Sezona medvědího česneku je tady! Vyrazte pro něj do lesa a vaše zdraví i chuťové buňky vám poděkují

Bylinkové máslo či pesto z medvědího česneku je zajímavým oživením kuchyně RitaE / Pixabay

Je voňavý, nesmírně zdravý a má své kouzlo – bývá totiž sbírán přímo v jarní přírodě. Řeč je samozřejmě o medvědím česneku, bylince, ze které si můžete připravit lahodné domácí pesto podle našeho receptu. Jak medvědí česnek najít a jak si jej nesplést s jedovatými rostlinami?

Přečtěte si také

Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit
Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit

Vlhké stanoviště v listnatém lese, hájku, nejlépe přímo v blízkosti potůčku. Přesně tam už brzy budete moci hledat medvědí česnek, abyste jej zařadili na svůj jídelníček.

Bylinka nezaměnitelné chuti a vůně roste v trsech, proto je snadné natrhat si dostatečné množství pro sebe i celou rodinu. Nezapomínejte však vždy na ohleduplnost k přírodě – trhejte bylinku opatrně, ideálně po listech. A pozor, bylinky nesmíte sbírat v chráněných oblastech.

Jak si medvědí česnek nesplést?

Velmi podobná medvědímu česneku je třeba konvalinka – jak si je tedy nesplést?

  • Konvalince vyrůstají dva lístky ze stonku naproti sobě, kdežto medvědí česnek disponuje listy, které rostou od země.
  • Liší se také kvítky – květ konvalinky je kulovitý, květ medvědího česneku je klasický.
  • Konvalinky by navíc měly rašit později – zatímco medvědí česnek vyrůstá od dubna do května, konvalinka má svůj čas na konci jeho sezóny.
Medvědí česnek – parádní základ na voňavé pesto, nádivku či výrazné, krémové polévky Canva

Proč si ho dopřát?

Medvědí česnek obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek – například aminokyseliny allicin a alliin, vinyl sulfid či esenciální oleje. Má také antibakteriální a antivirové účinky, podle bylinářů je dokonce domácím antibiotikem. Ve složení medvědího česneku najdete i velké množství vitaminu C (100 g rostliny může mít až 150 mg látky). Jde tudíž o ideálního pomocníka pro jarní očistu, posílení imunity a celkové ozdravení po zimním období.

Vypěstujte si vlastní bylinku

Ze semínek či sazeniček si můžete medvědí česnek vypěstovat i sami – zasít však bylo potřeba už na podzim. Semínka je potřeba umístit do hloubky alespoň centimetr, kde klíčí zhruba měsíc. Zasadit ovšem lze i mladé rostlinky nasbírané v přírodě – trs s balem je dobré během dubna vysadit do řádků zhruba deset centimetrů od sebe.

A jaké stanoviště pro rostlinky zvolit? Rozhodně je dobré řídit se podmínkami, při kterých česnek vyrůstá v přírodě – pěstovat jej můžete, pokud na zahradě najdete vlhký, stinný koutek. Hnojení není třeba, ale pravidelné zalévání bylinka uvítá.

Tip: Chcete si připravit bylinkové máslo či pesto? Hurá do Tescomy či Orionu, kde najdete praktické a estetické skleněné dózy s víkem. Co třeba udělat někomu radost domácím pestem z medvědího česneku? Akce na dózy a obaly najdete na Kupi.cz.

Pesto z medvědího česneku může být milým gurmánským dárkem pro blízké RitaE / Pixabay

Pesto pro voňavou kuchyni

Lahodné pesto z medvědího česneku patří k oblíbeným kuchyňským počinům z této bylinky. Je výrazné, hodí se proto pro dochucování těstovin, polévek, pomazánek a dalších dobrot. Pesto není náročné na přípravu, tak se do toho rovnou pusťte! Potřebujete:

  • svazek medvědího česneku
  • hrst piniových nebo kešu oříšků
  • olivový olej
  • parmezán
  • sůl

Do mixéru přidejte omyté listy medvědího česneku a oříšky. Mixujte a přidávejte po lžičkách olivový olej. Konzistence pesta docílíte pomalým a postupným mixováním. Nakonec přidejte strouhaný parmezán a špetku soli. Pesto díky olivovému oleji můžete skladovat v lednici a vydrží vám i několik týdnů.

Tip: Přidejte pesto do změklého másla a získáte máslo bylinkové – další skvělou pochoutku vonící po této lahodné bylince.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz