Jak se zbavit otravných rybenek: Mají rády špínu, ale pouhý úklid je neodradí

Rybenka v papírové krabičce eleonimages / Shutterstock.com

Nejčastěji je najdete na záchodě a v koupelně. Řeč je o rybenkách, které jsou sice neškodné, ale pořádně otravné. Zbavit se jich jde těžko, ale lze to.

Přečtěte si také

Dokonalý dýňový džem, který budete chtít snídat každé ráno

Jak rybenka vypadá?

Rybenka dostala název od ryby díky svému vzhledu. Je stříbrná, má fousky jako sumec a i tvarem těla, které má pokryté šupinkami, připomíná rybu. Rybenku najdete nejčastěji v zatuchlých a vlhkých prostředí, jako je koupelna, záchod, knihovna nebo sklepy. Ve dne nejsou příliš aktivní, takže je zahlédnete zřídka, za to v noci je to přesně naopak.

Důležité je zmínit, že rybenky nejsou nijak škodlivé, ale na druhou stranu dokážou vyvolávat alergie, doma je tedy mít nechcete, a to zejména, pokud máte děti.

Rybenku nenajdete pouze na zemi, ale může se objevit i v umyvadle, vaně nebo sprchovém koutu. Zkrátka tam, kde vlhko. Důležitá je pro ně i teplota, mají rádi teplo, proto se ukrývají v lidských obydlích.

Detail knihy zničené parazity Aree_S / Shutterstock.com

Jak poznat rybenku?

Mláďata mají bílou barvu a menší velikost než dospělí jedinci, kteří se vyznačují šedou metalickou barvou. Vylézají za tmy, a jakmile rozsvítíte, utíkají do úkrytu. Rybenky se buď vůbec nehýbají, nebo je jejich pohyb velmi rychlý.

Zajímavost: Přestože mají rybenky rády vlhko, neumí plavat. Nedokážou ani létat. Průměrně žijí 2–8 let.

Existují tři druhy rybenek – domácí (nejčastější), skleníková a papírová. Poslední druh umí trávit celulózu a je schopen zničit vám klidně celou knihovnu.

Čím se živí a jak škodí?

Problém je v potravě, jedí totiž skoro vše. Pochutnají si na koberci, papíru, tapetách, látce, mouce, cukru, ale i zelenině nebo mrtvém hmyzu. Dokonce se pustí i do psího žrádla nebo těstovin.

Podstatné je, že rybenky neškodí. Dělají ale nepříjemné žluté fleky a samozřejmě jsou schopny kontaminovat potraviny.

Jak se rybenek zbavit?

I když neškodí, je logické, že rybenky doma nechcete mít. A můžete uklízet, jak chcete, mohou se objevit i v opravdu čistém prostředí. Existují ale triky, jak se jich zbavit.

  • Dejte přes noc na zem do koupelny nebo tam, kde rybenky jsou, bramboru. Protože milují bramborový škrob, zavrtají se do nich a vám už jen stačí bramboru druhý den zlikvidovat.
  • Rybenky nesnášejí citrusové příchutě. Vyzkoušejte na ně nastražit esenciální oleje s příchutí citrusu, máty nebo eukalyptu. Tyto vůně nesnášejí i moli, takže se rovnou postaráte o likvidaci dvou druhů hmyzu.
  • Nelikvidujte pavouky, kteří si na rybenkách mohou pochutnat. Někdy se vyplatí takového kamaráda mít doma.
  • Zkuste lepovou past na rybenky, na kterou se přilepí. Poté stačí jen vyhodit. Stojí okolo 50 Kč.
Brambory nakrájené na prkénku Avocado_studio / Shutterstock.com

Jsou rybenky něčím užitečné?

I když se to nezdá, i rybenky vám doma mohou k něčemu být. Požírají totiž roztoče, což je častý důvod alergií. Pokud jich máte doma pár, není to žádný problém. Buď je necháte být, nebo můžete zkusit některý z výše zmíněných tipů. Při větším množství už mohou napáchat škodu.

Zdroj: Hubení škůdců, Kupi