Jablečný ocet je hotovým zázrakem pro kuchyni, úklid, zdraví i krásu. Vyplatí se proto mít vždy nějaký po ruce. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí výrobu jablečného octa jen ze dvou surovin. Vyjde vás na pár korun a v lednici vydrží klidně i celý rok.
V kuchyni využijete jablečný ocet k dochucení salátů, zálivek, marinád, polévek nebo omáček. Tím ovšem seznam jeho přínosů v domácnosti teprve začíná. Jaké další výhody má a na co všechno se může hodit?
Je přírodním antibiotikem a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku. Pomáhá také snižovat krevní tlak, cholesterol a posiluje imunitu. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.
Kupte se slevou Ocet jablečný Kühne.
Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat metabolismus, zpomalovat ukládání tuků i podporovat činnost střev. Každé ráno doporučujeme vypít nalačno dvě lžičky octa rozmíchané ve vodě.
Můžete jej používat i jako oplach během mytí. Vlasy zbaví nečistot, dodá jim lesk a pomáhá také v boji s lupy. A nahradit jím lze (v poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody) i pleťové tonikum. Pleť krásně vyčistí, vypne a zmírňuje známky stárnutí.
Jablečný ocet má, stejně jako ten obyčejný, antibakteriální a odmašťovací účinky a dokáže zbavovat zápachu. V kombinaci s vodou jej můžete používat na umývání povrchů v koupelně a v kuchyni (odstraňuje navíc vodní kámen), na umývání oken (dodá lesk) nebo dřevěných podlah.
Ovoce, zelenina i potraviny jako maso se doporučuje oplachovat v jablečném octu, který dokáže povrch zbavit chemických látek a pesticidů nebo zlikvidovat velké množství škodlivých bakterií. Potraviny omyté octem vám vydrží v lednici také déle čerstvé.
Na kvalitě jablek určitě záleží. Vzhledem k tomu, že slupky i dužina budou procházet procesem kvašení, není dobré mít v tekutině přítomné jiné mikroorganismy než kvasinky. Vyhněte se proto nahnilým plodům i tzv. padavčatům.
Pokud budete používat i slupky (můžete tak ideálně zužitkovat odpad z domácího jablečného džusu nebo koláče), před samotnou přípravou jablka dostatečně očistěte vodou s kuchyňským octem (pokud je nemáte v bio kvalitě). Z těch červených bude ocet narůžovělý, ze zelených a žlutých bude světlejší.
Vždy počítejte s množstvím cca 400–500 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody. Kvasná, skleněná nádoba nebo zavařovací sklenice by měla mít vždy zhruba dvojnásobný objem, než je množství vody. Tedy na 2 l vody počítejte 1 kg jablek a nádobu o objemu 4 l.
Kupte se slevou Jablka Gala.
Až příště budete chystat štrúdl, koláč či jinou dobrotu a zbude vám příliš mnoho jablek, nezoufejte. Jednoduše sáhněte po našem receptu a vytvořte si zásobu všestranně kouzelné tekutiny, kterou jablečný ocet bezpochyby je!