Jak na zapáchající boty? Zatočte s nimi snadno a rychle

Jak se zbavit zápachu obuvi? Canva

Zouvání ve společné domácnosti bývá pro mnoho lidí noční můrou. Odér linoucí se z obuvi je nepříjemný nejen pro druhé a staví nás do trapné situace. Naštěstí existuje několik jednoduchých triků, jak naši obuv zbavit zápachu.

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Proč nám smrdí boty?

Naše nohy mohou vyprodukovat značné množství potu, a to nejen v letních měsících. V teple a při fyzické námaze to může být až půl litru za den, jenže v botě se nemá vlhkost kam odpařit a vsákne se do látky. A tak vzniká zápach.

Po celodenní procházce v náročném terénu tudíž vaše boty opravdu vonět nebudou. Problém se týká nejen mužů, ale také žen – a páchnout nemusí pouze pracovní boty, nýbrž klidně i lodičky.

Kvalitní boty a ponožky problém možná vyřeší

Mnoho lidí si kupuje levné ponožky – vidět nejsou, tak proč za ně utrácet? Právě v tom však může být problém. Levné ponožky jsou často vyrobeny z umělých vláken a dostatečně nesají pot, což je ideální prostředí nejen pro vznik zápachu, ale i plísně nohou. Nejlepším materiálem pro nohy je čistá bavlna nebo bambusové vlákno. Vyzkoušejte, a rozdíl poznáte hned napoprvé.

To samé platí i pro obuv. Dress code některých firem předepisuje uzavřené boty po celý rok, pánové tedy nosí kožené polobotky a ženy již zmiňované lodičky – ani jeden z těchto typů ovšem není zrovna prodyšný a noha se v nich potit zkrátka bude.

Nejvíce na naše chodidla myslí výrobci funkční obuvi – ta je vzdušná, a přestože se při sportu zapotíte, vlhkost může z boty odejít. Kromě ní v létě co nejvíce noste otevřené boty, je to pro nohu nejzdravější.

Deodorant je vhodné a jednoduché řešení. Canva

Jak odstranit zápach z bot? Použijte deodorant

Deodorant do bot je skvělou první pomocí proti páchnoucí obuvi. Na výběr máte takový, který se aplikuje ve formě kuliček nebo váčků přímo do boty, kde ho necháte přes noc působit – ráno je obuv provoněná a připravena na další den.

Další variantou je sprej přímo na nohy. Existují speciální deodoranty na chodidla, v nouzi však můžete použít i klasický sprej do podpaží. Deodorant na nohy aplikujte po sprše a před obutím – dvojí nanesení výrazně eliminuje zápach a nohy budou svěžejší.

  • Vyzkoušejte i jiné metody proti pocení. Skvělým pomocníkem je třeba obyčejná jedlá soda. Rozpusťte lžíci sody v lavoru s vodou a dopřejte si koupel. A když si napustíte vodu studenou, zároveň zmenšíte otoky kolem kotníků.

Zápach nohou může mít i zdravotní důvod

Někdy se stane, že nohy začnou zapáchat velmi výrazně a jinak než obvykle. Může za to kvasinka nebo plíseň. V takovém případě se nejdřív zaměřte na odstranění problému. V lékárně zakoupíte různé přípravky na plíseň nohou, skvělé je například antiseptické koloidní stříbro.

Pakliže běžné přípravky nepomáhají, je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Začněte u obvodního lékaře, někdy najdete řešení také na kožním, případně u nutričního specialisty. Strava totiž zásadně ovlivňuje i kvalitu kůže, pocení a schopnost těla bojovat s různými bakteriemi.

Zatočte se zapáchající obuví snadno a rychle. Canva

Babské rady, jak zbavit boty zápachu

  • Nasypte do bot jedlou sodu, kypřicí prášek nebo sůl a nechte přes noc působit, ráno vysypte. Všechny tyto látky mají schopnost absorbovat pachy. Pokud chcete boty zároveň provonět, nakapejte do prášku několik kapek esenciálního oleje.
  • Podobně působí ocet, který nalijete do rozprašovače a důsledně vystříkejte vnitřek zapáchající obuvi. Dejte si však pozor na materiál bot (určitě nepoužívejte na kůži) a správný poměr roztoku – vhodný je roztok vody a octa v poměru 1 : 1. Po usušení je vhodné použít vůni do bot.
  • Máte-li z předchozích metod strach, zkuste staré noviny. Vycpěte s nimi boty a nechte několik dní ležet – výsledkem je voňavější obuv a menší riziko případného faux pas.