Recept na cuketové trojhránky se sýrem: rychlovka, která potěší k večeři i jako pohoštění

Cuketové trojhránky se sýrem Martina Lancingerová

Kolikrát už se vám vyplatilo mít v lednici vyválené listové těsto? Dokáže zachránit situaci, kdy vás přepadne nečekaná návštěva, chuť na něco dobrého, anebo všetečný dotaz u vás doma: „A to bude k večeři jenom polévka?“ V tu chvíli stačí vytáhnout těsto z lednice a připravit například slané tyčinky na sto způsobů, sýrové twistery nebo šunkové šneky. A co ještě? Zkuste slané trojhránky se svěží cuketou a balkánským sýrem.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Vydařený omyl

Málokterý polotovar je tak vděčný a univerzální, jako právě listové těsto, které můžete použít jak naslano, tak nasladko. Těžko by si jeho údajný vynálezce Glaudo Gelée pomyslel, že se jeho zpackaný pokus o chléb stane v kuchyni něčím tak populárním, a že na něj nedají dopustit ani cukráři po celém světě.

V 17. století se tento mladý Francouz začal zaučovat v oboru pekař-cukrář. Než však stačil získat dost zkušeností, jeho mistr onemocněl, a tak mu zůstaly volné ruce. Chtěl mistrovi předvést, jak se činí, a proto se pustil do výroby chleba po francouzském způsobu z pšeničné mouky.

Jestli zapomněl zapracovat tuk omylem, nebo vložil kus másla do těsta s jistým záměrem, se neví. Nicméně ve snaze vpravit tuto složku do těsta se Geleé pokoušel hmotu překládat a vyvalovat tak dlouho, dokud neměl pocit, že je dostatečně protkané tukem a tím pádem i zvláčněné.

Okuste Geléeho nadání i vy

Po upečení byl velice překvapený, když vytahoval obrovskou nafouklou kouli. Při dalších pokusech docílit ještě větší lehkosti a vzdušnosti vynechal kvasnice a zaměřil se pouze na zdokonalení technologie. Což, jak se ukázalo, se podařilo na výbornou.

Cuketové trojhránky jsou hotové během chvilky Martina Lancingerová

Díky Geléeho vynálezu si dnes můžeme jednoduše vykouzlit vynikající chuťovky a dezerty, záviny i koláče. Koláč naslano se perfektně hodí jako předkrm či doplněk k polévce – a právě verze s cuketou výborně doplní třeba tu rajčatovou, špenátovou nebo pórkovou. Trojhránky se budou zároveň skvěle vyjímat jako pohoštění pro návštěvu – a přitom s jejich přípravou strávíte pouhých 10 minut. Než se koláč upeče, stačíte vybrat vhodné víno či vyluxovat.

Recept na cuketové trojhránky se sýrem

Ingredience:

  • 1 rozválené listové těsto
  • 150 g zakysané smetany
  • ½ lžíce najemno pokrájeného tymiánu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • 1 střední cuketa
  • 100 g balkánského sýru
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Rozválené těsto rozložte na plech.
  2. Zakysanou smetanu promíchejte s tymiánem, mletým muškátovým oříškem a větší špetkou soli a vše rozetřete rovnoměrně po těstě.
  3. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte po povrchu koláče. Zasypejte nadrobno rozdrobeným balkánským sýrem, a nakonec opepřete čerstvě drceným pepřem z mlýnku.
  4. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 10–13 minut, dokud nezačne sýr zlátnout. Poté ztlumte na 150 °C a dopékejte 5 minut.
  5. Vystydlý koláč překrojte podélně napůl a z každé poloviny odkrajujte trojhránky.
Nezapomeňte, za cuketu můžete i ušetřit

Kupte se slevou Cuketa.

Porovnat slevy

Cuketové trojhránky jsou skvělý předkrm, doplněk k polévce či pohoštění pro návštěvu Martina Lancingerová

Tento snadný, a přesto tak výborný pokrm můžete podávat coby přílohu k polévkám, předkrm k hlavnímu chodu i jako lákavé pohoštění ke skleničce vína. Vyzkoušejte jej a najděte si tu nejlepší variantu. Dobrou chuť!