Pouštění lodiček je tradice. Ořechové skořápky však umí mnohem víc

Starý vánoční zvyk – pouštění lodiček v míse s vodou Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Kromě tradičního hodování a sledování pohádek se v mnoha českých domácnostech stále udržují vánoční zvyky našich předků. Vánoce byly vždy považovány za období rozjímání o minulosti i budoucnosti. Proto se velké množství tradic zaměřuje na předpovídání událostí následujícího roku. Snad nejznámější metodou, jak zjistit, co se komu přihodí, je pouštění malých lodiček ze skořápek vlašských ořechů na vodu se zapálenou svíčkou. Víte, co všechno tyto lodičky dokážou předpovědět?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Jak se připravit na pouštění lodiček?

Aby věštění opravdu fungovalo, musí si každý svoji lodičku připravit sám. Nejedná se o nic složitého, potřebujete pouze vydlabanou půlku skořápky vlašského ořechu a malou svíčku (ne větší než 4 cm). Svíčku zapalte a odkápněte vosk na dno skořápky. Poté ji posaďte dovnitř a je hotovo.

Lodičky byste měli pouštět v nádobě naplněné vodou těsně pod okraj. Její velikost zvolte s ohledem na počet členů vaší domácnosti. Někdy stačí pouze menší mísa, jindy je lepší napustit umyvadlo či vanu.

Vyzkoušejte i další tradice

Za starých časů se běžně ořechové lodičky pouštěly také na rybnících či řekách. Předtím, než lodičku se zapálenou svíčkou položíte na vodu, máte možnost vyslovit otázku, na kterou by vám její cesta měla odpovědět.

  • Tip: Nejlépe poslouží narozeninové svíčky z dortu, které tím pádem během roku nevyhazujte.

Jak připravit sirup z ořechů?

Skořápky vlašských ořechů můžete použít i jako lék na kašel. Nevěříte? Skořápkový odvar je skvělá medicína na suchý i vlhký kašel. Stačí vám 12 skořápek z vlašských ořechů a asi 0,5 litru vody. Omyjte je a namočte do vody, nechte 12 hodin louhovat. Poté nechte přejít celý obsah varem a povařte dalších 5 minut. Sceďte a můžete popíjet.

Pytel vlašských ořechů vedle jehličí se světýlky veres szilard / Shutterstock.com

Jak funguje věštění z lodiček?

Lodička, která dopluje na druhý břeh (konec mísy, vany atd.), věští, že se vám podaří dosáhnout kýžených cílů. Způsob, jakým vykoná svoji cestu, napovídá, jak bude vypadat vaše vlastní snaha. Pokud rovnou vyrazí na břeh a po cestě ji nic špatného nepotká, můžete se těšit na bezproblémový průběh vašich záležitostí. Jestliže však bude loďka dlouho váhat a vyrazí až po chvíli, znamená to, že vás bude brzdit vaše vlastní nerozhodnost. Přesto ale svého cíle dosáhnete.

Potíže lodičky na cestě, jako uhýbání špatným směrem nebo nabírání vody, předpovídají budoucí překážky, které se vám zdárně podaří překonat. I pokud se lodičce nepodaří doplout až úplně ke druhému břehu, nicméně zvládne slušný kus cesty, můžete se těšit na pozitivní změny v životě. Dotáhnete to daleko a pravděpodobně budete hodně cestovat.

Špatná znamení

Bohužel ne všechno, co se s lodičkou může stát při její plavbě, věští štěstí. Když se okamžitě potopí, znamená to, že se můžete snažit jakkoliv, ale vašeho cíle se vám dosáhnout nepodaří.

Pokud nějakou dobu potrvá, než lodička skončí na dně, zapříčiní neštěstí souhra náhod nebo vaše vlastní konání. Tomu, komu lodička zůstane stát na místě nebo se bude neustále točit dokola, nepřinese následující rok žádné velké změny.

Lodičky ze skořápek se svíčkami v míse s vodou Magdalena Kucova / Shutterstock.com

Jaké jsou vaše vztahy s ostatními?

Vaše loďka nepluje po hladině sama, ale s lodičkami ostatních členů rodiny. Jejich osudy se tedy proplétají, když do sebe narážejí, chvíli plavou vedle sebe či se jejich cesta rozejde. Z chování lodiček dokážeme vyvěštit, jak se budou v příštím roce vyvíjet mezilidské vztahy.

Když ta vaše úspěšně popluje ve spojení s jinou, znamená to, že vás čeká láska a pevné přátelství. Čím déle plují lodičky v tandemu, tím lépe. Pokud utvoří kruh, naznačují, že vztahy se všemi lidmi ve vašem životě budou pohodové a bez krizí. Jestliže jedna z lodiček utvořený kruh opustí, opustí i její majitel v brzké době rodinu.

Co bude na Štědrý večer k večeři?

Jedna lodička uprostřed takového kruhu je voláním o pomoc. Říká, že dotyčný potřebuje podporu od ostatních. Neštěstí, partnerská krize či sourozenecká žárlivost čeká na toho, jehož loďka potopí lodičku jiného člena rodiny. Ten, jehož lodička zapříčiní, že jiné loďce zhasne svíčka, pak někoho odmítne nebo zhatí lásku.

Chystáte se letos na tuto či jinou vánoční tradici? Podělte se o své tipy v komentářích.