Domácí jablečný ocet vyrobíte jednoduše za pár korun. Pomůže při nachlazení i hubnutí

Domácí jablečný ocet vyrobíte jednoduše za pár korun. Pomůže při nachlazení i hubnutí Freepik

Jablečný ocet je hotovým zázrakem pro kuchyni, úklid, zdraví i krásu. Vyplatí se proto mít vždy nějaký po ruce. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí výrobu jablečného octa jen ze dvou surovin. Vyjde vás na pár korun a v lednici vydrží klidně i celý rok.

Přečtěte si také

Test čističů: Jak a čím rychle a šetrně odstranit odolnou mastnotu v kuchyni
Test čističů: Jak a čím rychle a šetrně odstranit odolnou mastnotu v kuchyni

5 tipů na všestranné využití jablečného octa

V kuchyni využijete jablečný ocet k dochucení salátů, zálivek, marinád, polévek nebo omáček. Tím ovšem seznam jeho přínosů v domácnosti teprve začíná. Jaké další výhody má a na co všechno se může hodit?

1. Pro zdraví i při nachlazení

Je přírodním antibiotikem a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku. Pomáhá také snižovat krevní tlak, cholesterol a posiluje imunitu. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.

2. Snadnější hubnutí

Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat metabolismus, zpomalovat ukládání tuků i podporovat činnost střev. Každé ráno doporučujeme vypít ho nalačno 2 lžičky rozmíchané ve vodě

3. Pro krásné vlasy i pleť

Můžete jej používat i jako oplach během mytí. Vlasy zbaví nečistot, dodá jim lesk a pomáhá také v boji s lupy. A nahradit jím lze (v poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody) i pleťové tonikum. Pleť krásně vyčistí, vypne a zmírňuje známky stárnutí.

4. Čistá a voňavá domácnost

Jablečný ocet má, stejně jako ten obyčejný, antibakteriální a odmašťovací účinky a dokáže zbavovat zápachu. V kombinaci s vodou jej můžete používat na umývání povrchů v koupelně a v kuchyni (odstraňuje navíc vodní kámen), na umývání oken (dodá lesk) nebo dřevěných podlah.

5. Čerstvé a čisté potraviny

Ovoce, zelenina i potraviny jako maso se doporučuje oplachovat v jablečném octu, který dokáže povrch zbavit chemických látek a pesticidů, nebo zlikvidovat velké množství škodlivých bakterií. Potraviny omyté octem vám vydrží v lednici také déle čerstvé.

TIP: Odšťavňovač s velkým plnícím otvorem THE NUTRI JUICER COLD PLUS od značky SAGE vás překvapí svým výkonem i velikostí plnícího otvoru, do kterého vložíte pohodlně 1 celé jablko bez krájení.

Jablečný ocet má blahodárné účinky na zdravé vlasy i pleť Freepik

Výroba domácího jablečného octa – jaká jablka vybrat?

Na kvalitě jablek určitě záleží. Vzhledem k tomu, že slupky i dužina budou procházet procesem kvašení, není dobré mít v tekutině přítomné jiné mikroorganismy než kvasinky. Vyhněte se proto nahnilým plodům i tzv. padavčatům.

  • Tip: Cena jablek se oproti předchozím rokům výrazně zvýšila. Kilo běžně koupíte za cenu kolem 45 korun. Vyplatí se proto počkat si na akční nabídky. Těch je nejvíce právě nyní na podzim, kdy mají jablka svou sezónu. V různých obchodech můžete narazit na kilo červených jablek Gala nebo zelených Golden Delicious ve slevě za cenu kolem 26,90 Kč za kilogram.

Posbírejte si jablka v akci

Při výrobě krásně zužitkujete i „odpadní“ slupky

Pokud budete používat i slupky (můžete tak ideálně zužitkovat odpad z domácího jablečného džusu nebo koláče), před samotnou přípravou jablka dostatečně očistěte vodou s kuchyňským octem (pokud je nemáte v BIO kvalitě). Z těch červených bude ocet narůžovělý, ze zelených a žlutých bude světlejší.

Vždy počítejte s množstvím cca 400–500 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody. Kvasná, skleněná nádoba nebo zavařovací sklenice by měla mít vždy zhruba dvojnásobný objem, než je množství vody. Tedy: na 2 l vody počítejte 1 kg jablek a nádobu o objemu 4 l.

Jablečný ocet jednoduše vyrobíte doma za pár korun a v lednici vydrží i jeden rok JennyandtheSummerDay / Pixabay

Jednoduchý recept na jablečný ocet krok za krokem

  1. Vodu nechte převařit a zcela zchladnout.
  2. Jablka i se slupkou a jádřincem nahrubo nastrouhejte (vykrojte pouze stopku a koncového „bubáka“), napěchujte do velké sklenice a zalijte studenou vodou.
  3. Hrdlo lahve zakryjte kouskem plátna nebo jiné prodyšné tkaniny a upevněte gumičkou.
  4. Sklenici uložte na teplé a světlé místo (vyhněte se ale přímému slunečnímu svitu).
  5. Nechte minimálně týden stát. Dvakrát denně, nejlépe ráno a večer, promíchejte dřevěnou nebo plastovou vařečkou či lžící a sklenici opět zakryjte.
  6. Po 7–10 dnech sceďte strouhaná jablka přes sítko nebo plátno a tekutinu opět slijte do původní sklenice a zakryjte prodyšnou tkaninou. Tentokrát ale uložte do tmavé místnosti, klidně do sklepa nebo do spíže.
  7. Zde nechte jablečný ocet kvasit cca 3 týdny. Průběžně ho můžete kontrolovat a ochutnávat – dokud se na povrchu objevují bublinky, kvašení je stále v procesu.
  8. Hotový ocet finálně slijte do menších sklenic, dobře je uzavřete a skladujte v chladu. Například v lednici vám vydrží klidně i jeden rok.

Preferujete červená?

Kupte se slevou Jablka Gala.

Porovnat slevy

Až příště budete chystat štrúdl, koláč či jinou dobrotu a zbyde vám příliš mnoho jablek, nezoufejte. Jednoduše sáhněte po našem receptu a vytvořte si zásobu všestranně kouzelné tekutiny, kterou jablečný ocet bezpochyby je!

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!