Připravit dobrou, a hlavně zdravou pomazánku, aby všem chutnala, je kumšt. Všechno, co je dobré, nicméně nemusí být zákonitě nezdravé. Vyzkoušejte tuhle pomazánku – je velmi jednoduchá, zdravá, a především pak dobře zasytí, takže vám možná pomůže držet chutě na uzdě a kalorie na povolené hodnotě.
Tato pomazánka se skládá ze dvou základních surovin, kterými je tofu a cizrna. Postupem času došlo k vylepšení této pomazánky do takové podoby, kterou můžete vidět níže.
K tofu a cizrně byla přidána marináda, mražená zelenina, cibule, sójová omáčka a lahůdkové droždí. Složení v této fázi je zcela veganské a pomazánka je velice chutná, i když trošku tužší konzistence. Když však přidáte tvaroh, bude ještě jemnější a půjde i lépe roztírat.
Pomazánka může nejen chutí, ale i barvou připomínat třeba tradiční paštiku Matěj. Hlavní podíl má na tom použitá marináda Arrabbiata, která se dá koupit buď přímo u výrobce, v řeznictvích, ovšem také třeba v sáčcích prodejnách Albert. Použít můžete samozřejmě i marinádu jinou, třebaže tím změníte chuť pomazánky. Fantazii se meze nekladou.
Na dochucení například:
Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte 40 gramů marinády, promíchejte a nechte chvíli odpočívat.
Do pánve nalijte trošku řepkového oleje (klidně jen 2 gramy). Potom přidejte mraženou zeleninu a opékejte. Mezitím si nakrájejte dvě menší cibule a přidejte je k zelenině na pánvi.
Jakmile bude zelenina trošku opečená, přidejte marinované tofu a přiklopte poklicí. A až bude i tofu po stranách lehce opečené, přidejte cizrnu z plechovky a opět přikryjte.
Občas celou směs promíchejte a ponechte v pánvi tak dlouho, dokud nebude vypadat tak, jako na obrázku.
Nyní obsah pánve ještě zatepla rozmixujte – buď ponorným mixérem, anebo ve food procesoru.
Základ je hotový – a veškeré další úpravy jsou již pouze na vás. Čím a jak ji ještě dochutíte? Solí, pepřem, sójovou omáčkou či lahůdkovým droždím? Kápnout můžete i trochu marinády. A přidat lze i zmiňovaný tvaroh, potažmo máslo, pomazánkové máslo či jiné suroviny.
Pomazánka skvěle sedne na libovolný typ pečiva, ideálně třeba na opečený toast či krajíc čerstvého chleba. Servírovat ji ale můžete klidně i s proužky syrové papriky.
Dobrou chuť!