Květiny na hrob, které vydrží i v parném létě

Hroby s květinami a lucernami Ivonne Wierink / Shutterstock.com

Záleží vám na tom, aby místo posledního odpočinku vašich nejbližších vypadalo hezky a upraveně, jenže nemůžete každý den zalévat květiny? Proto vám poradíme, jaké teď v létě na hrobě vydrží i bez časté péče.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Jaké květiny jsou vhodné na hrob v létě?

Zemina v květináčích na hrobech v létě rychleji vysychá. Pokud není ve vašich silách jezdit květiny často a pravidelně zalévat, vsaďte na výzdobu ze skalniček, bylinek nebo ostatních suchomilných rostlin. Těm vláha nechybí, a naopak jim slunce a sucho vyloženě svědčí.

Rozchodníky

Téměř pokaždé uspějete s rozchodníky, přesněji rozchodníkovci nádhernými. Jedná se o nenáročnou trvalku, které se dobře daří i v suchých a na živiny chudých půdách. Existuje celá řada kultivarů – různě barevných i vysokých, kvetoucích dokonce v rozličnou dobu.

Netřesky, vřesy a další

O podobně důstojnou a zároveň na péči nenáročnou výzdobu se postarají také netřesky, vřesy, vřesovce nebo z bylin mateřídouška, dobromysl a levandule. Vedle ale nešlápnete ani když vsadíte na karafiáty čili hvozdíky, zvonky nebo astry.

Macešky v květináči na hrobě Kinek00 / Shutterstock.com

Macešky a violky

Pokud chcete výzdobu na hrobě s přicházejícím létem oživit, sáhněte po maceškách neboli violkách. Nádherná, bohatě kvetoucí květina s průběžné dokvétajícími jemnými květy udělá takovou službu jako málokterá jiná. Vybírat už dnes navíc lze z téměř nepřeberného množství barev.

Afrikánky nebo aksamitníky

Elegantně působí na hrobech také afrikány nebo aksamitníky, které navíc jsou – stejně jako všechny výše zmíněné – odolné a pokvetou i v suché a na živiny chudé půdě.

Pelargónie, begónie

Pokud už jste ale macešek přesycení a ani aksamitníky nejsou ten správný šálek kávy, porozhlédnout se můžete ještě mezi pelargóniemi, begóniemi voskovkami čili ledovkami, kopretinami, krásenkami i několika barevnými variantami měsíčku lékařského.

Žena sází květiny vedle hrobu Ingo Bartussek / Shutterstock.com

Jak se v létě starat o květiny na hrobě?

Zejména v horkých letních měsících, kdy půda vysychá opravdu rychle, ocení přilepšení i rostliny, kterým tyto podmínky víceméně prospívají. Ať už dáváte květiny na hrob přímo do země, nebo do květináče, vláhu udržíte déle, když půdu kolem květin pokryjete vrstvou mulče. Ideálně použijte štěpky kůry, která dobře funguje jako bariéra před nadměrným vysoušením půdy a zároveň vypadá esteticky.

Pokud na hrob vybíráte truhlíky k osazení, zvolte raději samozavlažovací variantu, alespoň na to nejteplejší období. Zásobníky na vodu jsou v těchto květináčích větší a rostliny si tak mohou brát vodu podle potřeby déle a není nutné jezdit je na hrob častěji zalévat.

Čemu se raději vyhnout?

Řezané květiny

Pokud si nemůžete dovolit pečovat o hrob každých pár dní a nemáte se ani s kým o tuto starost podělit, vyhněte se raději úplně řezaným květinám. V teplém počasí se voda ve váze rychle kazí, a pokud kytici dřív nezahubí přímé slunce, zničí ji do pár dní zkažená voda. Parády tak moc neudělá, spíše naopak.

Keramické květináče

Pokud se rozhodnete umístit na hrob květinu v květináči, vyhněte se raději obyčejným keramickým květináčům. Mívají totiž tendenci částečně vstřebávat vodu, a tak zemina v nich rychleji vysychá a s ní schne i květina. Existují plastové varianty podobné keramice, a to dokonce i v samozavlažovacích verzích, do jejichž zásobníku se vejde podstatně více vody než do klasického podtácku.

Zdroje: I-senior.cz, Zahradaapriroda.cz, Primanapady.cz, Ireceptar.cz