Pozor na pryskyřici z vánočního stromu: Jak odstranit smůlu z podlahy nebo oblečení?

Otec s dcerou vybírají vánoční stromek Ground Picture / Shutterstock.com

Živý vánoční stromeček je tou nejkrásnější a nejpříhodnější bytovou vůní, jakou si domů na Vánoce můžete vůbec pořídit. Jenomže s tímto kouskem lesa si přinesete i jeho nedílnou součást – lidově řečeno smůlu či smolu, tedy pryskyřici, která vás v domácnosti může trošku potrápit. Ale nezoufejte – i když vám například oblečení znečištěné pryskyřicí může připadat jako nenávratně zničené, ve skutečnosti jde smůla z většiny předmětů odstranit docela jednoduše. Chce to jen vědět, jak na to.

Přečtěte si také

Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Jak odstranit smůlu z podlahy?

Smůla na podlaze je zřejmě nejčastějším problémem, který budou milovníci živých vánočních stromečků řešit, když si strom dovezou domů, ale také po odklízení pozůstatků Vánoc.

Skvělou zprávou je, že z podlahy jde smůla odstranit velice jednoduše. Ve většině případů stačí použít běžný čisticí prostředek, kterým podlahy obvykle čistíte. Jen jej nechte o něco déle působit a pak setřete.

Muž čistí podlahu utěrkou a prostředkem Freedomz / Shutterstock.com

Běžný čisticí prostředek bude stačit

  • Doporučit lze rozhodně univerzální čistič na podlahy Sanytol, který se v zákaznických recenzích těší značné oblibě.
  • Obzvláště účinné jsou také produkty značky HG, které se vyrábějí pro různé typy podlahových krytin. Kromě těch běžných narazíte i na intenzivní čisticí prostředky, se kterými vyčistíte dlažbu, plovoucí laminátové podlahy, dřevěné parkety, kámen, koberce, či dokonce kůži.
  • Značka HG je běžně k dostání v drogeriích jako dm nebo Teta, ale také v Siku či v například v Hornbachu, OBI a Uni Hobby.

Babské rady

Odstranit smůlu jde však i bez chemie, a to „přípravky“, které máme často běžně doma a které si mažeme třeba jen tak na chleba či popíjíme na zdraví.

Máslo či sádlo

Například takové máslo či vepřové sádlo je na znečištěnou podlahu od smůly učiněným zázrakem. Stačí jen na umazané místo nanést vrstvu tuku a nechat působit. Tuk pak smůlu rozpustí a vy ji snadno setřete. A co se dalších věcí z kuchyně týče, sáhnout můžete i po zásobách alkoholu – stejně dobře funguje i slivovice.

Žlučové mýdlo

Bezvadné na odstraňování smůly je i žlučové mýdlo. Nastrouhejte si z něj kousek a pomocí vody vytvořte hustý roztok, který pak na podlaze nechte působit.

Pryskyřice na stromě EugenePut / Shutterstock.com

Chemické látky

S velkými úspěchy se na odstraňování pryskyřice z podlahy používá také například technický benzín, líh, terpentýn či odlakovač. S těmito chemikáliemi musíte být ovšem velice opatrní, abyste podlahu nepoškodili.

Jak odstranit smůlu z oblečení?

Stejně tak, jako byste odstraňovali smůlu z podlahy či z jiného předmětu v domácnosti, odstraníte pomocí těchto domácích pomocníků také pryskyřici z oblečení. Ale než začnete, pro jistotu si na nějakém skrytém místě vyzkoušejte, jak bude tkanina na „čisticí“ prostředek reagovat, abyste ji nezničili ještě víc.

Zdroje: hornbach.cz, tetadrogerie.cz, kupi.cz