Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Rychlá domácí paštika z kuřecích jater se smetanou

Rychlá domácí paštika z kuřecích jater se smetanou

Pokud existuje nějaký jednoduchý recept, který nikdy nezklame, neomrzí a vždy hosty nadchne, je to určitě domácí paštika z kuřecích jater. Paštiku si jen málokdo dělá doma sám, a přitom je tak jednoduchá. Navíc může být pokaždé jiná, můžete si vymyslet nespočet variací a vždy hosté misku od paštiky vyleští chlebem dočista.

Přečtěte si také

Odborníci zaznamenali nejrychlejší růst cen od roku 2012. Zdražují se potraviny i bydlení
Odborníci zaznamenali nejrychlejší růst cen od roku 2012. Zdražují se potraviny i bydlení

Játrovou paštiku můžete připravit na nekonečně mnoho způsobů

Paštika se dá udělat na víně, na pivě, whisky s vinným želé nahoře, s brusinkami, borůvkami, hruškami, se smetanou na šlehání, zakysanou smetanou, s máslem, sádlem, pomazánkovým máslem. Prostě na co si vzpomenete – vždy bude za hvězdu slavnostního stolu.

Recept na paštiku z kuřecích jater, který najdete níže, je osvědčený, a nemusíte se tedy bát, že byste něco pokazili. Jednodušší být už nemůže.

Skořice je jednou z ingrediencí, které byste v paštice možná nečekali

Vyjde vás jen na pár desítek korun

Spousta lidí si paradoxně bude myslet, že udělat paštiku je náročné, to je také důvod, proč si ji raději koupí v obchodě. Ale kupovaná paštika nebude nikdy tak dobrá jako ta vaše domácí, navíc vás bude stát mnohonásobně víc. Oproti tomu paštika podle tohoto receptu vyjde na pár desítek korun. Čerstvá játra totiž koupíte i za cca 35 Kč. 

Co budete na játrovou paštiku potřebovat?

  • 500 gramů kuřecích jater
  • ½ másla
  • olej
  • 1 kelímek alespoň 30% smetany
  • 2 menší cibule
  • sůl
  • kardamom mletý
  • koriandr mletý
  • bílý pepř mletý (použít můžete klidně černý)
  • skořice

Dobrá rada nad zlato

Ideální na přípravu jater je vyšší hrnec, neboť je v něm budete poté mixovat. Preventivně si také můžete okolo mixéru a hrnce omotat utěrku, aby zachytila kousky rozmixovaných jater, a ty pak neskončily všude kolem. 

Očištěná kuřecí játra s cibulkou

Postup přípravy

  1. Nakrájejte dvě menší cibule na kostičky, nemusí být nijak malé, ve finále totiž všechny ingredience rozmixujete tyčovým mixérem.
  2. Zatímco budete krájet cibuli, na varné desce si nejlépe v hrnci rozehřejte olej, na kterém potom osmažíte cibulku.
  3. Játra očistěte od blanek, přidejte k cibulce a společně je upražte.
  4. Jakmile budou játra hotová, přidejte k nim kelímek 30% smetany, promíchejte, přikryjte poličkou a nechte chvíli vařit. Po cca 5 minutách vypněte sporák.
  5. Játra s cibulí a smetanou pak zatepla najemno umixujte.
  6. Následně přidejte máslo, které se v teplé játrové pastě hezky rozpustí.
  7. Paštiku ochuťte podle toho, jak jste zvyklí. V této paštice je sůl, kardamom, koriandr, bílý pepř a skořice.

Tip: Pokud chcete mít paštiku nadýchanou, vyšlehejte ji zastudena šlehačem.

Máslo se krásně v horkých rozmixovaných játrech rozpustí

Zpočátku bude paštika příliš tekutá

Nejprve bývá paštika poměrně dost tekutá, to proto, že je ještě teplá. Bude se vám však skvěle přemisťovat do misek a mističek a snadno ji vyškrábete stěrkou. Až paštika vychladne, bude dokonale tuhá a skvěle se roztírat.

Jakmile paštika zchladne, umístěte misku do mikrotenového sáčku anebo ji zadělejte potravinářskou fólií. Pokud ji totiž nezakryjete, paštika nevzhledně zhnědne.

Teplá paštika se vám bude skvěle přemisťovat do misek

Na kolik tato játrová paštika vyjde?

Cena záleží na mnoha okolnostech. Určují ji především základní suroviny, tedy játra, máslo a smetana. Koření či cibule už tak velkou roli nehrají, protože na dochucení potřebujete opravdu nepatrné množství, přičemž úplně bohatě stačí paštiku opepřit, osolit, případně přidat trochu česneku.

Můžou se dát játra do mrazáku? Jasně!

Jak se ceny základních surovin v obchodě pohybují

  • 500 gramů mražených kuřecích jater koupíte v obchodě běžně i bez akce pod 30 Kč. Čerstvá játra jsou však mnohem lepší.
  • 30% smetana je v akcích skoro pořád, chce to jen si je hlídat. Kelímek 33% smetany stojí okolo 20 Kč
  • Máslo bývá v obchodě v akcích také velmi často a stává dokonce i pod 30 Kč, ale počítejte raději se 30 Kč. Vzhledem k tomu, že je ho potřeba jen půlka, tj. 125 g, vyjde vás na nějakých 15 Kč.
  • A cibule? Kilo v obchodech v akci stojí 9,90 Kč.
  • A co koření? Záleží jen na vás, zda chcete do paštiky kardamom, koriandr a skořici přidávat. Tyto druhy koření však obvykle v domácnosti nechybí. Sůl a pepř jsou pak samozřejmostí. Použít můžete pochopitelně i úplně jiné druhy koření, případně čerstvé bylinky.

Podtrženo, sečteno

Pokud tedy sečtete hlavní suroviny – játra, smetanu a máslo, vyjdou vás na 65 Kč, což vůbec není špatné. A pokud je navíc pořídíte za akční ceny, budou vás stát ještě méně.

Ovšem víc než cena paštiky vás jistě nadchne její chuť. Je prostě dokonalá!