Apetito končí. Po 152 letech mlékárna uzavírá závod kvůli poklesu zájmu o tavené sýry

Krabička sýru Apetito na stole s pečivem Kupi.cz

Mlékárna s více než stoletou tradicí v Hodoníně zavírá brány. Francouzská Savencia přesune výrobu tavených sýrů do Německa. Pro stovku zaměstnanců to znamená hledání nového uplatnění. A region s nejvyšší nezaměstnaností v kraji přichází o další práci.

Přečtěte si také

WC v obchodech: V supermarketech často chybí a je to o nervy. Důvodem jsou peníze

Apetito opouští Hodonín

Byla to jistota. Mlékárna v Hodoníně, která stála na tavených sýrech jako Apetito nebo Bambino, fungovala přes 150 let. Teď ale její příběh končí. Francouzská potravinářská skupina Savencia oznámila, že závod zavře v únoru 2026. Důvod? Dlouhodobý pokles poptávky po tavených sýrech a neudržitelná ekonomika provozu.

„Hodonínský závod jsme nuceni uzavřít proto, že trvale klesá poptávka po tavených sýrech a výroba zde není dlouhodobě ekonomicky udržitelná,“ uvedla firma ve své oficiální zprávě. Výroba se přesune do německého Kemptenu, kde už Savencia vyrábí obdobné produkty.

Sto lidí bez práce, region v problémech

Závod zaměstnává přibližně stovku lidí. Pro všechny to znamená jediné: výpověď. Hodonínsko navíc dlouhodobě bojuje s vysokou nezaměstnaností. Podle nejnovějších statistik úřadu práce, v květnu 2025 činila 6 %, což bylo nejvíce z celého Jihomoravského kraje.

Firma slibuje pomoc. „Pro zaměstnance jsme připravili sociální program obsahující nadstandardní odstupné, rekvalifikace či pomoc při hledání nového místa,“ uvedla Savencia.

Sýry zůstanou, ale z jiného kraje

Zákazníci o své oblíbené značky nepřijdou. Apetito, Bambino i slovenský Lunex zůstanou na trhu. Jen už nebudou mít český původ. Výroba se přesune do Německa, stejně jako část produkce z Maďarska. Důvodem je snaha o centralizaci výroby a vyšší efektivitu.

Savencia tímto krokem reaguje na tlak trhu i změny ve spotřebitelském chování. Tavené sýry už zkrátka nejsou takovým tahákem jako dřív.

Na místní obyvatele ale zpráva dopadla těžce. „Ztráta mlékárny bude citelná. Nejde jen o pracovní místa, ale i o identitu města. Tavené sýry z Hodonína zná celá republika,“ sdělila pro Kupi.cz Hana Kroupová, která v mlékárně měla v minulosti zaměstnaného otce, manžela a studentskou brigádu si zde odpracoval i její syn.

Hodonín navíc nenabízí mnoho alternativ. „Rekvalifikační programy jsou fajn, ale neřeší základní problém, nedostatek pracovních příležitostí v regionu. Lidé budou muset dojíždět nebo se stěhovat,“ dodal pro Kupi Petr Prokop z Hodonína, kterého se zavření mlékárny přímo nedotkne, ale ani on nešetřil překvapením a smutkem.

Dr. Oetker: další značka mizí z české výroby

Savencia není jediná firma, která balí kufry. Už v lednu 2025 oznámil odchod z Česka i Dr. Oetker. Jak jsme vás v lednu informovali, po 27 letech zavře svůj závod v Kladně-Kročehlavech. Výroba pudinků, práškových dezertů nebo směsí na pečení se přesune jinam. I zde bylo ohlášeno, že o práci přijde více než 100 lidí.

„Vzhledem k tomu, že možnosti rozšíření a modernizace výroby byly již vyčerpány, rozhodla se společnost závod uzavřít,“ uvedla firma v tiskové zprávě letos v lednu. Hlavními důvody byly vysoké náklady na energie, drahé suroviny a silná konkurence.

Tavené sýry, pudinky, zavařovací směsi. Produkty, které známe z dětství, mizí z českých výrobních linek. Neznamená to jejich konec, ale mění se místo, kde vznikají. A s tím i pracovní mapa Česka. Pro spotřebitele se na první pohled nic nemění. Ale pro stovky zaměstnanců jde o zásadní životní zlom.

Zdroj: Savencia, dr. Oetker, Kupi, respondenti redakce