Jak zužitkovat zbytky cukroví, když nemáte v mrazáku místo?

Linecké cukroví uložené v hrnci Julia Metkalova / Shutterstock.com

Zase jste letos měli velké oči a napekli tolik vánočního cukroví, že nevíte, co s ním? Můžete ho nejen zmrazit, ale taktéž z něj vytvořit i jiné laskominy. Přečtěte si naše tipy na bábovku nebo štrúdl ze zbytků.

Přečtěte si také

Banán v dvojitém plastu a kukuřičný sáček: Zákazníci volili nejbizarnější obaly roku 2022
Banán v dvojitém plastu a kukuřičný sáček: Zákazníci volili nejbizarnější obaly roku 2022

Jak zamrazit cukroví?

Pokud si chcete od sladkého odpočinout, můžete cukroví zamrazit – později přijde vhod například na svátek sv. Valentýna. Aby si ovšem udrželo svoji chuť i několik týdnů po vánočních svátcích, je potřeba dodržet správný postup:

  • Cukroví uložte do mrazuvzdorných krabiček, lépe raději do dvou. Tím předejdete tomu, aby se vysušilo a natáhlo do sebe nežádoucí pachy z mrazáku.
  • Dobře skladované laskominy takto vydrží i několik měsíců.
Kousek štrúdlu na dřevěném tácu La Bella Studio / Shutterstock.com

Kdo by nemiloval tradiční linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, ořechy nebo včelí úly? Pravdou ale je, že i dobré cukroví se po čase přejí. Pokud vám však ještě nějaká ta krabice zbyla, nezoufejte – vánoční laskominy můžete snadno přetvořit na jiné druhy sladkého pečiva. Stačí vyzkoušet některý z následujících receptů:

Kupte si tvaroh v akci a vykouzlete chutnou bábovku

Kupte se slevou Tvarohy Milko.

Porovnat slevy

Recept: Tvarohová bábovka z lineckého cukroví

Když nevíte, co se zbytky lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků.

Potřebujete:

  • 2–3 tvarohy podle množství zbylého cukroví
  • máslo
  • 2 vejce
  • cukr
  • rozinky
  • vanilku a prášek do pečiva
  • cukroví

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, rozdrobené cukroví a prášek do pečiva. Následně vmícháme ušlehaný sníh a rozinky, směs poté nalijeme do vymazané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě.

Zdobené perníčky NataliaMilashkaShop / Shutterstock.com

Recept: Nepečená buchta z perníčků

Připravte si:

  • perníčky
  • 1 plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka
  • rum
  • kávu

Postup: Perníčky roztlučeme (pomocí paličky na maso) nebo rozválíme válečkem na jemné kousky, které poté nasypeme na plech a podle chuti pokapeme rumem a kávou. Následně potřeme kondenzovaným mlékem a povrch opět posypeme nadrcenými perníčky.

  • Pokud vám jich zbylo více, můžete udělat ještě jednu vrstvu.
  • Pokud naopak máte menší množství perníčků, lze podle tohoto receptu vytvarovat kuličky.
Zbytky cukroví a rozválené těsto – pečení bez práce

Recept: Štrúdl z plněných ořechů

Potřebovat budete:

  • zbytky plněných ořechů
  • 1 balení listového těsta
  • mletou skořici
  • rozinky namočené v rumu
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Postup: Plněné ořechy rozdrtíme za pomoci válečku a směs nasypeme na vyválené listové těsto. Posypeme skořicí, rozinkami a trochou cukru, zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě.