Od stavu našich střev se odvíjí celkové zdraví, proto bychom této oblasti měli věnovat zvýšenou pozornost. Existují ale potraviny, jež našim střevům vyloženě škodí a můžeme si jejich častým jezením pěkně zavařit. Které to jsou?
Říká se, že střevo je druhý mozek, a to něco vypovídá o tom, jak moc je pro nás důležité. Bohužel dneska na nás číhá spousta lákadel, která našemu střevnímu mikrobiomu pěkně škodí, když je jíme moc často. Co bychom měli radši omezit? Zeptali jsme se na to nutriční terapeutky Markéty Gajdošové, NutrSc, RDN:
Výše zmíněné potraviny bychom měli v našem jídelníčku omezit. Už jen kvůli faktu, že je každý rok diagnostikován kolorektální karcinom až u 7 700 lidí, přičemž přibližně 3 400 pacientů podlehne.
„Střeva hrají klíčovou roli nejen v trávení a vstřebávání živin, ale i v imunitním systému, regulaci zánětu a komunikaci s mozkem skrze osu střevo–mozek. Zdravé střevní prostředí je zásadní pro celkovou fyzickou i psychickou kondici,“ uvádí pro Kupi.cz nutriční terapeutka Markéta Gajdošová a doplňuje, že „o střeva je vhodné pečovat zejména pestrou, vlákninou bohatou stravou, dostatkem tekutin, pravidelným pohybem a zvládáním stresu, který výrazně ovlivňuje střevní mikrobiom. Klíčová je konzistence ve stravovacích návycích a omezení nadměrného příjmu průmyslově zpracovaných potravin.“
Na začátku článku jsme zmínili potraviny, které nejsou se střevy kamarádi, rádi bychom uvedli i příklady, které jsou pro střeva opravdu prospěšné a jejich konzumací jim jedině prospějeme: „Střevům prospívají potraviny bohaté na prebiotika (např. cibule, česnek, pórek, čekanka), probiotika (fermentované potraviny jako kefír, kysané zelí nebo kimchi) i dostatek rozpustné i nerozpustné vlákniny z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce. Vhodná je i rozmanitost jídelníčku podporující různorodost mikrobiomu,“ radí nutriční terapeutka.
„Ve specifických případech může mít smysl doplnění probiotik, vlákniny nebo dalších látek formou suplementace, například po antibiotické léčbě nebo při trávicích obtížích. Základ by však vždy měla tvořit vyvážená, přirozená strava a případné doplňky volit cíleně a ideálně po konzultaci s odborníkem,“ zakončuje nutriční terapeutka Markéta Gajdošová, NutrSc, RDN.
Zdroje: Markéta Gajdošová, NutrSc, RDN, VOZP, ČPZP, Kupi.cz