Pokud existuje nějaký jednoduchý recept, který nikdy nezklame, neomrzí a vždy hosty nadchne, je to určitě domácí paštika z kuřecích jater. Paštiku si jen málokdo dělá doma sám, a přitom je tak jednoduchá. Navíc si můžete vymyslet nespočet variací – a misku od vaší paštiky hosté vždy vyleští chlebem dočista.
Paštika se dá udělat na víně, na pivě nebo whisky s vinným želé nahoře, s brusinkami, borůvkami, hruškami, se smetanou na šlehání, zakysanou smetanou, s máslem, sádlem či pomazánkovým máslem. Prostě na co si vzpomenete – vždy bude za hvězdu slavnostního stolu.
Recept na paštiku z kuřecích jater, který najdete níže, je osvědčený, a nemusíte se tedy bát, že byste něco pokazili. Jednodušší už být nemůže.
Spousta lidí si paradoxně bude myslet, že udělat paštiku je náročné – i proto si ji raději koupí v obchodě. Kupovaná však nebude nikdy tak dobrá jako ta domácí. Ba co víc, v obchodech by vás mohla přijít opravdu draho, paštika podle tohoto receptu vás ale vyjde jen na pár desítek korun. Čerstvá játra totiž koupíte i za cca 35 Kč.
Kupte se slevou Paštika Pikok.
Na přípravu jater je ideální vyšší hrnec, neboť je v něm budete poté mixovat. Preventivně si také můžete okolo mixéru a hrnce omotat utěrku, aby zachytila kousky rozmixovaných jater, a ty tak neskončily všude kolem.
Kupte se slevou Máslo Jihočeské Madeta.
Tip: Pokud chcete mít paštiku nadýchanou, vyšlehejte ji zastudena šlehačem.
Nejprve paštika bývá poměrně dost tekutá, jelikož je ještě teplá. Bude se vám však skvěle přemisťovat do misek a snadno ji vyškrábnete stěrkou. Až vychladne, bude však dokonale tuhá a půjde skvěle roztírat. Po zchladnutí paštiky umístěte misku do mikrotenového sáčku nebo ji přikryjte potravinářskou fólií. Pokud ji totiž nezakryjete, paštika nevzhledně zhnědne.
Cena záleží na mnoha okolnostech. Určují ji především základní suroviny, tedy játra, máslo a smetana. Koření či cibule už tak velkou roli nehrají, protože na dochucení potřebujete opravdu nepatrné množství, přičemž úplně bohatě stačí paštiku opepřit, osolit a případně přidat trochu česneku.
Kupte se slevou Smetana ke šlehání Kunín 31%.
Pokud tedy sečtete hlavní suroviny – játra, smetanu a máslo – vyjdou vás na 70 Kč, což vůbec není špatné. A pokud je pořídíte za akční ceny, budou vás stát ještě méně. Více než cena paštiky vás ale jistě nadchne její chuť – ta je totiž dokonalá!