Báječný retro zákusek hravě připravíte i doma: Udělejte si výborné indiánky podle receptu Josefa Maršálka

3 indiánci na bílém talíři Indianer Kopfschmuck / Shutterstock.com

Indiánci patří ke stálicím našich cukráren. Oblíbený retro dezert z nadýchaného sněhu a čokoládové polevy vznikl ve Vídni, kde se záhy stal hitem. Abyste pro něj nemuseli jen do cukrárny, máme pro vás skvělý recept na indiánky od Josefa Maršálka. Díky Josefovým radám se vám určitě povedou. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

VELKÉ SROVNÁNÍ: 10 online televizí pro chytrou TV, mobil nebo počítač. Je levnější O2 TV, Skylink, Telly, nebo jiná?

Za indiánek vděčíme indickému provazochodci

Oblíbený dezert vznikl v 19. století ve vídeňském divadle. Ředitel divadla, hrabě Pálffy, v něm zaměstnal Inda, který předváděl kouzelnická a akrobatická čísla. Jeho vystoupení měla u Vídeňanů obrovský úspěch. Když indický akrobat slavil narozeniny, požádal hrabě Pálffy svého kuchaře, aby pro oslavence připravil speciální dezert. Kuchař připravil kouli ze sladkého těsta, kterou naplnil šlehačkou a polil tmavou čokoládou. Dezert pojmenoval jako Indianer. Podával se během představení a Vídeňané si ho zamilovali.

2 indiánci na bílém talíři Bojan Todorovic / Shutterstock.com

Rady Josefa Maršálka, jak na dokonalého indiánka

Podle Josefa Maršálka jsou indiánci jedním z nejvariabilnějších receptů v cukrařině. Můžete experimentovat s příchutí sněhu, s polevou i s dekorací.

  • Při přípravě těsta na buflery smíchejte nejdříve tekuté ingredience. Na závěr do směsi krátce a rázně zamíchejte žloutky a mouku. Těsto ihned nanášejte na pečicí papír. Upečený bufler poznáte tak, že lze snadno sejmout z pečicího papíru.
  • Do sněhu můžete použít jakékoliv pyré. Důležité je, aby poměr bílků a pyré byl vždy 1:1.
  • Cukrový rozvar musí být hotový ve stejné chvíli jako ušlehaný sníh. Rozvar do sněhu přilévejte pomalu, po stěně mísy. Při rychlejším přilévání vám může sníh zřídnout.
  • Čokoládu na polevu nařeďte kakaovým máslem. Při zahřívání je důležité, aby teplota čokolády nepřesáhla 37–40 °C, může se vám spálit. Indiánky namáčejte do čokolády, která má 35 °C.
Laskonky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Laskonky

Laskonky patří k tradičním zákuskům, které si rádi vychutnáváme v českých cukrárnách, připravit si je ale můžete i doma. Recept na laskonky je totiž jednodušší, než byste mysleli.

Laskonky
Punčové řezy
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Punčové řezy

Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.

Punčové řezy

Recept na domácí indiánky

Ingredience:

Buflery

  • 40 g cukru krupice
  • 3 vejce M
  • 20 g vody
  • 90 g hladké mouky
  • 1 g soli

Malinový sníh

  • 75 g bílků
  • 75 g pyré z malin
  • 2 g kyseliny citronové
  • 300 g cukru krupice
  • 100 g vody

Poleva

  • 500 g hořké čokolády
  • 75 g kakaového másla (nebo kokosového oleje)

Postup:

  • Připravte si těsto na piškoty. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků, vody, soli a cukru vyšlehejte pevný sníh. Lehce vmíchejte žloutky a na závěr hladkou mouku. Rychle zamíchejte. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou trubičkou. Plech vyložte pečicím papírem a nastříkejte na ně piškoty o průměru asi 5 cm. Pomalu pečte v předehřáté troubě na 170 °C dozlatova. Piškoty nechte vychladnout.
  • Připravte si sníh. Dvě třetiny cukru smíchejte s vodou a přiveďte k varu. Vařte až na teplotu 117 °C. Pyré s bílky a kyselinou citronovou vyšlehejte na pevný sníh a postupně do něj přisypávejte zbylý cukr. Do ušlehaného bílkového sněhu poté za stálého míchání přilévejte pramínkem uvařený cukr a došlehejte na tuhý sníh. Ušlehaný sníh dejte ještě vlažný do cukrářského zdobícího sáčku s hladkou trubičkou. Sníh nanášejte na piškoty asi to výšky 10 cm. Indiánky nechte v pokojové teplotě zaschnout.
  • Na závěr si připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo, přidejte čokoládu a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládovou polevu nalijte do vyšší nádoby a namáčejte do ní jednotlivé indiánky. Čokoládu nechte zatuhnout.

Zdroj: Čas na TE.BE, Peče celá země