Jak na odvodnění organismu? Tyto druhy zeleniny tělo přebytečné vody zbaví

Žena si masíruje lýtka Ground Picture / Shutterstock.com

Nafouklé břicho, plynatost, otoky končetin i obličeje a pár kilo váhy navíc. To jsou nejčastější příznaky související se zavodněným organismem. Pokud se pouštíte do jarního detoxu nebo se chcete vody zbavit v rámci hubnutí do plavek, měli byste do svého jídelníčku zařadit močopudné neboli diuretické potraviny, jež s odvodněním účinně pomáhají. Podívejte se, které sezónně dostupné druhy zeleniny a bylinek mezi ně patří.

Přečtěte si také

Vyrobte si suchý šampon jen ze 2 až 3 složek. Máme návod pro brunety, blondýny i rusovlásky

Proč se zaměřit na odvodnění organismu?

Odvodnění je nejen skvělým startovním krokem k vysněné postavě (ulevíte si od plynatosti, spolu s vodou ztratíte i pár kil a budete se cítit lehčí a plní energie), ale detox prospěje i vašim ledvinám, střevům a zdravotnímu stavu celkově.

Jak předcházet zadržování vody v těle?

  1. Nezapomínejte na pitný režim (denně cca 20–40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti). Nejlepší je čistá voda nebo bylinné čaje.
  2. Močopudné potraviny jezte v kombinaci s potravinami bohatými na draslík, protože ten je v našem těle zodpovědný za správné hospodaření s vodou. Velké množství draslíku najdete v brokolici, bramborách, rajčatech, švestkách, kiwi, banánech, citrusových plodech a meruňkách.
  3. Snižte na minimum příjem cukru a soli. Vyšší hladina krevního cukru vede ke zvýšenému vstřebávání sodíku v ledvinách a společně přispívají k zadržování vody – stejně jako káva nebo alkohol, který byste měli také co nejvíce omezit.
  4. Zařaďte do svého dne dostatek pohybu. Aktivity jako plavání, běh, chůze nebo aerobik pomáhají snižovat množství zadržované vody v končetinách.
Žena pije vodu ze sklenice fizkes / Shutterstock.com

Co pomáhá na odvodnění?

S odvodňováním nejlépe pomohou tzv. diuretické neboli močopudné potraviny, které obsahují plno vody a důležitých minerálů a podporují rychlejší odvod přebytečné vody spolu s toxiny. Nejvíce jejich zástupců najdete mezi zeleninou. Zaměřili jsme se na sezónní druhy, které jsou nyní v obchodech nebo v přírodě běžně dostupné.

  • K diuretickým potravinám patří také ovesné vločky, fazole a letní druhy ovoce, jako je meloun, ananas nebo borůvky. Na jejich čas si ale budeme muset v obchodech (i v přírodě) ještě chvíli počkat.
Odvodnění můžete podpořit i přípravky z lékárny

1. Okurky a cukety

Tyto druhy jsou z velké části tvořeny vodou a výhodou je, že mají velice málo kalorií. Pro hubnoucí a odvodňovací jídelníček jsou proto přímo ideální. Mají navíc vysoký obsah cenného draslíku a vápníku, detoxikují, příznivě působí na činnost jater a žlučníku a díky vysokému obsahu vlákniny i na naše střeva a trávení.

2. Kořenová zelenina

Celer, mrkev i petržel jsou bohatým zdrojem minerálů a mají skvělé močopudné účinky. Nejlepší je v tomto ohledu právě petržel, která obsahuje také potřebný draslík. Při odvodňování organismu je dobré konzumovat kořenovou zeleninu v syrovém stavu, například v salátech nebo v podobě šťávy. Do těchto druhů spadá i červená řepa, která pomáhá vylučovat z těla sůl a tím ho i zbavovat přebytečné vody.

Nakrájené petržele Vova Shevchuk / Shutterstock.com

3. Chřest

Květen je měsíc chřestu a byla by škoda toho nevyužít. Chřest má v našem organismu vysokou schopnost odvodňovat a detoxikovat. Díky obsahu asparaginu navíc čistí ledviny a je také bohatým zdrojem minerálů a vitamínů skupiny B.

4. Bylinky

Mezi nejsilnější močopudné bylinky patří kopřivové a pampeliškové listy. Ty se navíc v květnu dají sbírat volně v přírodě, a proto představují ideální sezónní způsob, jak organismus odvodnit. Obsahují hodně draslíku, podporují činnost ledvin a detoxikují. Nejlepší je připravovat si z nich čaj. Mezi další diuretické bylinky patří přeslička, libeček, řebříček, černý bez, zlatobýl, zelený čaj nebo listy maliníku.

  • Tip: V lékárnách, drogeriích a obchodech se zdravou výživou se dají také koupit lymfatické čaje, namíchané směsi bylinek a tablety, které jsou speciálně určené k odvodňování organismu.
Zelený čaj je také diuretický

5. Listová zelenina

Saláty jsou výborným zdrojem draslíku a manganu. Dokážou z našeho těla odvádět přebytečnou vodu tak, aby zároveň organismus neztratil cenné minerální látky. Diuretické účinky a vysoký obsah minerálů a vitamínů má také rukola, špenát či listová kapusta.

6. Česnek, cibule

Také česnek a cibule patří mezi účinná diuretika, i když jich denně samozřejmě nezvládneme sníst takové množství jako ostatních druhů zeleniny. Česnek navíc v našem těle pomáhá odbourávat uložený tuk a spolu s cibulí zrychluje metabolismus, zlepšuje zdraví střev a má močopudné účinky. Pokud budete chtít cibulovou zeleninu jíst pro její zdraví prospěšné účinky, vždy vsaďte na syrovou formu. Každý malý kousek se počítá!