Meruňky, broskve, angrešt, mirabelky a další ovoce už nám dozrávají, a tak je čas na oblíbené zavařování. Na to je potřeba zralé ovoce, cukr a želírovací látka. Pokud jste až doteď používali kupované směsi na zavařování, můžete udělat změnu a vyzkoušet čistě přírodní citrusový pektin. Vaše marmeláda bude voňavá, bez chemie a zbytečných éček, a navíc skvěle zakonzervovaná.
Aby se ovoce ve sklenici nekazilo, je třeba ho ještě horké želírovat. K tomu se prodávají různé směsi.
Jejich výhodou je snadné použití, obrovskou nevýhodou ale naopak složení (často plné éček a chemie), nutnost přidávat hodně cukru a dlouhé vaření.
Citrusový pektin je oproti tomu čistě přírodní látka se stejnými, ne-li lepšími vlastnostmi, než mají kupované želírovací směsi. Je vyrobený ze sušených, mletých citrusů, a není tudíž ničím škodlivý. A proč právě z nich? Citrusy mají přirozeně želírující a zahušťující vlastnosti – proto do citronové marmelády stačí pektinu jen špetka, kdežto do broskvové je potřeba dát jej více.
Kupte se slevou Meruňky.
Na 1 kilogram ovoce vychází zhruba 10 gramů pektinu, který je potřeba před přidáním do marmelády rozmíchat v cukru, aby netvořil žmolky. Poté stačí směs už jen tři minuty povařit a je hotovo.
Citrusový pektin je dnes již relativně oblíbený, a tudíž i poměrně dobře dostupný. Prodává jej například Grešík (70 g od 88 Kč), dále Labeta (20 g od 38 Kč) nebo VitalCountry (10 g od 15 Kč).
Pokud se vydáte do obchodu pro pektin, čtěte pečlivě složení. Kromě toho citrusového se totiž vyrábí i pektin jablečný. Ten má ale menší želírující schopnosti, a je tedy lepší sáhnout po jeho spolehlivější, citrusové variantě.
Nákupní rádce Kupi.cz vám ušetří peníze, čas i starosti s nákupy potravin, drogerie a dalších produktů denní spotřeby. Každý den můžete porovnávat 15 000 akčních cen ze 300 akčních letáků.
Nově na Kupi.cz naleznete také recepty na dezerty a sladká jídla, hlavní jídla, nápoje, omáčky a guláše, polévky, předkrmy, chuťovky a svačiny, přílohy, pečivo, saláty nebo zavařování a nakládání.