Po kterém druhu alkoholu se nejvíce tloustne?

Muž s nadváhou drží v ruce pivo Africa Studio / Shutterstock.com

Po Vánocích a oslavách Nového roku přichází období předsevzetí – a spousta z nás si jistě řekla, že se bude snažit zhubnout. Ruku v ruce s hubnutím jde i zdravý životní styl a sportování. Jak ale postupovat, když se na oslavě dostanete k alkoholu? Kterému drinku byste se raději měli vyhnout?

Přečtěte si také

Ranní mrazy způsobily pořádné problémy. Některé druhy ovoce jsou zlikvidované

Proč se po alkoholu tloustne?

Problematika tloustnutí spočívá mimo jiné ve zdroji živin, které přijímáme – osoby se zdravým životním stylem zpravidla přijímají živiny z kvalitních potravin, a proto se jich tloustnutí tolik netýká.

Pokud však v jídelníčku převažuje alkohol, tělo přijímá jen prázdnou energetickou hodnotu, bez živin. Gram alkoholu má navíc vyšší energetickou hodnotu než gram cukru nebo bílkoviny – pokud ho tedy vypijeme hodně, dá se s nadsázkou říct, že jsme „vypili oběd“. Proto podle děkana Lékařské fakulty v Hradci Králové Jiřího Manďáka tato energetická hodnota přispívá k nárůstu hmotnosti.

Navíc se ale samozřejmě ještě najíme, a právě proto tloustneme, o „uzobávání“ nezdravých pochutin nemluvě.

Miska chipsů, pizza a pivo, v pozadí žena ležící v posteli Doucefleur / Shutterstock.com

Proč se po pivu přibírá?

Nejméně energie z alkoholu, pokud zkoumáme hodnotu na etiketě (např. kcal na 0,1 dl) a ne v množství, které běžně vypijeme, má pivo. Tento český oblíbený nápoj obsahuje řadu vitamínů skupiny B. Proč po něm tedy tloustneme? Jednoduše proto, že ho obvykle vypijeme hodně, a navíc k němu ještě ujídáme nezdravé potraviny.

Alkohol a kalorie

Kolik má pivo a víno kalorií?

  • 0,5 l 11° piva má 203 kcal.
  • 0,2 l suchého vína má 126 kcal.

Když tyto energetické hodnoty vynásobíte „běžnou spotřebou“, určitě dojdete k tomu, že na vyšší čísla se dostanete u piva. Pokud si večer dáte 5 piv, je to, jako kdybyste snědli 5 balíčků 60 g slaných brambůrků – které navíc často k pivu i tak konzumujeme. Z hlediska energetické hodnoty piva lze vyjít také z toho, že čím více stupňů má, tím více bude mít i kalorií. Nejlépe tedy z toho vychází nealkoholické pivo.

Kolik kalorií má tvrdý alkohol a koktejly?

Tvrdý alkohol

Vodka, rum, zelená a Becherovka – přesně v tomto pořadí rostou i kalorie. Proč jich má rum více než vodka? Protože se do něj přidává ještě cukr.

  • Pro lepší představu: Pokud vypijete malého panáka vodky, jedná se o stejnou energetickou hodnotu jako u snědení polotučného sladkého jogurtu, tedy 35 kcal.

Koktejly

Cukr se samozřejmě ve velkém přidává i do koktejlů – jednak v alkoholu, a jednak také v limonádě, případně v džusu, kterým se alkohol ještě zalije. Při vypití 2 dl Cuba Libre tak získáte 180 kcal, u Mojita pak dokonce 312 kcal.

  • Pro lepší představu: Pokud vypijete 2 dl Cuba Libre, je to, jako kdybyste snědli 1 koblihu nebo vypili 3 sklenice vína.
Pivo a hamburgery, v pozadí ležící muž na gauči Standret / Shutterstock.com

Doporučení na závěr

  • Alkohol pijte s mírou.
  • Když už nějaký chcete pít, volte pivo nebo víno.
  • Alkohol prokládejte vodou – ideální je na 0,1 dl vína vypít alespoň 0,2 dl vody.
  • Nekonzumujte k alkoholu nezdravé pochutiny.

Zdroje: rozhlas.cz, televizeseznam.cz, zij-zdrave.cz, zoommagazin.iprima.cz, stob.cz