Pomazánkové máslo vzniklo jako experiment, který si zamilovalo celé Československo

Pomazánkové máslo se vyrábí v mnoha příchutích Kupi.cz

Máte rádi pomazánkové máslo? Nebylo by divu. My Češi na něj totiž nedáme dopustit. Má u nás už dlouholetou tradici a pro mnohé představuje i vzpomínky na dětství. Víte ale, jak pomazánkové máslo vlastně vzniklo?

Přečtěte si také

Kokosové kuličky a další rychlé recepty z kondenzovaného mléka, po kterých se jen zapráší
Kokosové kuličky a další rychlé recepty z kondenzovaného mléka, po kterých se jen zapráší

Na začátku byl nedostatek mléčného tuku

Ten úkol na počátku 70. let, kdy se Československo mimo jiné potýkalo s nedostatkem mléčného tuku, zněl jasně – vymyslet takový máselný výrobek, který nebude tak kalorický jako máslo a bude jej možné roztírat na pečivo ihned po vytažení z lednice.

Jen čtyři základní suroviny

Tři muži, kteří tehdy pracovali v mlékárenském průmyslu, dali hlavy dohromady a přišli s unikátní recepturou z pasterované smetany, sušeného mléka, bramborového škrobu, soli a případně dalších složek k dochucení či dobarvení u pomazánkových másel s příchutěmi.

Dopřejte si jeho unikátní chuť

Tradice od roku 1977

A tak bylo tedy veřejnosti v roce 1977 pomazánkové máslo představeno – a sklidilo velký úspěch. Ze Severočeských mlékáren v Liberci, kde se vývoj odehrával, se pak jeho výroba rozšířila i do dalších závodů – do Chocně, Kunína a do Strakonic.

Dnes pomazánkové máslo vyrábí Choceňská mlékárna, Jaroměřická mlékárna, Madeta, Mlékárna Bystřice pod Hostýnem, Olma či Alimpex, přičemž v současné době jsou jeho největšími producenty právě Choceňská mlékárna a Madeta.

Pomazánkové máslo Krajanka vyrábí Alimpex Kupi.cz

Když si ho kupujeme, víme přesně, jaká bude chuť

Receptura pomazánkového másla je tedy daná. A každý, kdo si ho do nákupního košíku vloží, ví, že si na chleba doma namaže jemně nakyslou, smetanovou pomazánku se sametově hladkou konzistencí. Namazat si na chleba pomazánkové máslo je pro mnohé takový malý exkurz do minulosti, protože stejně jak chutnalo tehdy, chutná i teď.

A právě protože pomazánkové máslo chutná od všech výrobců srovnatelně stejně, v obchodech se orientujeme často podle ceny – a spousta spotřebitelů kupuje od té značky, která je zrovna ve slevě. Abyste to i vy měli jednodušší, tady najdete všechna pomazánková másla, která jsou k dnešnímu dni v akci.

Tradiční pomazánkové netradičně

Někteří výrobci se nicméně pokouší i o novinky, a to nejen o nové příchutě. Jedním z nich je například Choceňská mlékárna, která vyrábí Choceňské pomazánkové & Skyr.

I tahle pomazánka je výborná na chleba, je však ještě o něco svěžejší než tradiční pomazánkové. A může se také pochlubit vyšším obsahem bílkovin, konkrétně 7 gramy na 100 gramů výrobku. Pomazánkové máslo naproti tomu obsahuje cca jen 3 gramy na 100 gramů. Pokud tedy řešíte zdravou stravu a na každém gramu bílkovin vám záleží, pomazánkové máslo se skyrem je ideální potravinou nejen do redukčního jídelníčku.

Choceňská mlékárna vsadila na tradiční pomazánkové a skyr Kupi.cz

Jak nám EU vzala pomazánkové máslo

Třebaže pomazánková másla stále naleznete prakticky ve všech obchodech, na jejich etiketách vždy objevíte název „tradiční pomazánkové“. Na vině je v tomto případě Evropská unie, které právě pojem „máslo“ na etiketě vadil. Nejednoho cizince by totiž tento termín mohl zmást – při koupi by očekával máslo, tedy tradiční nažloutlý tuk, ale zakoupený výrobek by tak po otevření opravdu nevypadal a měl by i zcela jinou chuť.

Ať už mu říkáte jakkoliv, na pečivu chutná vždy skvěle

Už jen tradiční pomazánkové?

A tak se skutečně stalo, že v roce 2014 jihočeská Madeta vyrobila úplně poslední šarži pomazánkových másel (poslední kus přitom dostal prezident Zeman) a od té doby na kelímku vídáme už jen „tradiční pomazánkové“. I přesto však spousta Čechů tuto změnu vnitřně neuznala a smetanovou pomazánku dále svorně označuje coby pomazánkové máslo. No řekněte, jak jste na tom vy?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz