Podle novely Ministerstva zemědělství ČR se od září změní podmínky, za jakých budou obchody smět skladovat a prodávat vejce. Povolená pro ně bude vyšší teplota. Potravináři tuto změnu vítají, producentům i obchodníkům podle nich ušetří nemalé provozní náklady. Co všechno nová legislativy přinese? A co se změní přímo pro zákazníky?
Od 1. září bude možné vejce skladovat v prostorách s maximální teplotou do 24 °C, což je o šest stupňů Celsia více než nyní (aktuálně je povoleno max. 18 °C). Z chladných míst obchodů se tak budou moci přestěhovat i do „teplejších“ regálů.
Mohlo by se zdát, že novela nepřináší nic nového – na vajíčka mimo chladicí boxy zákazníci běžně naráží v obchodech i nyní, například když jsou v akci a jdou rychle na odbyt. Rozdíl je ale v tom, že zatímco doposud bylo možné nabízet vejce a majonézy sice mimo, ale v blízkosti chladící sekce, od září budou moci být téměř kdekoliv. Teoreticky tedy například i u pokladen nebo mezi ovocem a zeleninou.
Stejná změna se dotkne i majonéz, které je možné uchovávat při pokojové teplotě (podle informací uvedených na jejich obalu). U těch se nyní platná horní teplotní hranice 15 °C rovněž zvedne na 24 °C. Majonézy, které vyžadují skladování při nižších teplotách, v lednicích zůstanou.
Takový způsob skladování a prodávání vajec je obvyklý v mnohých evropských zemích. Vejce se běžně mimo lednice skladují například v dánských, norských nebo německých obchodech, horní hranice teploty není stanovena ani v sousedním Slovensku.
„Nízká teplota pro prodej vajec a majonézy byla typickým příkladem zbytečné a drahé regulace, kterou si kdysi vymysleli úředníci, aniž by pro to měli jakýkoliv věcný důvod. Jediné, co tato zbytečná regulace přinášela, byly vysoké provozní náklady pro české producenty i obchodníky – a tedy jejich horší konkurenceschopnost,“ sdělil redakci Kupi.cz Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.
Zrušená povinnost vejce chladit by pak měla přinést výhodu nejen producentům a obchodníkům, ale také zákazníkům. Zejména v létě, kdy se vejce přenáší z chladniček do rozpálených aut a zase zpět do lednic, může teplotní šok způsobit orosení a s tím související riziko vzniku plísní.
„Zákazníkům se může stát, že u takto ‚vychlazených‘ vajec v okamžiku přepravy z obchodu v letních měsících nebo skladování v domácnosti může dojít ke zhoršení kvality vajec až k jejich zaplísnění,“ uvádí ve stanovisku poskytnutém redakci Kupi.cz Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.
Zákazníci se rovněž u vajec prodávaných mimo chladící boxy mohou obávat nákazy bakterií salmonely. Podle odborníků nicméně žádné zvýšené riziko v této souvislosti nehrozí a v teple skladovaná vejce ohrožení zdraví spotřebitelů nezpůsobí.
„Změnu na teplotu 24 °C není v žádném případě možné vnímat jako podmínku ohrožující kvalitu a zdravotní nezávadnost vajec. Z dlouhodobé praxe v zemích EU, kde horní limit není zaveden, neexistuje žádná indicie, že by vejce představovala pro spotřebitele významnější riziko než v ČR, kde limit zavedený je,“ dodává dále ve vyjádření pro Kupi.cz Dlouhá.
Plánovaná novela představuje pro potravináře a producenty značnou úlevu. „O zrušení tohoto zbytečného (a drahého) paragrafu jsme spolu s českými producenty vajec usilovali roky a jsem moc rád, že konečně z české legislativy zmizí a budeme mít stejná pravidla, jaká platí ve zbytku Evropy. Podobných zbytečných paragrafů máme na seznamu ještě hodně a snad se podaří je postupně rušit, aby zákazníci nemuseli v cenách potravin platit zbytečnou byrokracii,“ popsal pro Kupi.cz Prouza.
Podle mnohých by ale bylo nejlepší teplotní omezení zrušit úplně. Důvodem je celý řetězec zahrnující farmy, třídírny a dopravce. Pokud se česká vejce vyváží do zahraničí, rozdílné legislativní požadavky na chlazení způsobují značné problémy.
Jak k tomu pro naši redakci dále popsala předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie, z obchodního hlediska tuzemští dodavatelé zaznamenávají problémy při dodávkách do zahraničí zejména se zmíněným zaplísněním a orosením, jelikož zahraniční odběratelé mají ve svých skladech vyšší teploty než 18 °C. Taková vejce se poté stávají rizikovými a nekonkurenceschopnými, a jak potvrzují také dozorové orgány, ve většině případů dochází k ukončení obchodní spolupráce ze strany odběratele.
Zdroj: Kupi.cz