Červená řepa patří mezi oblíbenou podzimní kořenovou zeleninu. Používá se v receptech na zdravé saláty a společně se zelím tvoří základ pro oblíbenou polévku boršč. Kdy je nejlepší čas na sklizeň červené řepy na zimu a jak ji správně skladovat, poradí zkušený zemědělec.
„Prvním znakem je velikost kořene. Řepu určenou k běžné spotřebě lze sklízet, když je její průměr 5–8 cm. Vzhled listů také může naznačovat zralost, starší, vnější listy mohou začít mírně žloutnout nebo vadnout,“ sdělil pro redakci Kupi zemědělec Pavel Marčák.
Sklizeň červené řepy závisí na:
Rané odrůdy, například Červená koule, jsou zralé dříve – obvykle po 60 dnech. Pozdní odrůdy, jako je Cylindra, dozrávají déle – cca 100 dní, ale jsou vhodnější pro dlouhodobé skladování. Řepa zasetá na jaře je zralá v létě, zatímco později zasetá řepa dozrává na podzim.
„Řepa se musí vykopat před prvními mrazy. Ideální doba pro její sklizeň je září, říjen, případně začátek listopadu, když počasí dovolí. Pozor! Při sklizni červené řepy se nesmí poškodit kořeny, protože jinak ztratí hodně mízy a špatně se skladují,“ upozorňuje Pavel Marčák, který s oblibou říká, že pěstovat červenou řepu může každý, neboť ji neohrožují téměř žádní škůdci a při troše péče vzejde každému.
Pro správný růst potřebuje řepa stálou půdní vlhkost a dostatek slunečního záření.
Renáta Šestáková / Kupi.cz
Po vykopání a vyčištění od půdy je potřeba řepu krátce předsušit. Rozložte ji na několik hodin na stinné a dobře větrané místo. Nesmíte ji vystavit přímému slunci, to by mohlo řepu vysušit.
„Ideální skladovací prostředí pro řepu je chladné, tmavé a vlhké místo, například sklep. Optimální teplota 1 až 4°C. Skladovat ji můžete ve vrstvách v krabicích s vlhkým pískem, pilinami nebo rašelinou,“ dodává pan Marčák. Další vhodný způsob jsou perforované plastové sáčky, které umožňují cirkulaci vzduchu a zároveň udržují vhodnou vlhkost.
Stejně jako u ostatní zeleniny nesmí být řepa mechanicky poškozená. Jakékoli pohmožděniny a vrypy slupky snižují trvanlivost a podporují rozvoj chorob. Uskladněnou řepu pravidelně kontrolujte a odstraňujte všechny špatné kusy.
V případě, že nemáte sklep nebo spíž, můžete řepu nechat v lednici, kde vám vydrží až 2 měsíce. Měla by se omýt, osušit a umístit do sáčku. Červenou řepu máme i v mrazáku – nakrájenou na kousky, přesně na porci boršče a zabalenou do malých sáčků. V zimě jako když najdete!
Další možností, jak červenou řepu uchovat, je zavařením ve sladkokyselém nálevu, který se dá na mnoho způsobů okořenit. Řepu můžete také grilovat, péct, dusit, přidat ji do pomazánek či dezertů.
Ratov Maxim / Shutterstock.com
Já ji mám nejraději na způsob carpaccia. Připravím si velký kus alobalu, položím na něj řepu, osolím a přidám česnek. Zakápnu olejem a octem, přidám pepř a alobal pevně uzavřu a dám péct do trouby. Zhruba po hodině je řepa upečená a musí se propíchnout špejlí, aby vyšla ven pára. Řepa se oloupe a nechá vychladnout.
Mezitím si na pánvi připravím karamelizovanou cibulku. Řepu nakrájím na tenké plátky, naskládám na talíř, pokladu rukolou, balkánským sýrem, karamelizovanou cibulkou a přeliji zálivkou.
Dobrou chuť!
Zdroj: Kupi.cz, Pavel Marčák – zemědělec, osobní zkušenosti redaktorky