Kolikrát už se vám vyplatilo mít v lednici vyválené listové těsto? Dokáže zachránit situaci, kdy vás přepadne nečekaná návštěva, chuť na něco dobrého, anebo všetečný dotaz u vás doma: „A to bude k večeři jenom polévka?“ V tu chvíli stačí vytáhnout těsto z lednice a připravit například slané tyčinky na sto způsobů, sýrové twistery nebo šunkové šneky. A co ještě? Zkuste slané trojhránky se svěží cuketou a balkánským sýrem.
Málokterý polotovar je tak vděčný a univerzální, jako právě listové těsto, které můžete použít jak naslano, tak nasladko. Těžko by si jeho údajný vynálezce Glaudo Gelée pomyslel, že se jeho zpackaný pokus o chléb stane v kuchyni něčím tak populárním, a že na něj nedají dopustit ani cukráři po celém světě.
V 17. století se tento mladý Francouz začal zaučovat v oboru pekař-cukrář. Než však stačil získat dost zkušeností, jeho mistr onemocněl, a tak mu zůstaly volné ruce. Chtěl mistrovi předvést, jak se činí, a proto se pustil do výroby chleba po francouzském způsobu z pšeničné mouky.
Jestli zapomněl zapracovat tuk omylem, nebo vložil kus másla do těsta s jistým záměrem, se neví. Nicméně ve snaze vpravit tuto složku do těsta se Geleé pokoušel hmotu překládat a vyvalovat tak dlouho, dokud neměl pocit, že je dostatečně protkané tukem a tím pádem i zvláčněné.
Kupte se slevou Těsto listové mražené Dobroty babičky Kláry.
Po upečení byl velice překvapený, když vytahoval obrovskou nafouklou kouli. Při dalších pokusech docílit ještě větší lehkosti a vzdušnosti vynechal kvasnice a zaměřil se pouze na zdokonalení technologie. Což, jak se ukázalo, se podařilo na výbornou.
Díky Geléeho vynálezu si dnes můžeme jednoduše vykouzlit vynikající chuťovky a dezerty, záviny i koláče. Koláč naslano se perfektně hodí jako předkrm či doplněk k polévce – a právě verze s cuketou výborně doplní třeba tu rajčatovou, špenátovou nebo pórkovou. Trojhránky se budou zároveň skvěle vyjímat jako pohoštění pro návštěvu – a přitom s jejich přípravou strávíte pouhých 10 minut. Než se koláč upeče, stačíte vybrat vhodné víno či vyluxovat.
Ingredience:
Postup:
Kupte se slevou Cuketa.
Tento snadný, a přesto tak výborný pokrm můžete podávat coby přílohu k polévkám, předkrm k hlavnímu chodu i jako lákavé pohoštění ke skleničce vína. Vyzkoušejte jej a najděte si tu nejlepší variantu. Dobrou chuť!