Jak skladovat banány, aby rychle nehnědly? Nedělejte častou chybu a vsaďte na jednoduchý trik!

Chlapec drží banán před pusou jako úsměv Canva

Banány patří spolu s jablky, mandarinkami a pomeranči k oblíbeným druhům ovoce, které nesmí během Vánoc doma chybět. Pokud jste to ovšem s jejich zásobou trochu přehnali, nebo chcete, aby vám vydržely čerstvé po celé svátky, máme pro vás pár tipů, jak jejich zrání zpomalit, aby vám rychle nezhnědly. A pokud je už pozdě, pak plody rozhodně nevyhazujte! Dají se ještě lahodně zužitkovat a prakticky využijete i jejich slupky. Ukážeme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Naučte se čistit a dezinfikovat kosmetické štětce i make-up. Je to důležitější, než si myslíte!
Naučte se čistit a dezinfikovat kosmetické štětce i make-up. Je to důležitější, než si myslíte!

Už při nákupu rozhodujete o rychlosti hnědnutí

V obchodech je ideální vybírat pevné, neporušené plody, které jsou zralé tak akorát. Tedy pěkně žluté. Z hlediska chuti jsou nejlepší ty, které na sobě začínají mít hnědé cukrové skvrnky.

Jsou nejsladší, je ovšem potřeba sníst je okamžitě po zakoupení, protože velice rychle začnou celé hnědnout.

Pohlídejte si banány v akci

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Sáhnout můžete i po nazelenalých banánech, s jejich konzumací ovšem počkejte, než vám doma dozrají. Nezralé totiž obsahují sacharidy ve formě pomalu stravitelného škrobu. Proto nám po nich může být těžko. Tím, jak plod dozrává, se škroby mění na lépe stravitelné cukry, jako je glukóza, fruktóza a sacharóza.

Rozhodně se ale při výběru vyvarujte banánům s našedlou slupkou. To značí, že utrpěly teplotní šok a byly skladovány v přílišném chladu, který jim škodí.

Zelený, žlutý a hnědý banán Canva

Jak skladovat banány?

Ačkoliv to spoustě lidem přijde přirozené, banány do ledničky nepatří! Při nízkých teplotách pod 10 °C totiž ztrácejí svou bohatou chuť i vůni a mohou při kousání nepříjemně drhnout. Nesvědčí jim ani pobyt v mikrotenovém sáčku, ve kterém si je přinesete z obchodu – mohly by se vlivem hromadící se vlhkosti začít zapařovat a hnít.

Nejlepší je nechat je ležet v misce nebo ošatce v pokojové teplotě mimo přímý sluneční svit.

Čerstvost prodlouží noviny i fólie

Ani v případě, kdy potřebujete zrání banánů zpomalit, vám lednička nepomůže – jedná se o častou chybu. Nejlepší je plody z trsu od sebe oddělit a uložit je na tmavé a chladnější místo, kde je teplota vyšší než cca 12 °C – například na chodbu či do spíže.

K oddálení zrání vám také výborně poslouží trik, který používaly už naše babičky. Jednotlivé banány stačí zabalit do novin a nechat ležet při pokojové teplotě. Často se také doporučuje zabalit jejich konce do potravinové fólie či alobalu. To zpomalí šíření etylenového plynu, který plody při svém dozrávání vylučují.

Existuje i způsob, jak prodloužit čerstvost už nakrájeným banánům (například v ovocném salátu): pokapejte je trochou citronové nebo ananasové šťávy. Kyselá tekutina začne působit proti oxidaci a banány nebudou tak rychle hnědnout.

Nezbytný pomocník pro balení

Zrání urychlí teplo a jiné ovoce

A pokud jste naopak koupili banány nezralé a potřebujete jim rychle dodat krásně žlutou barvu, uložte je do papírového sáčku a nechte pár dní stát na lince.

Platí pravidlo, že čím teplejší vzduch v místnosti je, tím rychleji banány dozrají. Vyhýbejte se ovšem přímému slunečnímu světlu. Celý proces urychlíte tím, když k nim přidáte zralé jablko nebo už zralý banán.

Banánový chléb a vedle zralé banány a vlašské ořechy George Dolgikh / Canva

Co s přezrálými banány?

Jak zpracovat banány, které zhnědly a změkly natolik, že si na nich samotných už nepochutnáte? Určitě nepatří do koše. Stále se jedná o dobrou surovinu, kterou upotřebíte v mnoha sladkých lahůdkách. Inspirovat se můžete našimi tipy níže.

  • Zmrzlina: banány dejte přes noc do mrazáku a poté rozmixujte do hladkého krému spolu se smetanou (dávkujte podle velikosti na 1–2 banány cca 50 ml smetany ke šlehání), trochou citronové šťávy, cukru a plnotučného mléka.
  • Pyré: zralé banány rozvařte s dalším ovocem (např. jahodami, broskvemi, jablky) a citronovou šťávou. Rozmixujte do hladka. Pyré můžete jíst samotné, s palačinkami nebo přidávat do pečených i nepečených zákusků.
  • Zdravé snídaně: banány ideálně zahustí a přirozeně osladí každé smoothie, stejně tak jsou skvělé rozmačkané do tvarohu, jogurtu a kaší (například za studena připravované ovesné kaše, tzv. overnight).
  • Dezerty a moučníky: co upéct z banánů? Přezrálé banány se díky své měkké konzistenci a vysoké cukernatosti výborně hodí pro přípravu mnohých dezertů. Doporučujeme vyzkoušet banánový chlebíček, muffiny, bábovku, lívance, banánový dortový krém nebo zapečené banány s karamelem.

Poraďte si při pečení s banánem

Banánové slupky jako hnojivo

Ani slupek se nemusíte hned zbavovat – užitečně poslouží při péči o květiny, vaši koženou obuv i pleť.

Účinné hnojivo na rostliny vytvoříte, když banánové slupky zalijete vodou a necháte do druhého dne odstát. Poté roztok přimíchejte do vody určené k zalévání a pozorujte, jak se květinám bude dařit.

Pokrájené slupky na menší kousky můžete také přidat přímo do hlíny. Větším pokojovkám zase prospěje, když čas od času přetřete jejich listy vnitřní stranou slupky. Zbavíte je tím prachu a dodáte jim krásný lesk. Stejný efekt mají banány na koženou obuv.

Žena drží dva banány a směje se Canva

Banánová slupka pomůže na akné

Banánové slupky jsou také bohaté na řadu látek, které všestranně prospívají naší pleti. Několikrát týdně si jimi proto dopřejte čtvrthodinovou masáž obličeje a dekoltu. Obsažený lutein pomáhá redukovat vrásky, pleť hydratuje a vypíná, může také přispívat k zesvětlování pigmentových skvrn.

Ovocné kyseliny navíc pomáhají hojit akné a díky polysacharidům jsou slupky od banánů vhodné jako obklady na otoky, svědění a zarudnutí kůže i bodnutí od hmyzu.