Jak uskladnit vánoční ozdoby a dekorace?

Krabice vánočních ozdob zabalených v papíru Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Tři králové jsou nejen krásnou lednovou tradicí, ale i znamením, že jsou současné Vánoce u konce. Což kromě jiného znamená i úklid vánočních ozdob a dekorací. Abyste si příští rok při jejich vybalování ušetřili čas i zklamání z rozbitých ozdob a zamotaných řetězů, máme pro vás několik užitečných tipů, jak vánoční výzdobu uschovat. Včetně pár opravdu chytrých vychytávek, díky kterým vám nebudou ozdoby zabírat v krabicích tolik místa a následující Vánoce budou jako nové.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Výprodej vánočních ozdob

Ještě než dekorace uložíte k jejich ročnímu odpočinku, zapřemýšlejte nad budoucími Vánocemi a poznačte si ohledně výzdoby praktické poznámky.

Které ozdoby se vám rozbily a je potřeba je dokoupit? Které se vám letos líbily a budete se po nich chtít příští rok poohlédnout?

  • Tip: Nakoupit je můžete již nyní a využít tak povánočních slev, kterými se to v obchodech jen hemží. Ve slevách a výprodejích aktuálně nakoupíte ozdoby a dekorace, balicí papíry i další vánoční zboží, které vás příští rok potěší.
Krabice s vánočními ozdobami Anastasiia Bardina / Shutterstock.com

V čem uskladnit vánoční ozdoby?

Základem jsou pevné krabice či boxy, nejlépe kartonové či plastové. Zužitkovat můžete i přebytky krabic z vánočních internetových nákupů, případně se v obchodech dají koupit nejrůznější organizéry a úložné boxy. Doporučujeme poohlédnout se po těch přímo určených na vánoční ozdoby – mívají speciálně vyhrazené přihrádky či rozdělovače, které jsou pro křehké ozdoby ideální.

S trochou šikovnosti a věcmi, které máte doma, si ovšem poradíte i bez nich. Přečtěte si, jak prakticky a bezpečně uschovat skleněné i jiné ozdoby na stromeček, věnce, dekorace, světelné řetězy i balicí papíry.

Skleněné vánoční ozdoby

V první řadě je důležité, aby se skleněné ozdoby vzájemně nedotýkaly. Tím minimalizujete riziko, že se vám o sebe ťuknou a rozbijí nebo poškrábou. Pokud na ně nemáte původní obaly (nebo je nechcete používat, protože v krabicích zabírají moc místa), můžete k zabalení využít několik praktických předmětů:

  • plata od vajíček,
  • ruličky od toaletního papíru (podle velikosti ozdob mohou být rozříznuté na půlku),
  • papírové košíčky na muffiny,
  • plastové kelímky,
  • mřížky z nastříhaných pruhů kartonu.

Ozdoby uložené do krabice by měly být vždy chráněny ze všech stran. Pro jistotu můžete každý kousek ještě zvlášť zabalit do kuchyňských utěrek nebo hedvábného papíru. Raději se vyhněte novinám, které mohou barvit, a vatě, která by se mohla přichytávat na třpytivé ornamenty a jiné ozdobné prvky.

Krabice s rozbitými vánočními ozdobami Victoria 1 / Shutterstock.com

Plastové vánoční ozdoby

Plastové dekorace jsou více odolné, a proto nemusí být oddělené. Lze je skladovat i v pevných uzavíratelných zipových sáčcích (např. přehledně roztříděné podle barev).

Ostatní ozdoby

Slaměné, dřevěné, háčkované či plastové ozdoby také můžete navěsit na špejli, hůlku či jinou tyčku a takto je uložit do krabice, kde se navzájem nepomíchají a nezamotají poutky do sebe.

Vánoční světýlka a světelné řetězy

Pokud každý rok vytahujete z krabice zacuchaný smotek světelného řetězu, u kterého vždy strávíte dobrých pár minut opatrným rozmotáváním, jděte na to letos chytře. Světýlka omotejte kolem ruličky od kuchyňských utěrek, kolem kousku molitanu, užší dózy (např. od kávy) nebo proužku kartonu – do něj udělejte na protilehlých stranách několik zářezů, aby řetěz držel na svém místě.

Stejný způsob můžete použít i u jiných ozdobných řetězů na stromeček. Klasické korálkové je ale lepší vhodit do prázdné PET lahve. Budou krásně izolované od ostatních ozdob a nezamotají se ani do nich, ani samy do sebe.

Vánoční balicí papír, světelný řetěz, nůžky a stužka CeltStudio / Shutterstock.com

Vánoční věnce a dekorace

Všechny umělé vánoční věnce a jiné dekorace je nejlepší obalit potravinářskou fólií. Ta je jednak ochrání před prachem a jednak zajistí, že se z nich neodlomí či neodlepí žádné ozdobné prvky a jiné části, zejména pokud budou pospolu v jedné krabici.

Balicí papír

Celé role balicího papíru dokážou být ke skladování pěkně nepraktické. V první řadě je důležité je zafixovat, aby se nerozbalovaly. K tomu poslouží gumička, provázek nebo navlečená rulička od toaletního papíru. Poté je můžete skladovat ve vyšším koši či dárkové tašce a ideálně je postavit někam dozadu do skříně, kde nebudou zavazet.

Pokud ovšem máte zásobu balicích papírů velikou, možná se vám bude hodit některá z velkých úložných krabic, která má více než metr na délku a dá se například zasunout pod postel. V internetových obchodech se dokonce dají koupit přímo organizéry určené na balicí papíry, které pojmou i desítky rolí a obsahují plno dalších kapes a přihrádek na mašle, stuhy a jmenovky.

  • Tip: Organizéry nejen na balicí papíry, ale i na ozdoby, řetězy či věnce seženete aktuálně například v Tchibu, v IKEA, v internetovém obchodu Lidlu, v Kitosu a dalších.

Zdroj: bydlimechytre.cz, zonovyuklid.cz, levou-zadni.cz, tchiboblog.cz, hobby.instory.cz, lifee.cz, nejfit.cz