Poklady z půdy: Tyto socialistické kousky ocení sběratelé i starožitníci

Staré rádio postavené na zemi Stokkete / Shutterstock.com

Našli jste na půdě u babičky starý ušák, sifon nebo sadu růžového porcelánu? Nevyhazujte je, tyto kousky dnes ocení nejen sběratelé, ale i starožitníci. Pokud se jich z nostalgie nechcete zbavovat, nechte je zrenovovat a zakomponujte je do své domácnosti – retro nábytek a dekorace s moderním interiérem skvěle ladí.

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Nábytek v bruselském stylu

Tehdy je nešlo sehnat, dnes na ně sedá prach na mnoha zapomenutých místech. Televizní stěna, umakartové židle, starožitný porcelán či lustr s cingrlátky. Tyto kousky z českého interiéru 50. až 70. let patří k tzv. bruselskému stylu, jehož název je odvozen od úspěšné účasti československé výpravy na výstavě EXPO 58 v Bruselu.

Nábytek v bruselském stylu je typický elegantními tvary a materiály, které se jim dají přizpůsobit, tedy dýhou, umakartem, plastem či koženkou.

Cenné kousky nábytku

Nábytek ve stylu retro je v dnešní době opět v kurzu. Současný interiérový design totiž velí kombinovat styly a používat kousky, které mají duši. Pokud máte doma nějaký nábytek nebo jiné kousky z dob socialismu, rozhodně je nevyhazujte. Buď si je nechte opravit pro svou potřebu, nebo je zkuste prodat starožitníkovi či sběrateli. Na aukčních portálech tito lidé často poptávají konkrétní kousky, jako jsou křesla – ušáky, sedačky, knihovny, ikonické koženkové rohové lavice, houpací křesla, koberce, konferenční stolky, skleníky či sekretáře.

Takové kusy vám mohou vydělat tisíce až desetitisíce, což je za věc, kterou už nechcete, nemalá částka. Malé jmění můžete objevit také v obrazech, obzvláště jde-li o díla konkrétních autorů.

Křeslo v bruselském stylu Halit Sadik / Shutterstock.com

Gramofony a porcelán jdou na dračku

Cennou komoditou jsou také rádia, reproduktory, fonografy a psací stroje či gramofony. Ty jsou oblíbené i v dnešní době, kdy jsou součástí moderního vintage stylu. Kromě toho jsou vinylové desky nejkvalitnějším nosičem vůbec, protože analogově zaznamenaná hudba dokáže zachytit mnohem větší škálu zvuků a jejich nuancí než digitální nahrávka. Najdete-li tedy doma gramofon, který je navíc kompletní a funkční, máte vyhráno – sběratelé vám za něj lidově řečeno „utrhají ruce“.

Stejný scénář může nastat, pokud doma najdete telefon či televizor Tesla, které patřily k vybavení většiny domácností 70. let. Hodnotný je také tehdejší porcelán, nejrůznější hrnečky, vázy, džbánky, broušené sklo či sošky.

Sada porcelánového nádobí PhotoRK / Shutterstock.com

Stylové kočárky, panenky a hračky

Našli jste na půdě načančaný kočárek, v němž se vozila ještě vaše babička? Takový kousek vám může vydělat až desítky tisíc korun. Podobné částky může hodit i kočárek pro panenky a k tomu dobové panenky, ať už jde o mrkačky, se kterými si hrály všechny malé holčičky, nebo porcelánové panenky, které zdobily nejednu ložnici. Hodnotné jsou také devadesátkové panenky Barbie, obzvláště ty z limitovaných edic.

Zdroj: onlymen.cz, tv.nova.cz, eranabytek.cz