Domácí jablečný ocet vyrobíte jednoduše za pár korun. Pomůže při nachlazení i hubnutí

Sklenice s jablečným octem a jablka KarinaKlachuk / Shutterstock.com

Jablečný ocet je hotovým zázrakem pro kuchyni, úklid, zdraví i krásu. Vyplatí se proto mít vždy nějaký po ruce. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí výrobu jablečného octa jen ze dvou surovin. Vyjde vás na pár korun a v lednici vydrží klidně i celý rok.

Přečtěte si také

Na japonské vlně: Vyzkoušejte matcha čaj, prospěje paměti a pomůže s hubnutím

Jaké účinky a použití má jablečný ocet?

V kuchyni využijete jablečný ocet k dochucení salátů, zálivek, marinád, polévek nebo omáček. Tím ovšem seznam jeho přínosů v domácnosti teprve začíná. Jaké další výhody má a na co všechno se může hodit?

1. Pro zdraví i při nachlazení

Je přírodním antibiotikem a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku. Pomáhá také snižovat krevní tlak, cholesterol a posiluje imunitu. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku. Při aplikaci na bradavici může pomoci ničit viry a podporovat její vymizení.

Jablečný ocet má antimykotické účinky, které mohou pomoci omezit růst houby způsobující mykózu nehtů. Má i protizánětlivé účinky snižující bolest a zánět spojený s ostruhou.

Jablka v bedýnce, jablečný ocet v lahvi 279photo Studio / Shutterstock.com

2. Snadnější hubnutí

Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat metabolismus, zpomalovat ukládání tuků i podporovat činnost střev. Každé ráno doporučujeme vypít nalačno dvě lžičky octa rozmíchané ve vodě.

3. Pro krásné vlasy i pleť

Můžete jej používat i jako oplach během mytí. Vlasy zbaví nečistot, dodá jim lesk a pomáhá také v boji s lupy. A nahradit jím lze (v poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody) i pleťové tonikum. Pleť krásně vyčistí, vypne a zmírňuje známky stárnutí. Obsahuje také kyselinu octovou, která pomáhá vyrovnat pH pokožky, omezuje přebytečný olej a je prospěšná v boji proti akné.

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl je klasikou našich babiček. Tento oblíbený dezert je skoro bez práce a zvládne ho upéct i úplný začátečník.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Snadný
Jablečný štrúdl

4. Čistá a voňavá domácnost

Jablečný ocet má, stejně jako ten obyčejný, antibakteriální a odmašťovací účinky a dokáže zbavovat zápachu. V kombinaci s vodou jej můžete používat na umývání povrchů v koupelně a v kuchyni (odstraňuje navíc vodní kámen), na umývání oken (dodá lesk) nebo dřevěných podlah.

5. Čerstvé a čisté potraviny

Ovoce, zelenina i potraviny jako maso se doporučuje oplachovat v jablečném octu, který dokáže povrch zbavit chemických látek a pesticidů i zlikvidovat velké množství škodlivých bakterií. Potraviny omyté octem vám vydrží v lednici také déle čerstvé.

Žena si rozčesává dlouhé vlasy VGstockstudio / Shutterstock.com

Výroba domácího jablečného octa

Výběr jablek

Na kvalitě jablek určitě záleží. Vzhledem k tomu, že slupky i dužina budou procházet procesem kvašení, není dobré mít v tekutině přítomné jiné mikroorganismy než kvasinky. Vyhněte se proto nahnilým plodům i tzv. padavčatům.

  • Tip: Při nákupu většího množství jablek se vyplatí počkat si na akční nabídky. Těch je nejvíce právě nyní na podzim, kdy mají jablka svou sezonu. V různých obchodech můžete narazit na kilo zelených Golden Delicious nebo červených jablek Gala ve slevě za cenu od 18,90 Kč.

Slupky

Při výrobě krásně zužitkujete i „odpadní“ slupky. Pokud budete používat i slupky (můžete tak ideálně zužitkovat odpad z domácího jablečného džusu nebo koláče), před samotnou přípravou jablka dostatečně očistěte vodou s kuchyňským octem (pokud je nemáte v bio kvalitě). Z těch červených bude ocet narůžovělý, ze zelených a žlutých bude světlejší.

Vždy počítejte s množstvím cca 400–500 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody. Kvasná, skleněná nádoba nebo zavařovací sklenice by měla mít vždy zhruba dvojnásobný objem, než je množství vody. Tedy na 2 l vody počítejte 1 kg jablek a nádobu o objemu 4 l.

Velká sklenice s jablky a vodou cihanyuce / Shutterstock.com

Jednoduchý recept na jablečný ocet krok za krokem

  1. Vodu nechte převařit a zcela zchladnout.
  2. Jablka i se slupkou a jádřincem nahrubo nastrouhejte (vykrojte pouze stopku a koncového „bubáka“), napěchujte do velké sklenice a zalijte studenou vodou.
  3. Hrdlo lahve zakryjte kouskem plátna nebo jiné prodyšné tkaniny a upevněte gumičkou.
  4. Sklenici uložte na teplé a světlé místo (vyhněte se ale přímému slunečnímu svitu).
  5. Nechte minimálně týden stát. Dvakrát denně, nejlépe ráno a večer, promíchejte dřevěnou nebo plastovou vařečkou či lžící a sklenici opět zakryjte.
  6. Po 7–10 dnech sceďte strouhaná jablka přes sítko nebo plátno a tekutinu opět slijte do původní sklenice a zakryjte prodyšnou tkaninou. Tentokrát ji ale uložte do tmavé místnosti, klidně do sklepa nebo do spíže.
  7. Zde nechte jablečný ocet kvasit cca tři týdny. Průběžně ho můžete kontrolovat a ochutnávat – dokud se na povrchu objevují bublinky, kvašení je stále v procesu.
  8. Hotový ocet finálně slijte do menších sklenic, dobře je uzavřete a skladujte v chladu. Například v lednici vám vydrží klidně i jeden rok.
Jablečný mošt

Jablečný mošt

Jablečný mošt si doma připravíte velmi jednoduše. Kromě toho, že jde o vitamínovou bombu, navíc skvěle chutná. Na mošt jsou vhodné pozdnější odrůdy jablek, dobře zralá, nepřezrálá, nemoučná, zdravá a chuťově kyselejší.

Časová náročnost: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný
Jablečný mošt

Jak pít jablečný ocet?

Existuje několik způsobů, jak pít jablečný ocet. Zde je několik možností:

  1. Smíchejte 1 až 2 lžíce jablečného octa se sklenicí vody. Doporučuje se nejprve začít s menším množstvím octa a postupně zvyšovat, jak se tělo na nápoj zvykne.
  2. Přidejte jablečný ocet do jablečného džusu, smoothie nebo do svého oblíbeného ovocného koktejlu.
  3. Použijte jablečný ocet jako přísadu do salátového dresinku. Smíchejte ho s olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.

Pokud jablečný ocet pociťujete jako příliš kyselý, můžete ho zředit větším množstvím vody nebo kombinovat s jinými přísadami. Je také důležité si uvědomit, že příliš velké množství jablečného octa může dráždit žaludek, proto je doporučeno začít s malým množstvím a postupně navyšovat.

Zdroje: Jimejinak.cz, Svetkreativity.cz, iTesco.cz