Jak vyměnit pneumatiky? S naším návodem krok za krokem to zvládne každý

Zimní pneumatika na autě v poprašku sněhu zedspider / Shutterstock.com

Přezout pneumatiky. Děsí vás tato dvě slova a chystáte se do pneuservisu? Možná, že nemusíte – přinášíme návod, jak přezout na zimní kola krok za krokem. Připravte se, zkontrolujte, zda máte vše potřebné a pusťte se do toho!

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Příprava

Příprava? První a nejdůležitější krok! Co vše budete potřebovat pro přezutí na zimní pneumatiky v domácím prostředí? Kromě heveru pro zvednutí vozu se neobejdete bez momentového klíče a klíčů pro dotahování všech spojů.

Pokud navíc chcete z výměny vyváznout čistí, hodit se budou rovněž pracovní rukavice a hadr pro očištění případných nečistot. U vás ovšem příprava ani zdaleka nekončí, v další fázi je čas na přípravu vozidla. Auto zaparkujte na volném a zpevněném prostranství, kde bude výměna pneumatik probíhat. Tvrdý a jednotný podklad vám zabezpečí, že se hever či zvedák jen tak nezbortí – jde tedy o vaši bezpečnost.

Vůz na rovné ploše čeká, ale vy ještě máte pár drobných úkolů: vypněte motor, zatáhněte ruční brzdu a nechte zařazenou rychlost, aby se kola netočila. Pro zajištění vozidla použijte dřevěný špalek. Které kolo však zajistit? Ideálně vždy to, které se nachází naproti do úhlopříčky pneumatiky, kterou měníte.

Zvedání auta ve sněhu pomocí heveru Konstantin Zaykov / Shutterstock.com

Povolte kolo vhodným nářadím

Máte zajištěný vůz? Pak můžete povolit první kolo – uvolněte jej vhodným klíčem. Auto je dosud stále pevně na zemi, vaším úkolem je předem lehce povolit šrouby a matice, ale pozor – zatím je neuvolňujte úplně.

Auto zvedněte do výšky

Teď přichází na řadu další krok. Jak auto zvednout? Pomocí zvedáku či heveru. Hydraulický zvedák zvedá auto pumpováním, nůžkový klikou. Nezapomínejte na správné umístění zvedáku – neexistuje jediná správná možnost. Můžete použít nejuniverzálnější z nich. Za prahy každého auta najděte silnější místo spojených plechů. Právě tam lze umístit zvedák – některé vozy mají tyto body označené šipkami, avšak nebývá to pravidlem. Jakmile najdete ideální bod, připravte pod místo hever.

Máte-li hydraulický hever, bude náš podrobný návod přesně pro vás. Nejprve po směru hodinových ručiček utáhněte závit, aby došlo ke správnému zvedání ramena. Pozor na hlavu heveru – zvedacích bodů na autě se dotýká vyříznutá část, ne vypouklá. Jakmile vše důkladně překontrolujete, můžete nasadit tyč a pumpováním auto zvedat. Nebuďte příliš zbrklí, dopřejte si čas a klid. Stačí, aby bylo kolo mírně ve vzduchu tak, aby šlo sundat a vyměnit.

Zimní přezutí

Auto je zvednuto a vy máte další úkol – sundat kolo. Po vyndání šroubů a matic ho opatrně sundejte. Pneumatiku můžete nechat pod vozidlem diskem vzhůru jako náhradní jistidlo pro případ, že by se vloudila chybička a hever by zklamal. Po odstranění kola očistěte náboj, a pokud chcete, můžete rovnou vyčistit i brzdy – pomůže čistič pro tento účel.

Téměř posledním krokem je nasazení kola. Kolo nasaďte a zajistěte. Zatím neutahujte na maximum. Zajištěné kolo drží a vy můžete pomalu upouštět hever, aby auto kleslo na zem.

Detail zimní pneumatiky na sněhu GRADIENT BACKGROUND / Shutterstock.com

Kontrola? Raději dvakrát

Momentovým klíčem kolo utáhněte – teď už pořádně. Vhodný momentový klíč uvádí výrobce vozidla. Utahujte do kříže a postupně. Jakmile vše zkontrolujete, máte hotovo – přesuňte se k dalšímu kolu a opakujte postup – od zajištění špalkem po zvednutí. A rada na závěr? Po přezutí ještě jednou, pro svůj klid a bezpečnost, zkontrolujte utažení všech kol. Nezapomeňte odstranit všechny pomůcky a pochvalte se. Pro letošek máte hotovo!

Zdroj: zbozi.cz, kupi.cz, auto.cz