Tři králové jsou tady: Co znamená zkratka K + M + B na dveřích? Pravý význam vás možná překvapí

Sošky tří králů u vánočního stromku NataBystrova / Shutterstock.com

Jak koledovat a jak se zbavit vánočního stromečku, to všechno byste dnes měli již dávno vědět. Je totiž 6. ledna a právě v tento den nejen u nás slavíme svátek Tří králů, který vznikl z tradice staré přes dva tisíce let. Co vše o něm víte?

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Příběh tří králů

Součástí legendy o narození Ježíše Krista je i příběh o třech mudrcích z Východu, nejspíše z Persie, kteří následovali betlémskou hvězdu a hledali nově narozeného židovského krále, aby jej obdarovali vzácnými dary. Po cestě zpět se pak podle rad vyhnuli městu Jeruzalém, protože právě tam král Herodes Ježíše hledal a s ním i svědky, kteří věděli, kde se nachází.

Dodnes si tyto tři mudrce zobrazujeme v betlémech jako tři krále – Kašpara, Melichara a Baltazara. Těmito jmény je nicméně začali lidé nazývat až později, v pátém století. Ve středověku se pak tato legenda začala přetvářet v tradici – děti se přestrojily za tři krále a vydaly se po vesnici koledovat.

Nápis C + M + B na dveřích a tři koruny vetre / Shutterstock.com

Co znamená K + M + B?

Na dveře koledníci vždy psali posvěcenou křídou K + M + B – nápis, který má ochraňovat stavení před vším zlým. Traduje se sice, že jde o počáteční písmena jmen králů, existuje ale ještě jiný výklad – nápis, který má v zahraničí podobu C + M + B, znamená „Christus mansionem benedicat“ neboli Kriste, požehnej tomuto domu. Tři kříže pak znamenají svatou trojici – Otce, Syna a Ducha svatého.

  • V Česku se tradice obcházení obydlí v minulosti značně vytratila, komunistický režim ji totiž zakazoval. Dnes je nicméně opět živá, a to především díky tříkrálové sbírce, která se s ní pojí – nápisy K + M + B tak najdeme nad mnohými dveřmi.
  • V některých městech se dokonce běžně chystají i tříkrálové průvody. Mají různou podobu, v jejich čele však obvykle kráčí trojice přestrojená za krále, často i spolu s koňmi, osly, či dokonce velbloudy. Průvod projde městem a společným veselím pak pomyslně uzavře vánoční čas.

Kdy odstrojit vánoční stromeček?

Tři králové jsou taktéž dnem, kdy lidé odstrojují stromečky a uklízejí vánoční výzdobu. Pokud váháte, kam se stromečkem, poradíme vám – nejlepší je jej volně odložit ke kontejnerům na tříděný odpad (nikoliv však do nich). Technické služby je následně sbírají a nabízejí specializované firmě, která je může využít jako drť do kompostů, nebo je odvážejí do spaloven.

Tip: Vánoční baňky uložte do krabic a boxů, které se dají koupit v obchodech. Na výběr máte plastové boxy nebo textilní krabice s víkem.

Tři papírové koruny, zabalené dárky, hvězdičky Julia Metkalova / Shutterstock.com

Kdy chodí tři králové?

Koledování tří králů s charitními pokladničkami v ulicích bude letos probíhat od 1. do 14. ledna 2024. Touto dobou můžete v ulicích potkat děti i dospělé v pláštích a s korunami na hlavě. Jejich cílem je předávat radost a požehnání a samozřejmě vybrat dary pro potřebné.

  • Přispět můžete i pomocí dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS KOLEDA 30, DMS KOLEDA 60, DMS KOLEDA 90, DMS KOLEDA 190 nebo DMS TRV KOLEDA 30, DMS TRV KOLEDA 60, DMS TRV KOLEDA 90 či DMS KOLEDA TRV 190.
  • Nově lze také přispět přímo na webu Tříkrálové sbírky www.trikralovasbirka.cz, kde je k dispozici online kasička.

Dobrá rada na závěr

Odstrojujete dnes stromeček? Pak se vám budou hodit rady z našeho článku: Kdy odstrojit a kam vynést z domu vánoční strom bez nepořádku?

Zdroj: novinky.cz, trikralovasbirka.cz, crg.cz, rychnovsky.denik.cz, info.cz