4 recepty, které zaručeně posílí vaši imunitu. Vyzkoušejte zlaté mléko nebo jablečný cider

Zlaté mléko a kořeny kurkumy a zázvoru Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Zdraví, to je, oč tu běží. V těchto dnech je více než důležité myslet na imunitu, která nedá šanci bacilům. Proto jsme pro vás připravili hned čtyři zajímavé recepty, jež okamžitě povzbudí vaši obranyschopnost a pomohou proti nachlazení, rýmě nebo viróze. Vyzkoušejte je, fungují totiž jako jednoduchá zbraň proti nemocem!

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Zlaté mléko

Nejenže vás tento nápoj mile překvapí svou chutí, dokonce povzbudí vaši imunitu a zatočí se stresem či nespavostí. Řeč je o zlatém mléku, drinku z kurkumy, která je známá pro své blahodárné účinky.

Stačí rozmixovat kurkumu, zázvor, med a kokosový olej s horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Pro navonění můžete rovněž přidat špetku skořice. Tento lahodný nápoj si dopřejte před spaním – pomůže vám uvolnit se, zbavit se napětí a odpočinout si. Kromě toho funguje jako perfektní nakopávač imunity.

Křen

Ne každý má křen v oblibě, ale určitě stojí za to věnovat mu pozornost. Může totiž za lepší prokrvení sliznic, které pak snáze bojují proti virům a bakteriím. Navíc vám uleví, pokud už nemocní jste – rozpouští hleny a usnadňuje dýchání.

Jak jej podávat? Jemně ho nastrouhejte a smíchejte s medem. Hurá zacpat nos a lžičku křenu rovnou do pusy! Při užívání třikrát denně vám pomůže protáhnout dutiny, urychlit uzdravení a popostrčit imunitu. Vyzkoušejte jej, nebudete litovat.

Zázvorový čaj s plátky citronu, kolem jsou citrony a zázvor v celku Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Zázvor

Zázvor je zdravý. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při detoxikaci, prohřívá. Chutná v pokrmech i v čaji. Jak si jej připravit dopředu? Ostrouhaný a na plátky nakrájený zázvor prokládejte v zavařovací sklenici kousky bio citronu. Po dovršení zalijte medem – poté už jen zavřete a nechte směs odležet. Uchovávejte v lednici a v případě potřeby zalijte lžíci této kombinace vařící vodou – chutný čaj může být rovněž dárkem pro vaše blízké.

Léčivého pomocníka kupte se slevou

Cider z jablečného octa

Nápoj, který okamžitě podpoří imunitu. Možná vás překvapí, z čeho je složen. Potřebujete totiž jablečný ocet – k němu přidejte kajenský pepř, zázvor, med a citronovou šťávu. Ingredience smíchejte a na tmavém místě nechte odležet. Poté můžete dávkovat po lžících nebo smíchat s teplou vodou a popíjet. Takto připravený zdravotní cider pomáhá také při potížích s trávením nebo při bolestech v krku.

Jablečný cider v lahvi, v pozadí jablka mythja / Shutterstock.com

Super pomocníci

Kromě našich receptů nezapomínejte ani na vitamíny, vyváženou stravu a sluníčko – abyste měli dostatek vitamínu D. Do jídelníčku rovněž zařaďte ovoce, zeleninu, česnek a chilli. A co je nejdůležitější? Myslete zdravě. Pozitivně – když nedáte šanci stresu, pak pravděpodobně ani bacilům.