Jak na domácí marmelády bez chemie? Zavařujte s citrusovým pektinem

Žena přelévá směs na malinovou marmeládu z mísy do zavařovací sklenice, vedle je cedník, cukr a maliny Pixel-Shot / Shutterstock.com

Meruňky, broskve, angrešt, mirabelky a další ovoce už nám dozrávají, a tak je čas na oblíbené zavařování. Na to je potřeba zralé ovoce, cukr a želírovací látka. Pokud jste až doteď používali kupované směsi na zavařování, můžete udělat změnu a vyzkoušet čistě přírodní citrusový pektin. Vaše marmeláda bude voňavá, bez chemie a zbytečných éček, a navíc skvěle zakonzervovaná.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Kupované želírovací směsi vs. citrusový pektin

Aby se ovoce ve sklenici nekazilo, je třeba ho ještě horké želírovat. K tomu se prodávají různé směsi.

Jejich výhodou je snadné použití, obrovskou nevýhodou ale naopak složení (často plné éček a chemie), nutnost přidávat hodně cukru a dlouhé vaření.

Citrusový pektin je oproti tomu čistě přírodní látka se stejnými, ne-li lepšími vlastnostmi, než mají kupované želírovací směsi. Je vyrobený ze sušených, mletých citrusů, a není tudíž ničím škodlivý. A proč právě z nich? Citrusy mají přirozeně želírující a zahušťující vlastnosti – proto do citronové marmelády stačí pektinu jen špetka, kdežto do broskvové je potřeba dát jej více.

Žena přendává naběračkou broskvovou marmeládu z kastrolu do zavařovací sklenice Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pět výhod citrusového pektinu

  • Citrusový pektin je 100% přírodní.
  • Želíruje a zahušťuje marmelády.
  • Není třeba ho dlouho vařit, postačí tři minuty.
  • Použití je snadné, stačí ho jen rozmíchat v cukru a nasypat do hrnce.
  • Pektin nijak negativně neovlivňuje výslednou chuť marmelády.
Co třeba meruňková? Ovoce je v akci

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Jak používat citrusový pektin

Na 1 kilogram ovoce vychází zhruba 10 gramů pektinu, který je potřeba před přidáním do marmelády rozmíchat v cukru, aby netvořil žmolky. Poté stačí směs už jen tři minuty povařit a je hotovo.

Kde koupit citrusový pektin

Citrusový pektin je dnes již relativně oblíbený, a tudíž i poměrně dobře dostupný. Prodává jej například Grešík (70 g od 88 Kč), dále Labeta (20 g od 38 Kč) nebo VitalCountry (10 g od 15 Kč).

Není pektin jako pektin

Pokud se vydáte do obchodu pro pektin, čtěte pečlivě složení. Kromě toho citrusového se totiž vyrábí i pektin jablečný. Ten má ale menší želírující schopnosti, a je tedy lepší sáhnout po jeho spolehlivější, citrusové variantě.