První adventní neděle se blíží: Vyrobte si doma vánoční věnec ještě dnes

Člověk barví štětcem šišky na věnci vyrobeném z chvojí, skořice, pomerančů, vánočních ozdob a šišek Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Zima a Vánoce nám už pomalu klepou na dveře, tak je přivítejte pěkným vánočním věncem. Máme pro vás pár tipů na to, jaké komponenty zvolit pro jeho výrobu a dekorování i jakou podobu mu dát. Bude letos vaším favoritem tradiční věnec z chvojí a přírodních ozdob, nebo modernější proutěný či barevný?

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Jaký základ neboli korpus zvolit?

Pro výrobu věnce budete nejprve potřebovat základní korpus. Dá se koupit nebo si jej můžete sami vlastnoručně vyrobit z dostupných materiálů. Nejčastěji se lze setkat s kruhy z polystyrenu nebo slámy (slaměný vám po odstrojení vydrží i na další roky).

Koupíte je v různých velikostech za pár korun (průměr 20 až 30 cm za cca 30 Kč) v květinářstvích, hobbymarketech, výtvarných potřebách, někdy i v galanteriích a samozřejmě na internetu. Jsou nejlepší pro zapichování dekorací s drátky nebo pro upevnění držáků na adventní svíčky.

  • Tip: Základ na věnec můžete přihodit k nákupu potravin na Rohlík.cz – 30cm slaměný korpus tam koupíte za 29,90 Kč, v UNIHOBBY pak za 35 Kč. Polystyrenový kruh o velikosti 28 cm má v nabídce Hornbach za 32 Kč, o velikosti 27 cm za stejnou cenu také OBI.
Žena vyrábí vánoční věnec, připevňuje na něj plody cesmíny Ilona Kozhevnikova / Shutterstock.com

Věnec ale můžete vyrobit také z pružnějších větviček (např. vrbového proutí), které spletete dohromady a upevníte drátkem či provázkem, nebo z lepenky (stačí nastříhat několik kruhů v požadovaném průměru a navrstvit je na sebe, aby byl základ věnce pěkně vysoký a dobře se zdobil). V neposlední řadě lze na výrobu korpusu zužitkovat staré plovací nudle na bazén či do vody z léta.

Jaké dekorace a ozdoby na věnec vybrat:

  • přírodniny – sušené citrusy, koření (skořice, badyán), skořápky ořechů, šišky, klacíky, šípky, plody cesmíny apod.,
  • nazdobené perníčky (lze použít i umělé z moduritu nebo fimo hmoty),
  • malé barevné baňky, umělé vánoční květiny a další vánoční ozdoby,
  • ozdoby vyrobené z filcu, barevné bambulky a papírové dekorace,
  • mašličky či stuhy,
  • sníh ve spreji – tím lze dozdobit šišky, chvojí a další přírodní i umělé dekorace.
Člověk vyrábí věnec ze slaměného základu, chvojí a šišek Tatyana Soares / Shutterstock.com

Některé ozdoby jsou přímo určeny na výrobu věnců a jsou opatřeny drátkem pro zapichování. Ty ostatní připevňujte pomocí tavné pistole, lepidla nebo drátků.

Nákupní tip: Širokou nabídku drobných vánočních dekorací a ozdob vhodných na výrobu vánočních věnců najdete v hobbymarketech. Vánoční zboží lze i objednat a nechat si doručit domů z jejich e-shopů, které provozuje například OBI, Hornbach, Mountfield nebo Uni Hobby. Dekorace najdete i v nabídce řady dalších internetových obchodů.

Masarykovo cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví patří mezi tradiční druhy vánočních dobrot, které nesmějí chybět na svátečním stole. Pojmenované jsou po Tomáši Garrigue Masarykovi, prvnímu československému prezidentovi, který tato máslová kolečka s ořechy obalená v cukru miloval. Cukroví je snadné na přípravu a výsledek rozhodně stojí za to.

Masarykovo cukroví

Čtyři tipy na podobu vánočních věnců

Klasický věnec z chvojí

Korpus postupně nahusto obmotávejte větvičkami chvojí, které průběžně upevňujte vazačským drátkem. Větvičky můžete uhladit nebo nechat trochu odstávat pro košatý vzhled. K výrobě se nejlépe hodí chvojí z jedle, borovice nebo tisu, které tak rychle neopadá. Použít ovšem jdou i listy cesmíny, buxusu nebo mahónie. Dobře vypadá, pokud jehličnany a listnaté rostliny různě nakombinujete.

Věnec z šišek

Pokud jako dominantní prvek věnce zvolíte šišky (nejlepší tvar mají borovicové, ale pěkný věnec vytvoří i smrkové nebo drobné modřínové), můžete je upevnit na korpus nebo je dokola poslepovat k sobě pomocí tavné pistole a vytvořit věnec čistě přírodní.

Žena drží vánoční věnec Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

Věnec z klacíků

Nachystejte si spoustu kratších očištěných klacíků, které postupně skládejte přes sebe do kruhu a slepujte. Věnec by měl mít alespoň pět pater, aby vám držel pohromadě. Klacíky lze ponechat v přírodní podobě nebo je můžete natřít – například minimalistickou šedou či bílou barvou.

Barevný věnec bez zeleně

Nezelené věnce bez chvojí jsou trendem posledních let. Věnec můžete poskládat pouze z přírodních i umělých dekorací, které upevníte podle vlastní fantazie na polystyrenový, slaměný či proutěný korpus. Barevným kombinacím se rozhodně meze nekladou.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, harasim.info