Rychlá domácí paštika z kuřecích jater se smetanou

Plátky bagety natřené domácí paštikou a ozdobené bylinkami Canva

Pokud existuje nějaký jednoduchý recept, který nikdy nezklame, neomrzí a vždy hosty nadchne, je to určitě domácí paštika z kuřecích jater. Paštiku si jen málokdo dělá doma sám, a přitom je tak jednoduchá. Navíc si můžete vymyslet nespočet variací – a misku od vaší paštiky hosté vždy vyleští chlebem dočista.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Játrovou paštiku lze připravit na nekonečno způsobů

Paštika se dá udělat na víně, na pivě nebo whisky s vinným želé nahoře, s brusinkami, borůvkami, hruškami, se smetanou na šlehání, zakysanou smetanou, s máslem, sádlem či pomazánkovým máslem. Prostě na co si vzpomenete – vždy bude za hvězdu slavnostního stolu.

Recept na paštiku z kuřecích jater, který najdete níže, je osvědčený, a nemusíte se tedy bát, že byste něco pokazili. Jednodušší už být nemůže.

Vyjde vás jen na pár desítek korun

Spousta lidí si paradoxně bude myslet, že udělat paštiku je náročné – i proto si ji raději koupí v obchodě. Kupovaná však nebude nikdy tak dobrá jako ta domácí. Ba co víc, v obchodech by vás mohla přijít opravdu draho, paštika podle tohoto receptu vás ale vyjde jen na pár desítek korun. Čerstvá játra totiž koupíte i za cca 35 Kč.

Posuďte ten rozdíl sami

Co budete na játrovou paštiku potřebovat?

  • 500 gramů kuřecích jater
  • ½ másla
  • olej
  • 1 kelímek alespoň 30% smetany
  • 2 menší cibule
  • sůl
  • kardamom mletý
  • koriandr mletý
  • bílý pepř mletý (použít lze i černý)
  • skořici

Dobrá rada nad zlato

Na přípravu jater je ideální vyšší hrnec, neboť je v něm budete poté mixovat. Preventivně si také můžete okolo mixéru a hrnce omotat utěrku, aby zachytila kousky rozmixovaných jater, a ty tak neskončily všude kolem.

Směs na přípravu kuřecí paštiky s cibulkou v hrnci Jana Albrechtová

Postup přípravy

  1. Nakrájejte dvě menší cibule na kostičky – nemusí být nijak malé, ve finále totiž všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem.
  2. Zatímco budete krájet cibuli, na varné desce si v hrnci rozehřejte olej, na kterém potom cibulku osmažíte.
  3. Játra očistěte od blanek, přidejte k cibulce a společně je upražte.
  4. Jakmile budou hotová, přidejte k nim kelímek 30% smetany, promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte chvíli vařit. Po cca 5 minutách vypněte sporák.
  5. Játra s cibulí a smetanou pak zatepla najemno umixujte a následně přidejte máslo, které se v teplé játrové pastě hezky rozpustí.
  6. Paštiku ochuťte podle toho, jak jste zvyklí. V této je například sůl, kardamom, koriandr, bílý pepř a skořice.
Máslo v akci se hodí vždy

Tip: Pokud chcete mít paštiku nadýchanou, vyšlehejte ji zastudena šlehačem.

Máslo v kuřecí paštice Jana Albrechtová

Zpočátku bude příliš tekutá

Nejprve paštika bývá poměrně dost tekutá, jelikož je ještě teplá. Bude se vám však skvěle přemisťovat do misek a snadno ji vyškrábnete stěrkou. Až vychladne, bude však dokonale tuhá a půjde skvěle roztírat. Po zchladnutí paštiky umístěte misku do mikrotenového sáčku nebo ji přikryjte potravinářskou fólií. Pokud ji totiž nezakryjete, paštika nevzhledně zhnědne.

Kuřecí paštika v bíle misce na dřevěném stole Jana Albrechtová

Na kolik tato pochoutka vyjde?

Cena záleží na mnoha okolnostech. Určují ji především základní suroviny, tedy játra, máslo a smetana. Koření či cibule už tak velkou roli nehrají, protože na dochucení potřebujete opravdu nepatrné množství, přičemž úplně bohatě stačí paštiku opepřit, osolit a případně přidat trochu česneku.

Pusťte se do vaření

Jak se ceny základních surovin v obchodě pohybují

  • 500 gramů mražených kuřecích jater koupíte v obchodě běžně i bez akce pod 30 Kč. Čerstvá jsou nicméně mnohem lepší.
  • 30% smetana je v akcích skoro pořád, stačí si ji pohlídat. Jeden kelímek stojí okolo 20 Kč.
  • Máslo bývá v obchodě v akcích také velmi často, a stává dokonce i pod 30 Kč, počítejte ovšem raději se 40 Kč. Vzhledem k tomu, že je ho potřeba jen půlka, tj. 125 g, vyjde vás na nějakých 20 Kč.
  • A cibule? Kilo v obchodech v akci stojí 9,90 Kč.
  • U koření pak záleží jen na vás, zda chcete do paštiky kardamom, koriandr a skořici přidávat. Tyto druhy však obvykle v domácnosti nechybí – sůl a pepř jsou samozřejmostí. Použít můžete pochopitelně i úplně jiné druhy koření, případně čerstvé bylinky.

Podtrženo, sečteno

Pokud tedy sečtete hlavní suroviny – játra, smetanu a máslo – vyjdou vás na 70 Kč, což vůbec není špatné. A pokud je pořídíte za akční ceny, budou vás stát ještě méně. Více než cena paštiky vás ale jistě nadchne její chuť – ta je totiž dokonalá!