Panýr: nepostradatelná součást indické kuchyně. Jak si ho vyrobit doma?

Panýr nemusí být jen doménou indických domácností Martina Lancingerová

Připravit si doma čerstvý sýr se může zdát jako těžká úloha. Je pravda, že hra se syřidlem představuje velkou výzvu. Panýr, neboli paneer, je však výjimkou, která potvrzuje pravidlo o složité výrobě sýru. Tuto neodmyslitelnou součást indické kuchyně si zvládnete připravit během chvíle doma. A jak s ním naložit?

Mléko, citron a plátýnko – nic víc potřebovat nebudete Martina Lancingerová

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Jednoduchý zázrak

Na přípravu panýru potřebujete jen 3 věci – vysokoprocentní mléko, citron a plátýnko. Základní recept se obejde bez jakýchkoli ochucovadel. Nicméně abyste docílili zajímavější chuti, můžete vedle soli přidat do sýru i nějaké bylinky a koření.

Indický panýr má své místo v různých zeleninových směsích a omáčkách. Pokud se sýr dobře vymačká, získá tuhou konzistenci, takže jde dobře krájet. Existují však i sladké dezerty, v nichž se používá jeho měkká varianta, konzistencí připomínající hrubý tvaroh.

Základem panýru je tučné mléko

Po nakrájení je možné panýr opékat, protože se neroztéká. Můžete ho zkusit i namarinovat a poté přidat do jídla, anebo ho klidně dejte na gril. Jakmile ovšem objevíte jeho jednoduchost a variabilitu, najdete pro něj všemožné uplatnění a budete si ho s chutí rádi připravovat i doma. Krom něj totiž můžete získat i lahodnou syrovátku, která po vychlazení příjemně osvěží.

Voilá. S panýrem lze vykouzlit nespočet skvělých pokrmů Martina Lancingerová

Recept na domácí panýr

Ingredience:

  • 1 litr mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 ml horké vody
  • Sůl, případně bylinky a koření

Postup:

  1. Cedník vyložte plátýnkem. Mléko přiveďte k varu. Citronovou šťávu promíchejte s horkou vodou a tenkým pramínkem lijte k mléku. Ztlumte a promíchávejte.
  2. Asi za 5 minut, kdy se syrovátka oddělí od sýřeniny, slijte mléko přes plátýnko. Pokud chcete sýr ochucený, přidejte bylinky, koření a sůl těsně předtím, než mléko slijete.
  3. Nechte okapat a pak sýr vymačkejte. Buď ho v cedníku zatižte miskou s vodou, aby byl pevný a dal se dobře krájet, anebo ho přendejte do mističky.
Příprava je jednoduchá – lze ho ale i koupit v akci

Tento jedinečný sýr sice skvěle vyznívá v indické kuchyni, využít jej ale lze i v jiných receptech. Nebojte se experimentovat – a uvidíte, že nebudete litovat!