Neplaťte za kyselé mandarinky. Sladké prozradí nenápadná drobnost na etiketě

Ruka držící síťový sáček plný mandarinek, šedé pozadí Octavian Lazar / Shutterstock.com

Mandarinková sezóna je tu. S příchodem Vánoc si můžeme užívat jedny z nejlevnějších a nejlepších mandarinek v roce. Tedy dokud v nich nenarazíme na otravné pecky nebo nevábně kyselou chuť. Všemu se ale dá předejít již v obchodě. Naučte se pár chytrých triků, jak na první dobrou rozpoznat sladké mandarinky bez pecek, jak je snadno oloupat a ty kyselé nechat zesládnout.

Přečtěte si také

Legendární ochucené kávy jsou zpět! Kaufland má nové příchutě Nescafé

Jak poznat sladké mandarinky?

Pod slupku mandarinky sice přímo v obchodě nenahlédneme, úplně ale postačí prozkoumat její povrch. Všeobecně platí, že čím tmavší a sytější oranžový odstín má, tím sladší bude. Nesmí chybět ani typická výrazná vůně.

Nezapomeňte rovněž u každého plodu zkontrolovat, zda na sobě nemá promáčklá a nahnilá místa. Z těchto důvodů je vždy lepší kupovat mandarinky samostatně na váhu a nikoliv v síťkách. Jednak nebudete riskovat, že se vám v balíčku nějaký nekvalitní kousek schová, ale také budete mít jistotu čerstvosti. Výrobci totiž síťky na mandarinky záměrně dělají oranžové a červené, aby ovoci vizuálně přilepšily.

Jak vybrat mandarinky bez pecek?

I této nepříjemnosti se dá již při nákupu vyhnout, stačí prozkoumat etiketu ovoce nebo štítek s cenou a hledat informace o konkrétní odrůdě. Podle toho snáze odhadnete, jak dobře se budou plody loupat, zda budou sladké nebo spíš kyselejší a nakolik u nich hrozí výskyt semínek.

V našich supermarketech nejčastěji narazíte na tři odrůdy mandarinek: Klementine, Satsuma a Tangerine. V čem se liší a po které sáhnout?

Mladá žena si v supermarketu vybírá mandarinky a vkládá je do sáčku BearFotos / Shutterstock.com

Klementinky

Jsou ve skutečnosti hybridním křížencem mezi mandarinkami a pomeranči, díky tomu jsou obvykle zárukou sladké chuti bez pecek. Oproti „pravým“ mandarinkám mohou být plody klementinek menší, kulatější, s hladší a lesklejší sytě oranžovou slupkou (mohou se však objevovat občasná zelená místa). I tak se ale velmi dobře loupou. Nejčastěji se k nám dováží ze Španělska, Albánie nebo Maroka.

  • Tip pro nákup mandarinek v akci: Na Kupi si z databáze produktů můžete do svého seznamu oblíbených uložit přímo mandarinky klementinky. Díky tomu vám v okolí neunikne žádná sleva a nejsladší a nejoblíbenější druh mandarinek nakoupíte vždy levněji.

Satsuma

Jedná se o japonskou odrůdu. Bývá charakteristická svou volnější, měkkou slupkou, která se od dužiny velmi snadno loupe. I tyto plody jsou obvykle bez pecek, jsou ale méně sladké s lehčí kyselostí. Někteří je však upřednostňují právě pro jejich svěžejší a šťavnatější chuť.

  • Po tomto druhu mandarinek můžete sáhnout i v případě, kdy máte v plánu slupky dále využívat, například k nasušení, přípravě domácích odvarů pro krásné vlasy i pleť nebo výrobě přírodních osvěžovačů vzduchu. Snadno je totiž oloupete v jednom velkém kuse, se kterým se lépe pracuje.

Tangerinky

Tangerinky originálně pochází z Tangeru v Maroku. Jedná se o mandarinky větší velikosti se světle oranžovou slupkou, která bývá tvrdší a pevnější. Také proto se hůře loupou. Měsíčky navíc bývají plné pecek a nejsou tak šťavnaté jako předchozí dvě odrůdy. Chuťově jsou tangerinky spíše sladší až nahořklé, bez kyselejších tónů.

Uprostřed oloupaná mandarinka a vedle ní neoloupané mandarinky Sony Ho / Shutterstock.com

Trik, jak snadno oloupat mandarinku

Pokud náhodou koupíte kousky s odolnější slupkou (případně budete chtít ochránit své nehty), pak můžete vyzkoušet jednoduchý způsob: na horní a spodní straně odstraňte nebo odřízněte malý výřez slupky. Následně v jednom místě mezi měsíčky mandarinku „otevřete“. Jednotlivé dílky se i se slupkou rozbalí a snadno se budou odebírat. Tato vychytávka je zvlášť skvělá pro servírování citrusu menším dětem.

Jak nechat kyselé mandarinky zesládnout?

Nakoupili jste si mandarinky po kilech, ale zjistili jste, že je celá várka z obchodu nepříjemně kyselá? Zbytek plodů můžete zkusit nechat doma zesládnout, existuje hned několik způsobů.

  • Mandarinky nechte při pokojové teplotě na parapetu, kam vám přes den svítí sluníčko. Za dva až tři dny by měly být chuťově lepší.
  • Rychlejší je však metoda, při níž nedozrálé mandarinky ponoříte do misky s teplou vodou (kolem 40 °C) a necháte asi 15 minut odmáčet. Následně prudce zchladíte v ledové vodě. Teplotní šok by měl pomoci zničit kyseliny v dužině a mandarinky udělat o něco sladší.

Zdroj: Kupi.cz, dTest, CityMagazine, vlastní zkušenosti autorky