Retro kosmetika: Co používaly naše maminky a babičky?

Žena v retro oblečení sedí ve starém autě Deman / Shutterstock.com

Za dob našich maminek a babiček byla nabídka kosmetiky značně omezena, a tak se jednoduše používalo to, co bylo zrovna dostupné. Pojďte se společně s námi vrátit do minulosti a zavzpomínat na staré dobré klasiky.

Přečtěte si také

Retro bonbony z dob socialismu: Jaké byly nejoblíbenější?

1. Indulona

Módní trendy se neustále mění, trendy v líčení a účesech jsou také nestálé. Indulona si však už přes 70 let drží svou stálou pozici na českém trhu – konkrétně od roku 1948, kdy se začala vyrábět.

V dnešní době je Indulona k dostání dle originální receptury, a to bez konzervačních látek. Na trhu nicméně existuje celá řada produktů, které vyrábí – řeč je například o čisticích gelech na ruce, tekutých mýdlech či tělových krémech.

Počet kousků v sekci krémů na ruce také výrazně stoupl, k dostání je například Indulona s glycerinem, aloe vera či heřmánkem apod.

2. Pitralon

Naprosto jedinečné ztělesnění mužské hygieny při a po holení s intenzivní, těžkou vůní představovala voda po holení Pitralon. Používali ji už naši tátové, dědové, a dokonce i pradědové – první voda po holení Pitralon vznikla v roce 1951, doputovala k nám z Německa, konkrétně z Drážďan. Pitralon má své místo na trhu i dnes a řadí se mezi oblíbené výrobky pánské kosmetiky s tradicí.

Žena s pin up účesem, červenou rtěnkou a červenými nehty Irina Bg / Shutterstock.com

3. ALPA Francovka

Francovka pod značkou ALPA se poprvé spotřebitelům představila již v roce 1913. Jejím základem je alkoholický roztok éterických olejů a silic, vonných látek, bylin a přírodního mentolu. Asi všichni známe Alpu coby osvědčený prostředek vhodný při kloubních a svalových bolestech, k dezinfekci oděrek, při chřipce či nachlazení, na masáže nebo při bolestech hlavy atd.

  • Věděli jste, že je Alpa vhodná také pro osvěžení při jízdě autem? Postačí potřít spánky a týl pár kapkami a dlouhé cesty již nebudou vaším nepřítelem.
  • Pokud vás trápí pocení nohou, i zde můžete uplatnit „zázračné“ účinky Alpy, a to koupelí nohou v teplé vodě s přídavkem tohoto lihového elixíru.

4. Jelení lůj

Že o nás naše rty umí prozradit hodně, věděly už naše babičky – a proto zařadily Jelení lůj do své kosmetické výbavy. Tento bezesporu generací prověřený produkt zajišťuje hydrataci a svěžest rtům již od roku 1962. Díky originální receptuře zaručuje příjemný, dlouhotrvající pocit namazaných rtů. Ideální ochrana v sychravém počasí a mrazech!

Jelení lůj se vyrábí dodnes, na trhu tak najdete produkty péče o rty v nejrůznějších formách – od balzámu klasického až po ty s různými příchutěmi v malém i velkém balení.

Retro žena s kabelkou Victoria Chudinova / Shutterstock.com

5. LYBAR – Lak na vlasy

Psal se rok 1966, kdy světlo světa na pultech řetězců a maloobchodníků spatřil lak na vlasy LYBAR. Která žena by nechtěla mít skvěle upravený účes, co vydrží? Lybar byl svého času bezesporu nejznámějším lakem na vlasy v bývalém Československu, ostatně v letech 1966–92 jej bylo prodáno přes 100 milionů kusů.

Kromě laků na vlasy dodávala svým spotřebitelům značka Lybar i pěnová tužidla či vlasové gely – a i nadále patří tyto vlasové produkty k oblíbeným. V roce 2015 koupil značku Lybar prodejce drogistického zboží Mates Group a rozšířil tak své portfolio o kvalitní vlasovou kosmetiku s dlouholetou tradicí.

6. Mýdla Fa

Historie kosmetické značky Fa sahá až do roku 1954. V té době se v Německu vyrobilo první mýdlo Fa, které je dnes známé v přibližně 120 zemích. Mýdlo bylo určeno výhradně pro péči o ženskou pokožku. V roce 1968 pak dostala značka své logo a v roce 1975 byl představen první sprchový gel Fa.

Výrobky Fa jsou mnohými oblíbené doteď. Své portfolio rozšířila společnost dále o pleťové vody, krémy či gely a na pultech obchodů naleznete také perličkové koupele, mýdla nebo deodoranty.

7. Parfemovaný deodorant Impulse

Vůně je již od pradávna známkou pravého gentlemana a pravé dámy. U nás byl jedničkou na trhu parfemovaný deodorant Impulse. V 80. letech se jednalo o nejprodávanější zboží na pultech s kosmetikou – kdo neměl deodorant Impulse, jako by nebyl. Své místo na trhu si tento produkt zachoval až dodnes, vybírat můžete dokonce z několika druhů vůní.

Zdroje: Indulona.cz, Jelenilujoriginal.cz, Alpa.cz, Musemrotterdam.nl