Epsomská sůl jako poklad pro každého zahrádkáře! Uzdraví rostliny, podpoří růst a ovoci dodá sladkost

Epsomská sůl v dřevěné misce a s lžící inewsfoto / Shutterstock.com

Epsomská neboli hořká sůl je úžasným pomocníkem pro všechny, kdo chtějí pečovat o svou zahrádku bez použití chemie. Tato sůl má všestranné využití, snadno se aplikuje, poměrně rychle zvyšuje zdraví vaší zahrady a oproti speciálním přípravkům vás vyjde na mnohem méně peněz. Poradíme, jak epsomskou sůl na zahradě využít.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Co obsahuje epsomská sůl a jaké má účinky?

Epsomská sůl obsahuje oproti běžné soli hořčík a síru, které jsou uchovány ve formě síranu hořečnatého. Díky těmto látkám má blahodárné účinky na lidský organismus – využívá se proto pro léčbu bolavých svalů, suché kůže, a dokonce i v boji proti řadě vnitřních onemocnění.

Své využití ovšem najde také na zahrádce. Vašim rostlinám tato péče úžasně prospěje a časem na ni nedáte dopustit.

V ruce v zahradnické rukavici je hrst epsomské soli Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Jak využít hořkou sůl v zahradě

Hnojivo na trávník

Mít na zahradě perfektní anglický trávník není jen tak, s epsomskou solí si ale práci hodně ulehčíte. Posypte trávník rovnoměrně několika hrstmi této soli a uvidíte, že po nějaké době bude hustší, zelenější a celkově vitálnější. I listy rostlin trpících nedostatkem hořčíku mají tendenci žloutnout, stejně jako trávník. Posypte tedy půdu kolem nich epsomskou solí, abyste dosáhli krásných a zdravých listů.

Pomůže i stromům

Trápí vaše stromy kroucení listů? Je to způsobené nedostatkem hořčíku v rostlinách. Dodat jim ho můžete opět posypáním půdy epsomskou solí, nebo pro rychlejší vstřebávání smíchejte dvě polévkové lžíce epsomské soli s pěti litry vody a naneste přímo na listy.

  • Tip: V hobby marketech nebo na e-shopech koupíte také hnojivo Hořká sůl určené přímo pro rostliny. Například Baumax má kilové balení soli za 59 Kč a Hornbach či OBI 1 kg soli za 55 Kč. Hořkou sůl můžeme koupit i v tekuté verzi, kdy za 3 litry zaplatíte okolo 160 Kč.

Hořká sůl jako ochrana před škůdci

Abyste spolehlivě odradili veškeré hmyzí škůdce, rozprašte na rostliny směs epsomské soli a vody v poměru 1 : 8. Díky její ostré struktuře tak zabráníte šnekům, slimákům a podobným škůdcům, aby vám zlikvidovali úrodu.

Ovoce i zelenina porostou jedna báseň

Péče o užitkovou zahradu není jednoduchá a ne vždy vás rostliny obdarují spoustou chutných plodů. S epsomskou solí ale budete mít vystaráno. Díky hořčíku dokáže podpořit nejen velikost a množství plodů, ale i jejich chuť.

Žena postřikuje malý stromek VH-studio / Shutterstock.com

Chutná rajčata

Pro bohatou úrodu rajčat je potřeba rostliny velmi hnojit. Nepotřebujete k tomu ovšem žádné speciální přípravky, bohatě vám bude stačit hořčík, který se právě v epsomské soli hojně vyskytuje. Rajčata zalévejte vodou s rozpuštěnou solí (na jeden litr vody dvě polévkové lžíce) každé dva týdny.

Bohatší papriky

Podobně jako rajčata i papriky nesou naráz více plodů, proto k větší produkci potřebují hnojení hořčíkem každé dva týdny. Opět postačí rostlinu zalévat vodou s epsomskou solí.

Sladší plody ovoce

Sůl skvěle prospěje i ovocným stromům, ořechům či vinné révě – i na ty přímo aplikujte dvě polévkové lžíce epsomské soli smíchané s pěti litry vody. Zvýšíte tím energii rostlinných buněk, díky čemuž budou rostliny produkovat více cukru, což vám zajistí více sladkých a šťavnatých plodů.

Růže obsypané nádhernými květy

Rozhodli jste se pěstovat růže, ale stále neprodukují tolik květů, kolik byste si přáli? Sáhněte i v tomto případě po epsomské soli. Nejenže podporuje růže v bohatším kvetení, hořčík také pomáhá při růstu nových poupat ze základny rostliny.

Záhon s růžovými růžemi Gary Matuschka / Shutterstock.com

Jaké má epsomská sůl výhody?

Výhodou epsomské soli je, že nepoškozuje půdu ani ve velkém množství – nemusíte s ní tedy nijak šetřit. Má opravdu všestranné využití, tudíž nemusíte kupovat žádná speciální hnojiva na každou rostlinu zvlášť. Oproti běžným hnojivům je také levnější, díky čemuž ušetříte spoustu peněz.

Zdroje: Healthline, Dům a zahrada, Sazenička