Našli jsme nejlepší letní dezert. Panna cotta spojuje krémové pohlazení a svěžest ovoce

Panna cotta spojuje krémové pohlazení a svěžest ovoce. Canva

Hledáte lehký letní dezert, na kterém si pochutnáte, a přitom se nebudete cítit jako balón? Vyzkoušejte původně italský dezert panna cotta, který si díky své jednoduchosti získá vaše srdce.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Proč zrovna „panna cotta“?

Jakmile si panna cottu zkusíte připravit, doslovný překlad vás nijak nepřekvapí. Je to totiž „vařená smetana“. Z původně neznámého receptu se vyklubala stálice nejen italských restaurací. Tradičně se panna cotta podává samotná nebo spolu s drobným ovocem, přelitá omáčkou je však daleko zajímavější.

Díky vychlazené ovocné omáčce z ní vykouzlíte osvěžující letní dezert. Nebojte se ale experimentovat ani s jinými omáčkami, jako je karamelová, čokoládová nebo třeba kávová. Stejně tak zkoušejte i různé druhy ovoce, ať už jsou to jahody, borůvky nebo třešně. Vybírejte hlavně zralé sezónní ovoce.

Připravte si lahodnou panna cottu

Ingredience na smetanovou část:

  • 480 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce studené vody
  • 1 balíček práškové želatiny (2 a 1/4 čajové lžičky)

Na malinovou omáčku:

  • 1 šálek malin, nebo jiného drobného lesního ovoce
  • 30 ml vody
  • 25 g cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Na ozdobení:

  • drobné lesní ovoce
  • kousky sušenek
  • snítka máty
Panna cotta je ideální na léto. Canva

Základní recept na smetanovou část:

  1. Připravte si čtyři stejné kalíšky – skvělé jsou například silikonové formičky, ze kterých panna cottu po zatuhnutí snadno vyklopíte. Můžete použít i keramické a jiné formy, ty ale musíte lehce vymazat nějakým chuťově neutrálním olejem.
  2. Nalijte smetanu do malého hrnce, přisypte k ní cukr a spolu je zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Zatímco se základ panna cotty zahřívá, v misce smíchejte práškovou želatinu spolu se 3 lžícemi vody. Než se želatina přidá do směsi, musí tak 5–⁠10 minut „nabobtnat“, aby panna cotta správně zatuhla.
  4. Když je cukr ve smetaně rozpuštěný, sundejte hrnec z plotny a vmíchejte vanilkový extrakt.
  5. Část horké smetanové směsi nalijte do nabobtnalé želatiny a míchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
  6. Když je želatina ve smetaně úplně rozpuštěná, přelijte všechno zpátky do hrnce se zbytkem sladké smetany a dobře promíchejte.
  7. Rozdělte směs do čtyř připravených formiček a nechte úplně ztuhnout. Bude to trvat minimálně 2 hodiny, ideálně ji nechte odpočinout déle.

Tip: Když je panna cotta vychladlá, přemístěte ji do lednice a nechte zatuhnout přes noc. Bude pak krásně držet tvar, takže vám projdou i odvážnější křivky formiček.

Jednoduchá malinová omáčka:

  1. Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci nebo pánvičce a nechte vařit na mírném ohni, dokud se maliny úplně nerozvaří. Mělo by to trvat asi 10 minut.
  2. Pokud je omáčka moc tekutá, vařte ji déle, aby se část tekutiny odpařila a omáčka zhoustla.
  3. Hotovou omáčku přeceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili semínek. Pokud vám nevadí, pak tento krok přeskočte.

Tip: Z některých druhů ovoce je lepší omáčku připravit zastudena. Například mango nebo kiwi stačí jen rozmixovat a dosladit podle chuti.

Servírujte panna cottu jako profík

  • Po vychladnutí projeďte nožem po okraji každé panna cotty, aby se uvolnila. Položte na vršek formičky talíř jako pokličku a společně obraťte vzhůru nohama. Díky tomu panna cotta krásně sedne na talíř.
  • Přelijte panna cottu ovocnou omáčkou a dozdobte pomocí ovoce, kousků sušenek a snítky máty.

Dobrou chuť!