Jak zachránit přesolené jídlo? Na pomoc si vezměte těchto 7 běžných potravin

Žena solí hrnec s jídlem na plotně Rido / Shutterstock.com

Občas se to stane i zkušeným kuchařům. Ruka ujede, solnička se rozhodne dávkovat více než obvykle, nebo to s chutí tak dlouho není ono, až je to moc. Než začnete zbytečně panikařit a jídlo ředit, čímž se připravíte o značnou část chuti, zkuste několik triků se surovinami, které najdete běžně doma. Některé používaly i naše babičky a jsou osvědčeným způsobem, jak z jídla přebytečnou slanost vytáhnout.

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

1. Syrové brambory

Záchrana číslo jedna. Díky tomu, že bramboru po uvaření z jídla vyjmete, nijak neovlivňuje výslednou chuť, a proto ji můžete použít do jakékoliv polévky, omáčky i guláše.

Oloupanou syrovou bramboru nakrájenou na větší kousky přidejte do pokrmu a nechte asi 15 minut povařit. Do hladkých omáček a polévek ji můžete také nastrouhat a po rozvaření přecedit přes jemné sítko. Nejen, že nasákne přebytečnou sůl, ale také uvolní škrob, který tekutinu trochu zahustí a nebudete muset používat mouku.

  • Tip: Slanost dokáže podobným způsobem redukovat i mrkev či kořenová petržel. Vyjmutou uvařenou bramboru nebo zeleninu navíc nemusíte vyhazovat. Klidně je přidejte do jiného jídla, nebo z nich udělejte placičky.
Miska polévky a lžíce Sea Wave / Shutterstock.com

2. Těstoviny a obiloviny

Podobně jako brambory mohou fungovat i různé druhy těstovin (klasické, polévkové i speciální, jako je kuskus) a obilovin, např. quinoa, bulgur či rýže. Pokud je dáte do přesoleného jídla, část slanosti vtáhnou přirozeně do sebe – a vůbec je z něho nemusíte vyjímat. Tímto způsobem zachráníte různé husté polévky nebo zeleninové a masové směsi, ze kterých vznikne vydatnější hotové jídlo.

Rýže se ve skříni neztratí

Kupte se slevou Rýže Vitana.

Porovnat slevy

3. Vaječné bílky

Jsou skvělé do čirých vývarů. Mají výbornou schopnost vázat na sebe sůl a při troše šikovnosti se dají z polévky zase beze zbytků odstranit. Syrové bílky zbavené žloutku opatrně vlijte do vroucí polévky a nechte srazit. Poté je pomocí sítka nebo děrované naběračky vyjměte (v případě nezdaru můžete vývar přecedit). Pokud by byla slanost opravdu intenzivní, můžete tento způsob zkombinovat s výše popsanou bramborou.

Miska s borščem a smetanou Lipatova Maryna / Shutterstock.com

4. Bílý jogurt nebo smetana

Zapátrejte v lednici po mléčných výrobcích. Jako kontrast k soli jsou ideální. Krémový bílý jogurt či zakysaná smetana se hodí do bílých omáček a polévek, kde vynikne jejich nakyslá chuť. Obdobně funguje také sladká smetana na vaření nebo ke šlehání. Kari a jemu podobná indická či asijská jídla zase můžete zachránit přidáním příjemně nasládlého kokosového mléka.

V kuchyni by neměla chybět

5. Cukr

Někdo doporučuje jít na sůl jejím opakem. Cukrem. Ovšem trochu jiným způsobem, než se na první pohled zdá. Na pomoc si vezměte kostku cukru, tu položte na lžíci nebo naběračku a opatrně ponořte do polévky či omáčky. Jakmile se začne rozpouštět, zase ji vyjměte. Podle potřeby opakujte. Velkou solnou katastrofu tímto způsobem sice nezachráníte, na mírnější přesolení by to ale mělo stačit.

6. Pečivo

Pečivo je známé svými savými schopnostmi, které s sebou vezmou i přebytečnou slanost. Na druhu ani tak nezáleží, zužitkovat takto můžete i kousek staré housky, rohlíku nebo chleba. Doporučujeme podobně jako u cukru dávat kousek pečiva do polévky či omáčky položený na naběračce, aby se vám po rozmočení snáze vyjímal a „nerozdrobil“ se do celého obsahu hrnce.

7. Tekutina navíc

Jako poslední záchrana se nabízí polévku či omáčku naředit. Než ovšem sáhnete po obyčejné vodě, mrkněte se po některých vhodnějších tekutinách, které přesolené jídlo nejen naředí, ale zároveň mu dodají chuť navíc. Samozřejmě vždy záleží na charakteru pokrmu a použitých surovinách, kromě výše zmíněné smetany však může dobře fungovat také nesolený vývar, víno, vinný ocet či pasírovaná rajčata, případně loupaná rajčata z plechovky.

Kuchař nalévá do hrnce bílé víno BAZA Production / Shutterstock.com

Nákupní tip na závěr

Pokud vás při vaření již několikrát zradila solnička, praktickým pomocníkem jsou elektrické mlýnky na pepř a sůl, které umožňují jednoduché ovládání i jednou rukou a dávkování soli s nimi budete mít vždy pod kontrolou.

Šikovní pomocníci do každé kuchyně

Aktuálně můžete mrknout například na mlýnky na sůl a pepř Ernesto z Lidlu za 99,90 Kč či mlýnky na sůl a pepř z Penny za 79,90 Kč.