Vyrobte si domácí sirup na svařák, který během chvilky vykouzlí tu pravou vánoční náladu

Vyrobte si domácí sirup na svařák, který během chvilky vykouzlí tu pravou vánoční náladu Canva

Domácí svařák neodmyslitelně patří k předvánočnímu období. Zejména nyní, kdy nám chybí vánoční trhy a stánky s punčem. Pokud svařák připravujete často a zároveň chcete, aby měl dokonalou chuť, je nejlepší vyrobit si zásobu kořeněného sirupu, který stačí do svařeného vína přidat. Jak na to vám prozradíme v našem článku.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Sirup na svařák aneb Jak dostat silnou chuť koření do vína, které nesmí projít varem?

Tím hlavním důvodem, proč si sirup předem vyrobit, je správný postup přípravy svařáku. Mnoho lidí totiž dělá tu chybu, že dá koření přímo do vína, a to poté dlouho vaří, aby se všechny chutě uvolnily a spojily. Dobré svařené víno by však nikdy nemělo projít varem, a už vůbec by se nemělo zahřívat dlouho. Přichází tím totiž o alkohol i chuť.

Vždy stačí víno pouze ohřát, dokud se na něm nezačne tvořit pěna (mělo by mít max. 70–80 °C). A protože by se v něm během tak krátké chvilky nestihly všechny přísady pořádné vyluhovat, je ideální si předem vyrobit koncentrovaný sirup plný vánočních chutí. Tento sirup je vlastně tekutým karamelem, do kterého se naloží všechno koření. A dá se používat do bílého i červeného svařeného vína.

Domácí sirup na svařák je skvělým základem plným vánoční chuti, který stačí přidat do ohřátého červeného nebo bílého vína Canva

Recept: Domácí sirup na svařák

Na cca 500 ml budete potřebovat:

  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • 12 g badyánu
  • 10 g hřebíčku
  • 15 g celé skořice
  • 5 g nového koření
  • kůru z 1 menšího citronu a ½ pomeranče
  • dle chuti: kousek vanilkového lusku, 5 g celého kardamomu, lžíci rozinek apod.

Postup: 

  1. Všechen cukr nasucho na středním plamenu rozpusťte ve větším hrnci. Občas promíchejte, aby se nezačal připalovat.
  2. Jakmile vám zkaramelizuje a získá zlatavo-rezavou barvu (nečekejte na tmavě hnědou, to už je spálený), zalijte jej půllitrem vody. Buďte opatrní, z hrnce se bude odpařovat velké množství páry.
  3. Tekutinu přiveďte k varu a vařte, dokud se ve vodě ztuhlý karamel znovu nerozpustí. 
  4. Poté přidejte všechno koření a kůru z citrusů (tu z plodů okrájejte škrabkou, abyste použili jen barevnou část a vyhnuli se bílé hořké vrstvě). Vše společně nechte cca 5 minut povařit. Pak hrnec odstavte, přiklopte a nechte do druhého dne odležet.
  5. Následující den vylouhovaný sirup přeceďte, přelijte do čisté lahve a dobře uzavřete. Skladujte v temnu a chladu. 

Na 200 ml červeného nebo bílého svařeného vína dávejte vždy 2 velké polévkové lžíce sirupu (30 ml). Uvedené množství v receptu by vám proto mělo vystačit asi na 15–16 běžných porcí.

Nestíháte? Až do 20. 12. koupíte svařák v akci například v Lidlu
Základ svařeného vína tvoří koření jako hřebíček, skořice, badyán, citrusová kůra, nové koření i vanilka nebo kardamom Canva

Pár tipů, pro ještě lepší svařák

Kůra z citrusů:

Kůru používejte ideálně z BIO plodů, které nebyly chemicky ošetřeny. Pokud máte k dispozici „obyčejné“ citrony a pomeranče, dají se sehnat speciální přípravky na mytí ovoce, které zbytky chemických postřiků dokážou odstranit.

  • Mycí prostředky na ovoce a zeleninu seženete v obchodech a na internetu, například od značek Econea, Almawin, ECOS, Real Green, Attitude nebo Sollux či Klar. Jejich cena se běžně pohybuje kolem 50–100 Kč za 500 ml balení.
Kupujte kvalitní bio citrusy levněji

Jak vybrat víno:

Na svařák se hodí stolní suchá vína – jakostní i ovocná. Vyhněte se pouze přívlastkovým nebo archivním, těch by bylo škoda. Vhodná jsou vína plnějších odrůd (např. španělský Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo či vína chillská, argentinská nebo francouzská).

  • Pokud si chcete na nápoji skutečně pochutnat a neriskovat bolehlav, sáhněte po vínech ve střední cenové kategorii (tedy raději se úplně vyhněte nejlevnějším krabicovým variantám).

Destiláty:

Po vzoru klasických nabídek punčů na vánočních trzích si můžete svůj svařák okořenit kapkou nějakého destilátu. Hodí se rum (tmavý, světlý, kořeněný, ale klidně i kokosový), griotka, brandy, medovina, domácí slivovice nebo vodka.