Mlékárna s více než stoletou tradicí v Hodoníně zavírá brány. Francouzská Savencia přesune výrobu tavených sýrů do Německa. Pro stovku zaměstnanců to znamená hledání nového uplatnění. A region s nejvyšší nezaměstnaností v kraji přichází o další práci.
Byla to jistota. Mlékárna v Hodoníně, která stála na tavených sýrech jako Apetito nebo Bambino, fungovala přes 150 let. Teď ale její příběh končí. Francouzská potravinářská skupina Savencia oznámila, že závod zavře v únoru 2026. Důvod? Dlouhodobý pokles poptávky po tavených sýrech a neudržitelná ekonomika provozu.
„Hodonínský závod jsme nuceni uzavřít proto, že trvale klesá poptávka po tavených sýrech a výroba zde není dlouhodobě ekonomicky udržitelná,“ uvedla firma ve své oficiální zprávě. Výroba se přesune do německého Kemptenu, kde už Savencia vyrábí obdobné produkty.
Závod zaměstnává přibližně stovku lidí. Pro všechny to znamená jediné: výpověď. Hodonínsko navíc dlouhodobě bojuje s vysokou nezaměstnaností. Podle nejnovějších statistik úřadu práce, v květnu 2025 činila 6 %, což bylo nejvíce z celého Jihomoravského kraje.
Firma slibuje pomoc. „Pro zaměstnance jsme připravili sociální program obsahující nadstandardní odstupné, rekvalifikace či pomoc při hledání nového místa,“ uvedla Savencia.
Zákazníci o své oblíbené značky nepřijdou. Apetito, Bambino i slovenský Lunex zůstanou na trhu. Jen už nebudou mít český původ. Výroba se přesune do Německa, stejně jako část produkce z Maďarska. Důvodem je snaha o centralizaci výroby a vyšší efektivitu.
Savencia tímto krokem reaguje na tlak trhu i změny ve spotřebitelském chování. Tavené sýry už zkrátka nejsou takovým tahákem jako dřív.
Na místní obyvatele ale zpráva dopadla těžce. „Ztráta mlékárny bude citelná. Nejde jen o pracovní místa, ale i o identitu města. Tavené sýry z Hodonína zná celá republika,“ sdělila pro Kupi.cz Hana Kroupová, která v mlékárně měla v minulosti zaměstnaného otce, manžela a studentskou brigádu si zde odpracoval i její syn.
Hodonín navíc nenabízí mnoho alternativ. „Rekvalifikační programy jsou fajn, ale neřeší základní problém, nedostatek pracovních příležitostí v regionu. Lidé budou muset dojíždět nebo se stěhovat,“ dodal pro Kupi Petr Prokop z Hodonína, kterého se zavření mlékárny přímo nedotkne, ale ani on nešetřil překvapením a smutkem.
Savencia není jediná firma, která balí kufry. Už v lednu 2025 oznámil odchod z Česka i Dr. Oetker. Jak jsme vás v lednu informovali, po 27 letech zavře svůj závod v Kladně-Kročehlavech. Výroba pudinků, práškových dezertů nebo směsí na pečení se přesune jinam. I zde bylo ohlášeno, že o práci přijde více než 100 lidí.
„Vzhledem k tomu, že možnosti rozšíření a modernizace výroby byly již vyčerpány, rozhodla se společnost závod uzavřít,“ uvedla firma v tiskové zprávě letos v lednu. Hlavními důvody byly vysoké náklady na energie, drahé suroviny a silná konkurence.
Tavené sýry, pudinky, zavařovací směsi. Produkty, které známe z dětství, mizí z českých výrobních linek. Neznamená to jejich konec, ale mění se místo, kde vznikají. A s tím i pracovní mapa Česka. Pro spotřebitele se na první pohled nic nemění. Ale pro stovky zaměstnanců jde o zásadní životní zlom.
Zdroj: Savencia, dr. Oetker, Kupi, respondenti redakce