Domácí jablečný ocet vyrobíte jednoduše za pár korun. Pomůže při nachlazení i hubnutí

Sklenice s jablečným octem a jablka Freepik

Jablečný ocet je hotovým zázrakem pro kuchyni, úklid, zdraví i krásu. Vyplatí se proto mít vždy nějaký po ruce. Máme pro vás jednoduchý recept na domácí výrobu jablečného octa jen ze dvou surovin. Vyjde vás na pár korun a v lednici vydrží klidně i celý rok.

Přečtěte si také

Pěstování konopí bude od nového roku jednodušší, léčivé produkty budou účinnější a levnější
Pěstování konopí bude od nového roku jednodušší, léčivé produkty budou účinnější a levnější

5 tipů na všestranné využití jablečného octa

V kuchyni využijete jablečný ocet k dochucení salátů, zálivek, marinád, polévek nebo omáček. Tím ovšem seznam jeho přínosů v domácnosti teprve začíná. Jaké další výhody má a na co všechno se může hodit?

1. Pro zdraví i při nachlazení

Je přírodním antibiotikem a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku. Pomáhá také snižovat krevní tlak, cholesterol a posiluje imunitu. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.

2. Snadnější hubnutí

Má schopnost snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat metabolismus, zpomalovat ukládání tuků i podporovat činnost střev. Každé ráno doporučujeme vypít ho nalačno 2 lžičky rozmíchané ve vodě.

3. Pro krásné vlasy i pleť

Můžete jej používat i jako oplach během mytí. Vlasy zbaví nečistot, dodá jim lesk a pomáhá také v boji s lupy. A nahradit jím lze (v poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody) i pleťové tonikum. Pleť krásně vyčistí, vypne a zmírňuje známky stárnutí.

4. Čistá a voňavá domácnost

Jablečný ocet má, stejně jako ten obyčejný, antibakteriální a odmašťovací účinky a dokáže zbavovat zápachu. V kombinaci s vodou jej můžete používat na umývání povrchů v koupelně a v kuchyni (odstraňuje navíc vodní kámen), na umývání oken (dodá lesk) nebo dřevěných podlah.

5. Čerstvé a čisté potraviny

Ovoce, zelenina i potraviny jako maso se doporučuje oplachovat v jablečném octu, který dokáže povrch zbavit chemických látek a pesticidů nebo zlikvidovat velké množství škodlivých bakterií. Potraviny omyté octem vám vydrží v lednici také déle čerstvé.

Žena si rozčesává dlouhé vlasy Freepik

Výroba domácího jablečného octa – jaká jablka vybrat?

Na kvalitě jablek určitě záleží. Vzhledem k tomu, že slupky i dužina budou procházet procesem kvašení, není dobré mít v tekutině přítomné jiné mikroorganismy než kvasinky. Vyhněte se proto nahnilým plodům i tzv. padavčatům.

  • Tip: Při nákupu většího množství jablek se vyplatí počkat si na akční nabídky. Těch je nejvíce právě nyní na podzim, kdy mají jablka svou sezónu. V různých obchodech můžete narazit na kilo červených jablek Gala nebo zelených Golden Delicious ve slevě za cenu kolem 26,90 Kč za kilogram.

Posbírejte si jablka v akci

Kupte se slevou Jablka Gala.

Porovnat slevy

Při výrobě krásně zužitkujete i „odpadní“ slupky

Pokud budete používat i slupky (můžete tak ideálně zužitkovat odpad z domácího jablečného džusu nebo koláče), před samotnou přípravou jablka dostatečně očistěte vodou s kuchyňským octem (pokud je nemáte v BIO kvalitě). Z těch červených bude ocet narůžovělý, ze zelených a žlutých bude světlejší.

Vždy počítejte s množstvím cca 400–500 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody. Kvasná, skleněná nádoba nebo zavařovací sklenice by měla mít vždy zhruba dvojnásobný objem, než je množství vody. Tedy na 2 l vody počítejte 1 kg jablek a nádobu o objemu 4 l.

Sklenice s jablečným octem JennyandtheSummerDay / Pixabay

Jednoduchý recept na jablečný ocet krok za krokem

  1. Vodu nechte převařit a zcela zchladnout.
  2. Jablka i se slupkou a jádřincem nahrubo nastrouhejte (vykrojte pouze stopku a koncového „bubáka“), napěchujte do velké sklenice a zalijte studenou vodou.
  3. Hrdlo lahve zakryjte kouskem plátna nebo jiné prodyšné tkaniny a upevněte gumičkou.
  4. Sklenici uložte na teplé a světlé místo (vyhněte se ale přímému slunečnímu svitu).
  5. Nechte minimálně týden stát. Dvakrát denně, nejlépe ráno a večer, promíchejte dřevěnou nebo plastovou vařečkou či lžící a sklenici opět zakryjte.
  6. Po 7–10 dnech sceďte strouhaná jablka přes sítko nebo plátno a tekutinu opět slijte do původní sklenice a zakryjte prodyšnou tkaninou. Tentokrát ale uložte do tmavé místnosti, klidně do sklepa nebo do spíže.
  7. Zde nechte jablečný ocet kvasit cca 3 týdny. Průběžně ho můžete kontrolovat a ochutnávat – dokud se na povrchu objevují bublinky, kvašení je stále v procesu.
  8. Hotový ocet finálně slijte do menších sklenic, dobře je uzavřete a skladujte v chladu. Například v lednici vám vydrží klidně i jeden rok.

Co takhle poctivou bio kvalitu?

Až příště budete chystat štrúdl, koláč či jinou dobrotu a zbyde vám příliš mnoho jablek, nezoufejte. Jednoduše sáhněte po našem receptu a vytvořte si zásobu všestranně kouzelné tekutiny, kterou jablečný ocet bezpochyby je!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz