Myslíte, že solíte málo? Tyhle potraviny vám denní dávku překročí už během dopoledne – pozor na pečivo i müsli

Žena u stolu s talířem jídla odmítá od protisedícího člověka solničku frantic00 / Shutterstock.com

Sůl má v našich kuchyních své nezastupitelné místo. Dokáže účinně konzervovat potraviny a vyladit chuť pokrmu. Jen těžko si dokážeme představit vaření bez soli. Podle WHO bychom neměli konzumovat více než 5–6 g soli denně. Bohužel solíme až dvojnásobně více, než je doporučená denní dávka. To může mít za následek hypertenzi a kardiovaskulární onemocnění. Přinášíme vám seznam potravin, které obsahují nejvíce soli, a tipy výživové poradkyně, jak snížit příjem soli na doporučenou úroveň.

Přečtěte si také

Češi při nákupech často sahají po privátních značkách, protože jsou levnější. Ne vždy to ale platí, ukazují data

Denní příjem sodíku

Sůl se skládá ze 40 % sodíku a 60 % chloridu. Sodík je prvek nezbytný pro zdraví a život. Doporučené množství soli, které bychom měli denně maximálně zkonzumovat, je 5 gramů, což odpovídá jedné čajové lžičce. Od 1. 1. 2017 mají výrobci potravin povinnost uvádět množství soli na obalech,“ uvedla pro redakci Kupi Linda Vrátná, výživová poradkyně.

Jaké jsou důsledky nadměrného příjmu soli ve stravě?

„Příliš velký příjem soli vede k nadměrnému množství sodíku ve stravě, což přispívá k vyššímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, jako jsou hypertenze (vysoký krevní tlak), cévní mozková příhoda (mrtvice) nebo třeba ateroskleróza (ukládání tuků do stěn cév),“ varuje výživová poradkyně.

Dokonce zvýšený obsah soli ve stravě kojenců už může zakládat dispozici k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít za následek rozvoj dalších onemocnění (proto dětem nesolíme jídlo do 1 roku a do 3 let omezujeme sůl na minimum).

Které potraviny mají nejvíce soli?

Spousta potravin má velmi vysoký obsah soli a často je konzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Lidé, kteří trpí hypertenzí nebo jinými kardiovaskulárními onemocněními, by navíc tyto potraviny s vysokým obsahem soli měli vyloučit nebo výrazně omezit ve prospěch svého zdraví. „Nejvíce soli obsahují ultrazpracované potraviny neboli hotové výrobky a polotovary,“ informuje Linda Vrátná.

Instantní nudlová polévka v produktovém obalu P Photos Brazil / Shutterstock.com

8 potravin, které obsahují mnohem více soli, než si myslíte

  1. Instantní polévky – naprostou solnou bombou jsou instantní nudlové polévky, které mohou obsahovat až 750 mg soli na porci.
  2. Uzeniny – salámy a klobásy balené ve fólii obsahují velké množství soli. Sušená šunka dokonce až 5 g soli.
  3. Sýry – jsou sice zdrojem vápníku a vitamínu D, ale lidé s hypertenzí by si měli vybírat pouze určité druhy sýrů. Pozor na řecký sýr feta, halloumi či sýry s modrou plísní, ty obsahují soli nejvíce. Naopak nejméně soli obsahuje třeba mozzarella.
  4. Hotové omáčky a marinády – pouhá jedna čajová lžička sójové omáčky může obsahovat přes 1 000 mg soli. Velké množství sodíku najdete také v hotových omáčkách na špagety a kečupu.
  5. Slané pochutiny – brambůrky, popcorn a slané tyčinky jsou dobroty, které si vychutnáváme v kině, při sledování filmu doma nebo s přáteli při pití alkoholu. Je dobré si uvědomit, že kromě vysokého obsahu kalorií jsou tyto výrobky také bohaté na sůl, například solené tyčinky obsahují 2,7 g soli ve 100 g.
  6. Chléb a jiné pečivo – Mnozí z nás si nedokážou představit týden bez chleba, rohlíků nebo jiného druhu pečiva. Ale ani běžně konzumovaný chléb v naší zemi není bez soli. Nejvyšší množství, až tři procenta, se nachází v pšeničných bagetách.
  7. Uzené a konzervované ryby – tučné mořské ryby, jako je losos, makrela, sleď a tuňák, jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných omega-2 mastných kyselin – pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nevýhodou těchto produktů je vysoký obsah soli, konzervované ančovičky mají až 9 g soli ve 100 g, uzený losos 3,7 g soli ve 100 g.
  8. Obiloviny, müsli a granola – čokoládové kuličky nebo medové müssli nejsou vhodnou volbou ke snídani. Kromě cukru, melasy, glukózového sirupu, palmového oleje a mnoha dalších barviv obsahují také sůl. Nejvíce soli najdete v kukuřičných lupíncích. Mohou obsahovat až 2,25 g na 100 g. 
  • Tip: Zaměřte se na cereálie s nízkým obsahem sodíku nebo se držte staré dobré klasiky – ovesné kaše.
Různé druhy slaných pochutin v bílých miskách baibaz / Shutterstock.com

Jak omezit sůl ve stravě?

Jak je vidět z výše uvedených informací, potraviny s vysokým obsahem soli jsou vysoce průmyslově zpracované. Čerstvá zelenina, ovoce, čerstvé mléko, ořechy ani nezpracované obiloviny vysoký obsah soli neobsahují. Vyplatí se sestavit jídelníček z čerstvých produktů a vyhnout se těm, které prošly procesem zpracování. Koneckonců i popcorn si můžete vyrobit sami doma a přidat pouze malé množství soli. Místo chipsů nebo krekrů je lepší připravit zeleninové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem.

„Jde o komplex opatření, mezi která patří edukace veřejnosti naučit se číst etikety na obalech a rozumět jim. Dále určitě omezením konzumace ultrazpracovaných potravin, nahrazením soli bylinkami a kořením. A v neposlední řadě je i namístě spolupráce s nutričními (výživovými) terapeuty a poradci,“ dodává na závěr Linda Vrátná.

Zdroje: Kupi.cz, Linda Vrátná (výživová poradkyně)