaky

Jak poznat alergii? Alergie se u každého projevuje v jiné intenzitě – někteří pociťují jen mírné příznaky a jiní alergickou sezónu doslova protrpí. Alergie postihuje zejména 4 tělesné partie.

  • Oči: Bývají vodnaté, červené a často pálí, nebo dokonce otékají.
  • Nos: Typické je časté kýchání, ucpaný nos, tekoucí rýma nebo svědění v nose.
  • Krk: Dochází ke zúžení nebo otoku dýchacích cest, člověku se hůře dýchá, častý je i kašel. Krk může být bolestivý a svědivý.
  • Uši: Mohou být ucpané nebo rovněž svědit.
Muž smrká do kapesníku Robert Kneschke / Shutterstock.com

Co dělat při alergické reakci?

1. Zajistěte si správnou léčbu: Každý alergik by měl navštěvovat alergologii, kde mu lékař předepíše vhodnou medikaci. Lékař by vám měl udělat kožní a krevní testy, na základě kterých připraví cílenou terapii. Ve výbavě alergiků většinou nechybí vhodné tablety, kapky do očí, sprej do nosu a inhalátor.

Léky je vhodné nosit stále při sobě, abyste je mohli použít, když se problémy objeví. Léky je potřeba začít užívat včas, mnoho alergiků po nich sahá až v momentě, kdy se problémy objeví, ideální je však začít je používat společně s příchodem pylové sezóny.

2. Omezte pohyb venku: Když vykvetou spouštěče vašich alergií, měli byste omezit pohyb venku jen na nezbytně nutnou dobu. Nebezpečný je pohyb venku zejména při silném větru, pyl se totiž přenáší i ze vzdálenějších lokalit a vy ho inhalujete více. Pokud rádi sportujete, naplánujte si sportovní aktivity v interiéru, například návštěvu tělocvičny, posilovny nebo bazénu.

3. Sprchujte se častěji: Když se vrátíte z venkovního prostředí, vždy se opláchněte, abyste z těla smyli všechen pyl, který se na vás zachytil. Obzvláště mnoho pylu může být ve vlasech. Sprchovat byste měli i své domácí mazlíčky, jejichž srst je rovněž skvělým lapačem pylu.

4. Pořiďte si čističku vzduchu: Jelikož je pyl mikroskopický, nikdy nezabráníte tomu, aby vnikl do domácnosti. Jestliže chcete jeho množství omezit, pořiďte si čističku vzduchu. Pokud ji už máte nebo vlastníte klimatizaci s čističkou, nezapomínejte pravidelně vyměňovat filtry.

5. Dbejte na čistou domácnost: Důležitý je také pravidelný úklid, v kritické sezóně je vhodné vytírat, utírat prach a vysávat častěji než kdy jindy.

Pár relaxuje v solné jeskyni Ground Picture / Shutterstock.com

6. Vyrazte k moři nebo do solné jeskyně: Málokteré místo je pro alergiky tak příjemné jako solná jeskyně nebo mořské klima. Můžete tak roztáhnout své dutiny a zmírnit příznaky alergie. Mořská voda vám umožní vyčistit dutiny od hlenů i zbytků pylu.

7. Vytvořte bezpečné prostředí: Udělejte z domova prostředí, kde budete vždy v bezpečí. Snažte se eliminovat zbytečné lapače prachu, používejte antialergenní potahy, pravidelně perte lůžkoviny a snažte se omezit množství koberců v místnostech. Pokud máte domácí mazlíčky, nenechte je chodit do ložnice, na pohovku nebo na další místa, kam si leháte.

8. Jezte vhodné potraviny: Ukázalo se, že konzumace potravin bohatých na vitamín C a probiotika může snížit příznaky alergií.

Zelený chřest s citronovou omáčkou
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Zelený chřest s citronovou omáčkou

Zelený chřest s citronovou omáčkou báječně vypadá a ještě lépe chutná. Tato jarní nízkokalorická zelenina je plná draslíku, vápníku, hořčíku a dalších vitamínů. Podávejte ideálně s brambory a můžete dochutit také nahrubo nakrájenými vlašskými ořechy osmaženými na másle dozlatova.

Zelený chřest s citronovou omáčkou

9. Posekejte trávu: Pokud máte dům se zahradou, dbejte na pravidelné sekání trávy. Když budete mít dvorek plný alergenů, budou se vaše potíže jen zhoršovat.

10. Vyplachujte své dutiny: Vyplachování nosních cest slanou vodou dělá s alergiemi hotové zázraky. Vyplavíte tak alergeny, které se vám usadí v nose. K výplachu používejte jen roztoky, které jsou sterilní a bezpečné.

Zdroje: nzip.cz, ikem.cz, webmd.com