9 šikovných způsobů, jak využít fén v domácnosti: Nahradí žehličku a poradí si se skvrnami od vosku

Žena si suší vlasy fénem africa_pink / Shutterstock.com

Že se bez fénu při úpravě vlasů většina lidí neobejde, není žádnou novinkou. Věděli jste ale, že je fén užitečným pomocníkem v domácnosti? Hravě s ním zvládnete vyčistit některé skvrny, odlepit samolepky a etikety, nafouknout matrace nebo v případě nouze vyžehlit oblečení. Podívejte se na našich 9 tipů, jak fén netradičně využít.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

1. Odstraní kolečka na nábytku

Nepřítel každého dřevěného povrchu, zaschlá kolečka od sklenic. Jedná se o sraženou vlhkost ze vzduchu, která se do dřeva doslova vpije a velice obtížně se odstraňuje. S klasickými čisticími prostředky většinou nepochodíte. Zkuste ale fén. Proud horkého vzduchu nechte několik minut foukat na kolečko a to by mělo po chvíli zmizet.

2. Zajistí, aby plastové brýle lépe seděly

Pomocí fénu jednoduše upravíte své plastové brýle, aby lépe seděly na hlavě, pokud jsou vám větší. Fénem nahřejte nožičky, a jakmile bude plast poddajnější, opatrně je podle potřeby ohněte.

3. Vyčistí voskovky z nábytku nebo podlahy

Objevilo se vám na nábytku nebo podlaze nechtěné umělecké dílko od vašich dětí? S voskovkami si poradí fén! Pusťte na pomalované místo horký vzduch a pak opatrně pomocí houbičky a trochy saponátu roztavené voskovky stírejte. Jako první pomoc můžete fén vyzkoušet i na pastelky.

Multifunkční pomocník v akci!

4. Odstraní skvrny od vosku ze svíček

Podobným způsobem se zbavíte nechtěného zaschlého vosku, třeba ze svíček. Na voskovou skvrnu položte několik vrstev savých kapesníků, útržků toaletního papíru nebo kuchyňských utěrek (úplně nejlepší je ovšem savý papír) a začněte foukat horký vzduch. Po nějaké chvíli by se měl vosk začít do ubrousku nebo papíru vpíjet.

5. Nafoukne matraci i lehátko

Nemáte-li po ruce pumpu a potřebujete něco nafouknout, postačí vám fén a plastová lahev od vody. Z PET lahve odřežte vrchní část, tu lepicí páskou připevněte k fénu a hrdlem nechte do matrace či lehátka foukat vzduch. Nezapomeňte ovšem zvolit nejnižší stupeň teploty, tedy vzduch studený.

Žena míří fénem před sebe Dmitry Lobanov / Shutterstock.com

6. Pomůže strhnout náplasti bez bolesti

Strhávání přilepené náplasti dokáže pěkně potrápit, zejména na místech, kde máme hodně chloupků nebo tenké kůže. Fén nám ale dokáže tuto činnost alespoň trochu ulehčit a zpříjemnit, což ocení především malé děti. Teplý vzduch náplast zahřeje, lepidlo postupně změkne a ztratí svoji přilnavost.

7. Snadno odlepí samolepky i etikety

Úplně stejně funguje fén i v případě různých samolepek, cenovek nebo etiket na skleněných lahvích, které jdou běžně jen velmi těžko odlepit (bez nevzhledných zbytků lepidla nebo papíru). Jednoduše samolepku nahřejte, a jakmile lepidlo povolí, postupně odlepujte.

8. Nahradí žehličku (nejen na cestách)

Potřebujete si vyžehlit kousek oblečení, ale chybí vám žehlička? Máte-li po ruce fén, máte vyhráno. Zmačkaný oděv pověste na ramínko a trochu jej navlhčete, například pomocí lahve s rozprašovačem. Poté na oblečení pomalu foukejte teplý vzduch (ideálně v jednom směru) a průběžně druhou rukou látku opatrně vypínejte a vyhlazujte zmačkané záhyby.

  • Tip: Pokud potřebujete mít na cestách (třeba těch pracovních) své oblečení dokonale vyžehlené, doporučujeme poohlédnout se po cestovních žehličkách, které se vyznačují menší velikostí, nízkou hmotností a malými rozměry. Jejich cena se většinou pohybuje kolem 500–600 Kč. Ty nejlevnější cestovní napařovací žehličky ovšem začínají už na cca 350 korunách, např. od značek Lafe (model ZPH-201), Botti (YPF-3058), Bravo (B 4608) nebo Eta (model Leila 0271). U dražších výrobků počítejte s cenou kolem 1 000–1 500 Kč.

9. Vyrovná plastové závěsy a ubrusy

Vyhlazovací efekt má horký vzduch nejen na textilie, ale také umělou hmotu. S pomocí fénu narovnáte i plastové sprchové závěsy nebo PVC ubrusy, na kterých mohou být po zakoupení, nebo vlivem dlouhého skladování, nevzhledné sklady. Fén namiřte na pomačkané místo, nastavte na nejvyšší stupeň a při foukání ho držte asi 30 cm od plastu, aby se neroztavil.