Smažené, sladidla i limonády: Běžné potraviny z obchodu, které nám ničí střeva

Žena se drží za břicho Perfect Wave / Shutterstock.com

Od stavu našich střev se odvíjí celkové zdraví, proto bychom této oblasti měli věnovat zvýšenou pozornost. Existují ale potraviny, jež našim střevům vyloženě škodí a můžeme si jejich častým jezením pěkně zavařit. Které to jsou?

Přečtěte si také

„Cítila jsem se poníženě. Myslela jsem, že mluví o mně.“ Tereza zapnula překladač a zjistila pravdu

Potraviny, které mohou ničit náš střevní mikrobiom

Říká se, že střevo je druhý mozek, a to něco vypovídá o tom, jak moc je pro nás důležité. Bohužel dneska na nás číhá spousta lákadel, která našemu střevnímu mikrobiomu pěkně škodí, když je jíme moc často. Co bychom měli radši omezit? Zeptali jsme se na to nutriční terapeutky Markéty Gajdošové, NutrSc, RDN:

  • Sladké limonády a slazené nápoje – vysoký obsah přidaného cukru negativně ovlivňuje složení střevního mikrobiomu a podporuje množení nežádoucích bakterií.
  • Průmyslově zpracované potraviny – např. balené snacky, instantní jídla nebo pochoutkové saláty často obsahují emulgátory, konzervanty a další aditiva, která mohou narušovat střevní bariéru a způsobovat záněty.
  • Nadměrně smažená jídla – zatěžují trávicí trakt, zhoršují vstřebávání živin a mohou přispívat k nerovnováze střevní mikroflóry.
  • Alkohol a nadměrné množství kofeinu – při pravidelné konzumaci mohou dráždit střevní sliznici a narušovat přirozené procesy trávení.
  • Umělá sladidla (např. sorbitol, aspartam) – u některých lidí mohou způsobovat nadýmání, plynatost nebo průjem a dlouhodobě měnit složení mikrobiomu.

Výše zmíněné potraviny bychom měli v našem jídelníčku omezit. Už jen kvůli faktu, že je každý rok diagnostikován kolorektální karcinom až u 7 700 lidí, přičemž přibližně 3 400 pacientů podlehne.

Péče o střeva je důležitá

„Střeva hrají klíčovou roli nejen v trávení a vstřebávání živin, ale i v imunitním systému, regulaci zánětu a komunikaci s mozkem skrze osu střevo–mozek. Zdravé střevní prostředí je zásadní pro celkovou fyzickou i psychickou kondici,“ uvádí pro Kupi.cz nutriční terapeutka Markéta Gajdošová a doplňuje, že „o střeva je vhodné pečovat zejména pestrou, vlákninou bohatou stravou, dostatkem tekutin, pravidelným pohybem a zvládáním stresu, který výrazně ovlivňuje střevní mikrobiom. Klíčová je konzistence ve stravovacích návycích a omezení nadměrného příjmu průmyslově zpracovaných potravin.“

Žena pije bílý nápoj Cat Box / Shutterstock.com

Potraviny, které jsou naopak střevům prospěšné

Na začátku článku jsme zmínili potraviny, které nejsou se střevy kamarádi, rádi bychom uvedli i příklady, které jsou pro střeva opravdu prospěšné a jejich konzumací jim jedině prospějeme: „Střevům prospívají potraviny bohaté na prebiotika (např. cibule, česnek, pórek, čekanka), probiotika (fermentované potraviny jako kefír, kysané zelí nebo kimchi) i dostatek rozpustné i nerozpustné vlákniny z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce. Vhodná je i rozmanitost jídelníčku podporující různorodost mikrobiomu,“ radí nutriční terapeutka.

Suplementy jsou vhodné, nikoliv však spásné

„Ve specifických případech může mít smysl doplnění probiotik, vlákniny nebo dalších látek formou suplementace, například po antibiotické léčbě nebo při trávicích obtížích. Základ by však vždy měla tvořit vyvážená, přirozená strava a případné doplňky volit cíleně a ideálně po konzultaci s odborníkem,“ zakončuje nutriční terapeutka Markéta Gajdošová, NutrSc, RDN.

O střeva ukázkově pečuje jen hrstka z nás

  • „Přiznám se, že o střeva rozhodně nepečuji tak, jak bych měla. Nemám vůli, a tak nedokážu dodržovat všechna pravidla zdravého stravování. Jsem gurmán a ráda jím a to i nezdravé, takže jsem si vědoma toho, že má střeva dostávají zabrat.“ – Vanda.
  • „Sice nežiju moc zdravě, za to pravidelně podstupuji kolonoskopické vyšetření, abych měl jistotu.“ – Pavel
  • „Snažím se jíst rozumně a vyváženě a i když sem tam něčím zahřeším, dávám si pozor na dostatek fermentovaných a kysaných výrobků, o kterých vím, že je má střeva ocení. Navíc se krmím i probiotiky.“ – Daniela
  • „Mám velmi citlivá střeva a doslova je musím udržovat a starat se o ně jako v bavlnce. Občas podlehnu, ale nedopadá to dobře. Vzhledem ke statistikám mám i strach.“– Kevin

Zdroje: Markéta Gajdošová, NutrSc, RDN, VOZP, ČPZP, Kupi.cz