Pečení cukroví se blíží a s ním i každoroční maraton mezi troubou a kanceláří. Letos to zkuste jinak. S naším pečicím kalendářem zvládnete všechno včas, bez chaosu a bez připálených vanilkových rohlíčků. Stačí si rozvrhnout čtyři adventní víkendy a užít si advent s čistou kuchyní i hlavou.
Každý rok si to říkáme – „Letos jen tři druhy!“ A nakonec končíme s patnácti krabicemi a drobečky i ve spíži. Jenže bez vůně vanilky a perníčků to prostě nejsou Vánoce. Dobrá zpráva? Dá se to zvládnout bez chaosu, jen je potřeba plán. Takový, který počítá s časem, odpočinkem i akcemi na máslo.
Poslední listopadové dny jsou ideální pro přípravu. Sepište si seznam cukroví, které chcete letos mít na stole – od klasických rohlíčků po moderní pistáciové kuličky. Projděte si recepty, zkontrolujte zásoby a doplňte, co chybí. Máslo, ořechy, mouka a čokoláda bývají v tomto období nejdražší, ale podle dat Kupi se dá nákupem v akcích ušetřit v průměru až 30 %.
Nezapomeňte ani na vybavení – formičky, pečicí papír, dózy, plechy nebo krabice s víkem. A kdo peče štólu, vánoční pudink nebo opilý dort, měl by začít právě teď. Tyto dezerty potřebují několik týdnů k rozležení.
Provoňte domov už teď – domácí vanilkový cukr připravíte snadno. Vanilkový lusk dejte do nádoby s moučkovým cukrem a nechte alespoň dva týdny odležet. Výsledkem bude přirozené aroma bez umělých přísad.
Flotsam / Shutterstock.com
Začněte suchými druhy, které se časem rozleží a zjemní. První adventní víkend patří perníčkům, lineckému cukroví, išlským dortíčkům, košíčkům a těstům na pracny. Těsta nechte v lednici den dva odpočívat, aby se lépe zpracovávala a lépe chutnala.
„Nejčastější chybou bývá uspěchané pečení hned po zadělání těsta,“ upozorňuje cukrářka Pavla Králová, která se pečením zabývá přes dvacet let. „Máslo se musí spojit s moukou, těsto si potřebuje sednout. Pečení je pak jednodušší a cukroví křehčí.“
Perníčky pečte jako první. Nechte je „vydýchat“, aby změkly. Pokud plánujete perníkovou chaloupku, teď je ten pravý čas – stihne se dokonale rozležet. Upečené kousky uchovávejte v krabicích s víkem, ideálně v chladné spíži nebo na balkoně, kde není vlhko.
Vinné cukroví patří mezi tradiční vánoční dobroty a na svátečním stole zmizí během chvilky. Skládá se pouze ze tří ingrediencí, jeho příprava je tedy velmi rychlá a jednoduchá. V troubě se cukroví krásně nafoukne a poté stačí jen obalit v cukru.
Týden po prvním pečení přichází čas na zdobení perníčků a pečení cukroví, které potřebuje rozležet – zázvorky, rohlíčky, pracny nebo myslivecké knoflíčky. Teď můžete začít slepovat linecké marmeládou, ale máslové krémy si ještě nechte na později.
Podle cukráře Tomáše Vítka je ideální teplota pro skladování většiny druhů mezi 5 a 10 stupni Celsia. „V panelácích lze cukroví skladovat v uzavíratelných plastových boxech na balkoně, ale pozor na přímé slunce a vlhkost. V rodinných domech se vyplatí chladnější spíž nebo garáž, kde nemrzne.“
Teď přichází ta nejvoňavější část. Máslové, oříškové, pistáciové i čokoládové krémy se konečně dostávají ke slovu. Plňte linecké, slepujte išlské dortíčky, vytvářejte malé sendviče a dekorujte.
Během třetího adventu je ideální připravit i druhy, které se rozleží rychleji – například mandlové sušenky, srdíčka, citrónové hvězdičky nebo kávová zrna. Pokud pečete s dětmi, zkuste jim svěřit zdobení. Není dokonalé, ale přináší radost a to je to, o co o Vánocích jde.
Těsně před Vánoci přichází chvíle pro nepečené druhy. Rumové koule, vosí hnízda, kokosky, rolády a kuličky připravíte rychle, nezabírají troubu a krásně doplní zbytek výběru.
Masarykovo cukroví s lískovými oříšky (občas označováno také jako Masarykovy knoflíky) patří mezi tradiční druhy vánočního cukroví. Jméno mu propůjčil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který si na tomto druhu cukroví prý nesmírně rád pochutnával. A připravit si tuto sladkou dobrotu můžete i vy podle našeho receptu.
Suché druhy (linecké, rohlíčky, perníčky) skladujte v krabicích s víkem, v chladu a suchu. Křehké druhy s krémem patří do chladu nebo lednice.
Nepečené cukroví uchovávejte v uzavřené dóze, nejlépe oddělené papírem, aby se neslepilo.
Cukroví skladované na balkoně musí být chráněné před sluncem, deštěm a přímým mrazem. Ideální jsou plastové boxy s těsněním.
New Africa / Shutterstock.com
Mgr. Pavla Králová, cukrářka a lektorka cukrářských kurzů: „Lidé často podceňují přípravu. Dobrý cukrář začíná plánovat už v listopadu. Uležené těsto má úplně jinou texturu a chuť. A pokud si připravíte vše dopředu, advent přestane být maratonem.“
Bc. Radka Machová, odbornice na skladování potravin: „Nejdůležitější je oddělit jednotlivé druhy. Linecké absorbuje vůni rumových koulí a pracny zvlhnou, pokud jsou ve stejné dóze. Používejte pečicí papír jako oddělovač a skladujte podle teploty.“
Pečení cukroví nemusí být stres, když se na něj díváte jako na malý adventní rituál. Kousek po kousku, víkend po víkendu. S trochou plánování, akčními nákupy a vůní vanilky zvládnete letos advent v klidu. A možná i s volným večerem na pohádku.
Zdroj: Kupi.cz, Rozhovory a odborné konzultace s Pavlou Královou, Tomášem Vítkem a Radkou Machovou pro redakci Kupi (2025)