Je vám horko? Dejte si vlažnou vodu se solí a zapomeňte na studené nápoje s ledem

Žena pije v létě vodu z PET lahve Krakenimages.com / Shutterstock.com

Vysoké letní teploty a slunečné dny přímo vybízejí k tomu, abychom si dali nějaký lahodný chlazený nápoj – nejlépe s pár kostkami ledu. Jak to ale ve vedrech ve skutečnosti je s ledovými nápoji? A proč se v zemích s vysokými teplotami pijí nápoje teplé?

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Proč v létě nepít studené nápoje?

Čím větší horko, tím větší chuť na ledový drink. Přestože jde o vskutku osvěžující pití, nedopřeje vám kýžené ochlazení. Jak je to možné?

Představte si, jak do trávicího traktu nalijete teplé pití. Jakmile to uděláte, začne metabolismus pracovat a tělo se začne potit – a samozřejmě se poměrně rychle ochladí.

Pokud si ale dopřejete spíše ledové pití, váš organismus nedostane signál, že by se měl ochladit – a samotné ochlazení v letním dni mu dá mnohem více zabrat. To je důvod, proč jsou v zemích, kde panují vysoké teploty, oblíbené teplé nápoje.

Příprava čaje Geshas / Shutterstock.com

Správný pitný režim v létě

Chcete se vyhnout letnímu nachlazení? Vyhněte se ledovému pití. V ideálním případě tedy pijte vlažné nápoje – ohřáté na teplotu okolí. Právě zahlenění, rýma a nachlazení jsou mnohdy ochranou těla před přílišným chladem. A proč ještě omezit ledové drinky? Protože šidíte termoregulaci, v důsledku čehož můžete mít více chuť na sladké. Chcete-li si tedy udržet postavu, dodržujte kvalitní pitný režim o správné teplotě.

  • Ve vedrech je vhodné rovněž omezit kávu a doplňovat vysoké množství tekutin.

Co pít v létě?

Minerální vody

Vodu s malým množstvím soli – hodit se budou různé minerální vody.

Tip: Osvěžující pití vykouzlíte přidáním okurky nebo plátku citronu do obyčejné vody, kterou necháte vylouhovat v lednici přes noc.

Čaj

Zelený čaj nebo bylinné čaje jsou také dobrým řešením. Na některé tekutiny ale pozor. Možná zaženou na chvíli žízeň, v organismu však nastartují zvýšené odvodňování.

Kokosová voda

V oblibě je také kokosová voda, kterou oceňují i sportovci. Kokosová voda je bohatá na hořčík a draslík. Pití kokosové vody zlepšuje funkci metabolismu, díky čemuž tělo přijímané cukry a jiné kalorie zpracovává rychleji.

Polévky

Kromě minerálek, bylinných čajů a pravidelného pitného režimu se hodí dávkovat si oblíbené teplé polévky. Ty mohou nahradit lehký letní oběd. Klíčem pro snadnou a hravou přípravu nejrůznějších polévek je moderní mixér s polévkovarem. Teplé i studené krémové polévky vykouzlí raz dva a rodinu jistě potěšíte i lahodnými smoothies svačinkami.

Kokosová voda Artem Oleshko / Shutterstock.com

Jak dodržovat pitný režim v létě?

V létě je důležité dodržovat pitný režim. Dospělý člověk potřebuje denně přibližně 0,5 litru tekutin na každých 15 kg hmotnosti. Při fyzické aktivitě se doporučuje pít menší množství (150–250 ml) každých patnáct minut.

  • Začněte svůj den hned ráno sklenicí vody – nastartujete tím organismus.
  • Zaveďte rituál pití vody před každým jídlem – díky tomu si udržíte určitou pravidelnost pitného režimu a můžete zabránit nutkání k přejídání.
  • Oslaďte si vodu ovocem – bude vám více chutnat a přijmete další vitamíny či minerály navíc.
  • A jak rozdělit dávky vody během dne? Vyhněte se nárazovému pití – pitím po pravidelných doušcích během celého dne nezatížíte organismus. Jedině tak docílíte správné hydratace bez zbytečného přetěžování ledvin.
  • Pořiďte si praktickou láhev na vodu a během dne ji doplňujte.
Žena pije ze sklenice vodu fizkes / Shutterstock.com

Jak vypočítat pitný režim?

Výpočet pitného režimu se může lišit podle různých faktorů, jako je váha, věk, pohlaví a úroveň aktivity. Obecný vzorec pro výpočet pitného režimu je váha (kg) x 0,035 = denní potřeba tekutin (v litrech).

  • Například člověk, který má 80 kg, by měl vypít přibližně 2,8 litru vody denně.

Pitný režim a hubnutí

Dodržování pitného režimu pomáhá při hubnutí, protože se zlepšuje trávení díky urychlení metabolických procesů v organismu. Tělo vodu nezadržuje, a tím se postupně zbavuje odpadních látek a toxinů. Je třeba se dívat nejen na to, co pijete, ale i na to, jak během dne pijete, jak často doplňujete tekutiny, kolik jich je a jaká je jejich souvislost či sladění s jídlem. Efekt na hubnutí pak může být opravdu výrazný.

Zdroje: Prozeny.cz, Tetadrogerie.cz, Pilulka.cz, Rozhlas.cz