Pesticidů z ovoce se pouhým omytím vodou nezbavíte. Existuje řešení za pár korun

Žena umývá pomeranče pod tekoucí vodou u dřezu wutzkohphoto / Shutterstock.com

K syrovému masu máme obvykle velký respekt, a proto ho pečlivě omýváme. Jenomže když jde o ovoce a zeleninu z obchodu, už tak ostražití nebýváme. A přitom jde o naše zdraví. Omýt je vodou totiž rozhodně nestačí.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Pesticidy v ovoci

Citron, limeta nebo pomeranč s kůrou dokážou obyčejnou kohoutkovou vodu příjemně ovonět i ochutit, je ovšem jasné, že je musíme nejprve umýt – samotná voda na to však nestačí a po nedostatečném očištění se pak do nápoje kromě ovocné chutě a vůně dostávají i bakterie, a dokonce pesticidy.

Vliv pesticidů na zdraví

Kromě toho, že pesticidy chrání plod před bakteriemi, houbami a plísněmi, mají také negativní vliv na životní prostředí a zdraví konzumentů. Organismus každého člověka reaguje odlišně kvůli rozdílné senzitivitě, ale i typu pesticidu či jeho dávce.

  • Reakcí může být například pálení očí, vyrážka a puchýře.
  • Mezi horší příznaky nicméně spadá třeba oslepnutí, nevolnost, závratě, průjem, a dokonce i smrt.
  • Dlouhodobé vystavení pesticidů může vést ke vzniku rakoviny, vrozených vad, reprodukčních a neurologických potíží či problémů se štítnou žlázou.

V Evropské unii jsou maximální limity reziduí pesticidů v potravinách upraveny nařízením č. 396/2005. V praxi se využívají především fungicidy a baktericidy – jen za rok 2018 jich bylo v EU prodáno celkem na 400 000 tun.

Jak zbavit ovoce vosku?

Možná jste to nikdy nezaznamenali, ale citrony (a nejen ty) bývají někdy potaženy voskovou vrstvou, která udržuje kůru hezky lesklou a na pohled čerstvou.

Ve skutečnosti je mnoho plodů potaženo svým vlastním voskem, který si samy zcela přirozeně tvoří. Jakmile jsou však sklizeny a omyty, bývají zbaveny i tohoto přirozeného voskového potahu, a proto producenti dodatečně plody nastřikují voskem, aby v obchodech déle vydržely.

Abyste je očistili, postačí vám vroucí voda – citrony umístěte do cedníku a vařící vodou je přelijte. Vhodné je i jejich očištění pod tekoucí vodou pomocí kartáče na ovoce a zeleninu – ten se ostatně hodí i na další plody, které jíte i se slupkou.

Jedlá soda ve sklenici, v pozadí mísa s citrusy New Africa / Shutterstock.com

Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů?

Voda a jedlá soda

Pomůže vám i metoda od výzkumníků z univerzity v Massachusetts, založená na vodě a jedlé sodě.

Zjistili totiž, že tato směs dovede ovoce (v jejich případě konkrétně jablka odrůdy Gala) účinně zbavovat pesticidů již po dvou minutách ponoření. Pro kompletní očistu od pesticidů pak bylo zapotřebí ještě 13 dalších minut – dohromady tedy čtvrt hodiny v roztoku.

  • Experiment byl nicméně testován pouze na jablkách Gala a dvojici nejpoužívanějších pesticidů, v jiných případech tedy může být účinnost diskutabilní.
  • Co si z toho však odnést? I něco tak obyčejného, jako je jedlá soda, může potraviny očistit účinněji nežli samotná voda z kohoutku.
Perníková buchta s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Perníková buchta s jablky

Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.

Perníková buchta s jablky

Přípravky na mytí nádobí

Někdo na mytí ovoce a zeleniny používá například roztok bělidla či mycí přípravek na nádobí. To ovšem rozhodně není vhodné řešení – ovoce i zelenina mají póry, které do sebe mohou mycí směs natáhnout. Takže místo abyste se zbavili reziduí pesticidů, jiné chemické látky k nim ještě přidáte.

Speciální čističe na ovoce

Zvolte raději speciální čističe ovoce – o jejich stoprocentní účinnosti lze opět diskutovat, na rozdíl od přípravků na nádobí jsou však na potraviny skutečně určené.

Žena umývá jablko pod tekoucí vodou Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Jsou BIO ovoce a zelenina bezpečné?

Je BIO ovoce a zelenina bez pesticidů? Vyzrát nad pesticidy se vám nemusí podařit dokonce ani v případě, že se rozhodnete kupovat výhradně BIO ovoce a zeleninu. Podle spotřebitelského testu dTestu totiž i některé BIO produkty prodávané v Česku pesticidy stále obsahují. Své šance tím ale určitě zvýšíte.

Zdroje: consumerreports.org, pesticidereform.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, dtest.cz