Zatímco na vejcích si většina z nás pochutnává pravidelně, jejich skořápky využívá jen málokdo. Přitom poslouží v domácnosti i na zahradě. Jak je můžete využít?
Za barevné rozdíly skořápek vajec může pigmentace, jejich složení je ale totožné – z 90 % je tvoří uhličitan vápenatý. A proč skořápky využívat namísto hození do koše? Protože mimo jiné obsahují také dalších neuvěřitelných dvacet sedm užitečných prvků: fosfor, fluor, hořčík, křemík, železo a další.
Chcete pokojovým rostlinám dopřát kvalitní zálivku? Pak skořápky přidejte do vody, kterou necháváte odstát na zalití. Během několika dní se do ní dostane část minerálních látek, které se tak skrze ni vsáknou i do zeminy. Vodou můžete oblíbené rostlinky jednou za čas svlažit celé.
Chystáte se pěstovat rostlinky přímo ze semínek? Nenechávejte je růst v plastových nádobkách a kelímcích. Ekologičtější a chytřejší jsou obyčejné skořápky. V případě skořápek postupujte úplně stejně, nakonec můžete drobné sazeničky zasadit i se skořápkou, která se v zemi rozloží a dodá jí živiny.
Jedním z mnoha druhů ekologického hnojiva jsou také skořápky. Nechte je pořádně vyschnout, následně je rozdrťte v hmoždíři. Skořápky přidejte do zeminy pokojovým rostlinám nebo přihnojte zahrádku. Jak už jsme zmínili, vyživí půdu a samotnou zeleň.
Víte, že vám skořápky od vajíček pomohou také při úklidu? Potřebujete-li vydrhnout hrnec s nepěkným dnem nebo se zbavit kávových usazenin, sáhněte namísto po chemických přípravcích po hrsti skořápek. Ty do nádoby vložte spolu s trochou vody a takto připravený roztok nechte působit přes noc. Následující den půjde čištění snadno – skořápky vám navíc pomohou vydrhnout zašlé zbytky nečistot jako přírodní drátěnka.
A rada na závěr? prostě si skořápky dopřejte sami! Jsou plné živin, které tělo ocení. Abyste však předešli nebezpečí nákazy některých chorob, skořápky (nebo vejce) nejprve tepelně zpracujte. Poté je rozdrťte na prach a můžete je konzumovat – dodáte tělu hromadu nutričně užitečných látek, které skořápky obsahují.
Tip: Jak před konzumací upravit skořápky? Vysušte je v troubě předhřáté na 200 °C po dobu 10 minut.