Recept na muffiny s levandulí a citronem, které provoní celý dům

Levandulové muffiny matka_Wariatka / Shutterstock.com

Citronovo-levandulové muffiny voní po létě a chutnají jako malý výlet do Provence. Tahle kombinace jemné květinové vůně a osvěžujícího citrusového nádechu vykouzlí dokonalou svačinu ke kávě, pikniku i víkendovému lenošení. Jednoduché na přípravu, nádherné na pohled a neodolatelné na talíři.

Přečtěte si také

Socialistický nábytek, který měl doma každý: Kuchyně Asta, ikonická skříňka U-460 i rohová lavice se staly legendou

Muffiny mají kouzlo v tom, že se dají přizpůsobit každé náladě i sezóně. A tyhle konkrétní? Jsou jako z pohlednice z jihu Francie. Levandule evokuje prosluněné lány Provence, citron přináší sluneční svěžest a dohromady vytvářejí výjimečnou kombinaci, která není jen chutná, ale i trochu poetická. Je to dezert pro chvíle, kdy si chcete dát pauzu a zároveň udělat dojem. Ať už pečete pro návštěvu, nebo si jen chcete osladit den, tyhle muffiny nezklamou.

Levandule v kuchyni: krása, která umí víc než jen vonět

Levanduli si většina lidí spojuje s voňavými sáčky do prádelníku nebo koupelovými oleji, ale v kuchyni má své pevné místo – pokud víte, jak s ní zacházet. Kulinářská levandule je odrůda určená přímo pro vaření a pečení. Má jemnější, méně mýdlovou chuť a v malém množství dokáže dodat pokrmům sofistikovanou květinovou notu. V kombinaci s citronem krásně vynikne a nepřebije ostatní chutě. Je to voňavý trik, který ocení každý milovník netradičních receptů.

Levandulovo-citronové muffiny – recept

  • Počet porcí: 12 porcí
  • Délka přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička (5 g) prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky (2,5 g) jedlé sody
  • 1,5 lžičky (3 g) soli
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce (8 g) sušené kulinářské levandule
  • 240 ml mléka
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry (z 1 citronu)
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
Levandulové sušenky s citronovým krémem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Levandulové sušenky s citronovým krémem

Levandulové sušenky s citronovým krémem vám přinesou tu pravou atmosféru léta. Kombinace vůně levandule s osvěžující chutí citronu připomene slunné dny a pohodu prázdnin. Tyto lahodné sušenky si můžete připravit kdykoli budete toužit po troše letní nálady. Pečení je středně náročné, ale výsledek rozhodně stojí za to. Citronový krém dodá sušenkám jemnou kyselost a levandule jim vdechne nezaměnitelnou vůni.

Levandulové sušenky s citronovým krémem

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Připravte si formu na muffiny, vyložte ji papírovými košíčky nebo ji lehce vymažte tukem.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přisypte cukr a sušenou levanduli, důkladně promíchejte.
  3. V druhé míse vyšlehejte mléko s olejem, vejci, citronovou kůrou a citronovou šťávou, dokud nebude směs krásně hladká.
  4. Tekuté suroviny vlijte do suchých a jemně promíchejte, jen co se vše spojí. Těsto nemíchejte zbytečně dlouho, aby muffiny zůstaly měkké a nadýchané.
  5. Lžící rozdělte těsto rovnoměrně do formiček, každou naplňte přibližně do tří čtvrtin.
  6. Vložte do předehřáté trouby a pečte 18 až 22 minut, muffiny by měly být zlatavé a špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.
  7. Po upečení nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formě, pak je přesuňte na mřížku, aby se zespodu nezapařily.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Jestli máte rádi výraznější chuť levandule, nebojte se jí přidat o trochu víc, ale pozor na hořkost, která může převažovat. Používám vždy sušenou kulinářskou levanduli z prověřených zdrojů, aby chuť byla jemná a příjemná.
  • Citronovou kůru nastrouhejte přímo z bio citronu, protože ta voní mnohem lépe a není potřeba ji dál upravovat.
  • Při míchání těsta buďte trpěliví a nešlehejte příliš dlouho, muffiny tak zůstanou krásně nadýchané.
  • Pokud chcete ozvláštnit vzhled, můžete hotové muffiny ještě posypat cukrem krystalem nebo přidat trochu medu do těsta pro jemnější sladkost.
  • A pro opravdu luxusní verzi zkuste do těsta přidat hrst nasekaných ořechů nebo sušených brusinek.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz