Čaj rozhodně patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Oblíbenou volbou jsou sáčkové varianty. Je to rychlé, pohodlné a levné. Stačí zalít horkou vodou a během pár minut držíme v ruce voňavý šálek. Jenže málokdo ví, co se vlastně skrývá uvnitř malého papírového sáčku. V mnoha případech totiž nejde o celé lístky, ale o prach a drobné zlomky, které zůstaly po zpracování kvalitnějších směsí.
Během výroby čaje se sklizené lístky nejdříve pečlivě třídí. Celé, neporušené lístky míří do prémiových balení pro náročnější zákazníky. Polámané kousky patří do tzv. broken čajů, které jsou stále ještě poměrně kvalitní, ale chuť už není na tak vysoké úrovni. V poslední kategorii byste našli už úplně malé kousky a jemný prach, odborně označovaný jako fannings. A právě to často končí v klasických čajových sáčcích.
Drobounké čajové částečky mají obrovskou plochu, a proto se v horké vodě louhují rychleji. Nápoj je pak sice silnější a tmavší, často ale postrádá jemné tóny a vůni, kterou známe z kvalitních sypaných čajů. Místo komplexní chuti se tak dostaví spíš trpkost a hořkost.
„U levnějších čajů je celkem logické, že se do nich často musí vybrat méně kvalitní surovina nebo ten prach. Samozřejmě to neznamená, že je to tak vždy, ovšem riziko je určitě větší. Určitě jsou i porcované čaje, které jsou tvořené kvalitní surovinou, ale oproti sypaným čajům je zde vždy nulová možnost vizuální kontroly. U sypaného čaje si kvalitu člověk posoudí, vidí, rozhodne se, zda chce koupit, nebo ne,“ říká pro Kupi o sáčkových čajích Petr Zelík z Oxalis, firmy specializující se na čaj a kávu.
Výhodou sáčkových čajů je jejich jednoduchost. Skvěle se hodí do kanceláře, na cesty nebo když potřebujeme rychle připravit horký nápoj bez nějakého vybavení. Další věc, kterou si mnoho lidí neuvědomuje, je samotný obal sáčku.
Některé levnější značky používají sáčky s obsahem mikroplastů nebo lepidel, které při zalití horkou vodou uvolňují nežádoucí látky. I když stále ještě nejsou úplně prozkoumány dlouhodobé účinky na zdraví a škodlivost čajových sáčků, některé studie už varují před kumulativním efektem.
To potvrzuje i Petr Zelík z Oxalis: „Sáčky jsou z různých materiálů a mohou obsahovat plasty. Vzhledem k tomu, že mikroplasty se do těla dostávají z různých zdrojů, může být tohle jeden z nich. Jako další problém vidím i různá lepidla nebo kovové části na sáčcích, ze kterých se po zalití teplou vodou může ledacos uvolňovat.“
New Africa / Shutterstock.com
Volně sypané čaje obsahují celé lístky nebo jejich větší části. Díky tomu se uvolňují pomaleji a postupně a váš nápoj získává bohatší chuť i aroma. Rozdíl poznáte nejen na jazyku, ale i v samotném zážitku z pití. Sypaný čaj navíc často umožňuje více nálevů, zatímco sáček většinou skončí v koši po jednom použití.
Je pravda, že sypaný čaj může být o něco dražší a příprava není tak pohodlná, ovšem odměnou je vám lepší kvalita, možnost vybírat z mnoha různých druhů, vidět kvalitu daného čaje na vlastní oči a celkově lepší zážitek. Zatímco sáčkový čaj si obvykle vychutnáme jako rychlý teplý nápoj, sypaný čaj se stává malým rituálem.
„Všechno je to o osobních preferencích, ale celkově má chuť sypaných čajů větší šíři a hloubku. Lístky sypaných čajů jsou obvykle větší a typicky kvalitnější než ty v sáčcích, které obvykle obsahují převážně malé částice lístků. Navíc se sypané lístky mohou v konvici nebo šálku roztáhnout a vystavit tak větší část svého povrchu vodě, což umocňuje chuť,“ vysvětluje Michelle M. Francl, profesorka chemie na Bryn Mawr College v Pensylvánii a autorka knihy Steeped: The Chemistry of Tea, v průzkumu spotřebitelské organizace Consumer Reports.
Ne všichni milovníci čaje ale souhlasí s názorem, že by prach v čajových sáčcích byl nějak špatný a bez problémů jej pijí. Redakce proto oslovila několik čtenářů. Někteří to vůbec neřeší: „Je to prostě prášek z čajových lístků a nemám žádný problém to pít. Nevidím na tom nic nezdravého.“ Zatímco jiní jsou trochu zdrženlivější: „Je to normální a pitelné, i když obecně platí, že čím kvalitnější čaj, tím méně tam takových částic člověk bude mít. Čaje v sáčcích jsou skoro vždy horší kvality než sypané, i když i tady jsou dostupné různé stupně kvality.“
Plateresca / Shutterstock.com
Obecně kvalitnější a chuťově lepší jsou sypané čaje, ovšem automaticky to neznamená, že sáčkový čaj musí být horší. Je ale nutné mnohem pečlivěji vybírat, od koho nakupujete. Když se pro něj rozhodnete, ověřte si výrobce, místo, odkud čaj bere, jeho zpracování, skladování apod. Dnes jsou už dostupné i sáčky neobsahující plasty a jiné problematické látky. Je vidět, že trh se v tomto ohledu hodně posunul. Přesto ti opravdoví milovníci čaje stále nedají dopustit na sypanou variantu, která bude mít vždycky úplně jiné kouzlo.
Zdroje: Petr Zelík z Oxalis pro Kupi.cz, Medical Xpress, Consumer Reports