Recepty z rebarbory: Dáte si ji sušenou, v džemu nebo na koláči?

Rebarborový koláč Canva

V obchodech se na konci dubna začíná objevovat rebarbora. Tato zvláštní zelenina, která vyniká svou specifickou chutí má svou sezónu v květnu, kdy ji běžně koupíte v každém větším supermarketu. Rebarbora, známá také jako reveň, je oblíbený druh zeleniny, který lidé často připravují jako ovoce. Je zdravá, chutná a v kuchyni se s ní dá doslova čarovat – aby také ne, když podporuje hubnutí nebo chuť na sex. Vyzkoušejte naše osvědčené tipy nejen na pečení.

Přečtěte si také

Horký vánoční punč s alkoholem i bez něj vás zahřeje a provoní domov
Horký vánoční punč s alkoholem i bez něj vás zahřeje a provoní domov

Rebarbora je zelenina plná živin a zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny, a dokonce i některé flavonoidy, které jsou prospěšné pro zdravé opalování. Díky složení můžete při její pravidelné konzumaci zaznamenat také lepší vitalitu vlasů a pokožky nebo lepší trávení.

Kdy je sezóna rebarbory?

O rebarboře se dá říct, že se jí jen jeden měsíc v roce. K přípravě jídel se zpracovává jen rebarborový řapík, a to zásadně v období rebarborové sezóny, tj. od poloviny května do poloviny června. Poté rostlina začíná kvést a v řapících se výrazně zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která je ve vysokých dávkách nebezpečná pro lidský organismus.

Pozor! Rebarboru nezpracovávejte a nevařte v hliníkovém nádobí. Látky obsažené v reveni totiž s hliníkem reagují.

Rebarborový koláč Canva

Recept na rychlý rebarborový koláč

Rebarbora obsahuje také látky, které na sebe vážou tuky, díky čemuž je skvělá při redukčních dietách. Ještě než se pustíte do hubnutí, ochutnejte však tento dokonalý a rychlý koláč, nebudete litovat!

Ingredience:

Postup: Z vyváleného listového těsta vyřízněte větší kolečka nebo čtverce. Rebarboru po vlákně pokrájejte na proužky. Připravená kolečka z těsta přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Konce lehce zarolujte dovnitř a dno několikrát propíchněte vidličkou. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s cukrem, náplní pomažte dno koláčů. Nakonec stačí poklást rebarborou, namazat okraje vejcem a zasypat cukrem. Koláče pečte v troubě na 220 stupňů zhruba 40 minut. Ozdobit můžete nasekanými mandlemi.

Tip: Hrátky s geometrií koláčům sluší. Rebarboru můžete nakrájet na proužky s šikmými okraji a vrhnout se do skládání. Namísto koláče vytvoříte nádherné dílo. Koláč, který bude doslova pastvou pro oči!

Rebarborový koláč Canva

Ušetřete si práci v kuchyni

Rebarborový džem Canva

Recept na rebarborový džem se zázvorem

Lahodný džem, který překvapí malé i velké mlsné jazýčky. Vyzkoušíte jeho jednoduchou přípravu?

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • čerstvý zázvor
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžíci ovocného pektinu
  • šťávu z 1 citronu

Postup: Očištěnou rebarboru nakrájejte na menší kousky, poté ji povařte ve lžíci vody s cukrem, dokud nezměkne. Směs zakápněte šťávou z citronu a přidejte nakrájený zázvor spolu s pektinem – ten předem rozmíchejte se lžící cukru. Vařte dalších 5 minut. Nakonec hotovým džemem plňte sklenice. Ihned po naplnění je zavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte odpočinout do vychladnutí... a máte hotovo!

Je libo něco rozmixovat?

Crumble z rebarbory a jahod Canva

Křupavá snídaně: recept na crumble z rebarbory

Chcete si ráno pochutnat na voňavé dobrotě, která vás okouzlí? Pak je ten pravý čas na crumble, jednoduchý recept, který si zamilujete. Abyste si mohli křupavou pochutinu dopřát, na nákupní seznam přidejte:

  • 200 g rebarbory
  • 200 g jahod
  • 4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky

Postup: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Oloupanou rebarboru nakrájejte na menší kousky. Rebarborou vyložte dno menší zapékací misky, poté zasypte cukrem a zlehka promíchejte. Na čtvrtky nakrájejte také jahody a přidejte je k rebarboře. Mezitím si připravte drobenku: Máslo, cukr a mouku míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Drobenkou zasypejte ovoce a hurá s dezertem do trouby. Pečte zhruba 25 až 30 minut, než povrch zezlátne. Už cítíte, jak voní?

Třtinový cukr v akci

Sušená rebarbora Canva

Postup, jak usušit rebarboru

  1. Rebarboru umyjte a nakrájejte na zhruba 2,5 cm dlouhé kousky.
  2. Dejte do elektrické sušičky.
  3. Doba sušení: 6 až 10 hodin.
  4. Teplotu sušení nastavte na: 57 ˚C.
  5. Správně usušené plody poznáte podle toho, že jsou tuhé.