Jak odstranit z oblečení skvrny od ovoce, kávy nebo mastný flek a make-up?

Babské rady, šetrné kartáčování a pračka. Jak zatočit se skvrnami, které nejdou vyprat? Canva

Není skvrna jako skvrna. Na oblíbeném kusu textilu dokáže jakákoli nečistota pěkně potrápit, obzvláště tehdy, když nevíte, jak ji rychle a účinně odstranit. A přesně proto pro vás máme inspiraci – přehled efektivních a jednoduchých babských rad.

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Mastné skvrny nepotěší

Ach ne, olej! Mastná skvrna nejde dobře vyprat – tedy pokud neznáte jednoduchý trik. Jako první pomoc poslouží obyčejný dětský pudr nebo bramborový škrob. Skvrnu posypejte zvoleným přípravkem a po zaschnutí jemně přetřete kartáčem. Nakonec dejte prádlo vyprat – a skvrna bude fuč!

Aby bílá bílá byla

Trápí vás zažloutlý textil, který býval krásně bílý? Vraťte mu zašlou slávu – bělost obnovíte pomocí další babské rady. Ať už jde o tričko nebo prostěradlo, vložte je do lázně z octa a vody. Obojí smíchejte a do roztoku ponořte zažloutlý textil. Prádlo můžete nechat namočené přes noc, následně jej vyperte.

Kyselé mléko pomůže na skvrny od ovoce

Ovocná skvrna? Nevadí, ani s tou si zbytečně nelamte hlavu. V první řadě textil namočte a přeperte ve studené vodě, následně na něj použijte kyselé mléko. Tyto dva kroky ještě před praním zaručí, že flíček bude pryč raz dva.

Na kávu pomůže sůl

A jéjé, pár kapek kávy dokáže zkazit celý den. Anebo ne? Když si přizvete pár zrnek soli, nezbyde po kávě ani památka. Namočte hadřík do roztoku vody a soli a skvrnu jemně vydrhněte, dokud nezmizí poslední stopy.

Nevzhledné skvrny od make-upu?

Líčidla na oděvech nevypadají dobře. Naštěstí se dají dost dobře odstranit. Jak na ně? Stačí napěnit šampon a skvrny jím přetřít. Díky složení a pěně se z vláken textilu uvolní pigmenty líčidel, takže po vyprání po make-upu nebude stopy.

Tip: Chcete mít jistotu, že s nečistotami zatočíte a prádlo zůstane ve skvělé kondici? Vsaďte na odstraňovač skvrn gelový Vanish Oxi Action. Koupíte ho v akci v Teta drogerii za 99,90 Kč, v Bille za 149,90 Kč a v Tescu za 119,90 Kč.